VREMEPLOV

Opel Calibra B iz 1996. koja nikad nije zaživjela bila je jedna od najbolje čuvanih tajni marke

Opel Calibra B prvotno je trebala biti predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 1997. godine, ali ipak nije

Opel Calibra B prototip

 Opel

Prije četiri godine, 2019. obilježena je 30. godišnjica predstavljanja legendarne Opel Calibre na Salonu automobila u Frankfurtu 1989. godine, a čuveni Opelov aerodinamični coupe koji je naslijedio Mantu, fanove ima i danas.

Povodom te obljetnice, Opel je prvi puta uopće pokazao prototip Opel Calibre B, druge generaciju kupea i jednu od najbolje čuvanih tajni marke koja nikada nije stigla do proizvodnje.

image

Opel Calibra B prototip

Opel

Tvrtka iz Rüsselsheima držala je projekt nove Calibra skrivenim 20 godina i ništa nije procurilo, a od kad je bio pokazan koncept "nove Calibre" može ga se vidjeti izloženog samo online u postavi Opel Classic Collection. Koja priča stoji iza ovog koncepta koji nije ugledao svjetlo dana? Naime, Opel Calibra B prvotno je trebala biti predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 1997. godine, ali ipak nije. Razlog: u to je vrijeme General Motors, vlasnik Opela, "presložio" međunarodno planiranje i odbacio Opelov projekt nasljednika uspješnog coupea.

Samo jedan konceptni primjerak Opela Calibre B tako je ostao sačuvan zajedno s prototipom Opel Calibre Cabrio prve generacije u kolekciji Opel Classic. Kabriolet verziju koja nikad nije stigla u salone je izradio specijalist EDAG, a u Opelu su s nadali kako će uvjeriti dužnosnike GM-a za serijsku proizvodnju. No ni to se nije dogodilo, a sjevernoamerički konglomerat je potrošio novac na razvoj platform Y za modele za Europu i nadao se da će Vectra C i Signum zamijeniti i Vectru i Omegu u gami.

image

Opel Calibra B prototip

Opel

Umjesto nove Opel Calibre stigla je coupe verzija Astre G koju je kreirao i proizvodio talijanski specijalist Bertone, a predstavljena je bila 2000. godine. Ako pažljivo usporedite njezinu siluetu s bočnom linijom Calibre B pronaći će te sličnosti.

Konkretno, vjetrobransko staklo i krov se u gotovo ujednačenom luku zakrivljuje prema poklopcu prtljažnika kao kod Calibre B, a čak se i oblik stražnjih svjetala dugo skrivanog coupea može prepoznati kod Astre Coupe. Premda je Astra Coupe zauzela mjesto novog coupe modela u ponudi, u Opelu je nikad nisu nazivali nasljednikom Calibre, čiji je koncept dizajniran iz pera tadašnjeg glavnog dizajnera Opela Hansa Seera. Njegova je studije Calibre B jednostavno nestala u tišini.

image

Opel Calibra B prototip

Opel

Na koncu, zašto se Opel odrekao druge generacije Calibre s obzirom na tradiciju marke s coupe modelima i uspjehom prve Calibre koja je ostvarila izvanredan prodajni uspjeh, odgovor ni danas nije do kraja jasan. Može se samo pretpostaviti kao je stopiranje projekta imalo veze s troškovnikom i daljnjim planovima za Opel od strane GM-a, tadašnjeg vlasnika marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:26