sport i luksuz

Šest epohalnih Audija: Vremeplov kroz najslavnije modele čuvene njemačke marke

Audi Imperator, ili Type 819, jedan je od manje poznatih modela, koji nije ostvario komercijalni uspjeh

Audi modeli

 Audi

Jedna od najzanimljivijih sagi u svijetu automobilizma svakako je ona o Audiju koji je još od davne 1899. godine kad je August Horch u Kölnu, osnovao kompaniju A. Horch & Co i Audiwerke, u potrazi za vlastitim identitetom, sve dok se nije pojavilo ime koje danas poznajemo, što u prijevodu s latinskog znači "slušati".

image

Auto Union Avus Rekordwagen

Audi

Dva druga proizvođača (DKW i Wanderer) također su pridonijela osnivanju Auto Uniona 1932., ali je moderna Audi era započela 1960-ih, kada je Volkswagen kupio Auto Union od Daimler-Benza. Nakon ponovnog pokretanja marke Audi predstavljanjem serije Audi F103 1965., Volkswagen je 1969. spojio Auto Union s NSU Motorenwerke, stvarajući tako današnji oblik tvrtke.

Uspon marke Auto union zadesio je Drugi svjetski rat, upravo kada je Audi počeo ozbiljno konkurirati velikanima poput Mercedesa. Nakon ratnih turbulencija, Audi je prošao kroz razdoblje neizvjesnosti sve do 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je marka konačno procvjetala, predstavljajući svijetu mnoge impresivne modele. Među njima, ističe se sedam koji su obilježili povijest.

Najslavniji modeli marke

image

Audi modeli

Audi

Audi Imperator

Audi Imperator, ili Type 819, jedan je od manje poznatih modela, koji nije ostvario komercijalni uspjeh, ali je značajan kao prvi veliki Audi s osmocilindričnim motorom. Unatoč svojoj težini, motor od 4,8 litara s 100 KS omogućavao je brzinu od 120 km/h.

image

Audi modeli

Audi

Audi 100

Audi 100, rođen 1968. godine, bio je prvi korak ka modernizaciji marke nakon Drugog svjetskog rata. Razvojem ovog modela, Volkswagen je odabrao Audi umjesto NSU-a, tehnološki napredne marke, stvarajući automobil koji je odgovarao potrebama njemačkog tržišta toga doba. Model se proizvodio do 1976., a 1989. godine postao je prvi s TDI motorom.

image

Audi modeli

Audi

Audi Quattro

Audi Quattro, predstavljen 1980. godine, postao je ikona s petocilindričnim 2,1-litrenim turbo motorom i inovativnom quattro pogonom na sva četiri kotača. Ovaj model revolucionarizirao je svijet relija i postao je zaštitni znak marke.

image

Audi modeli

Audi

Audi RS2 Avant

RS2 Avant, nastao u suradnji s Porscheom, obilježio je početak ere visokoučinkovitih obiteljskihkaravana Audija. S motorom od 315 KS, ovaj model brzine do 100 km/h dostizao je za samo 4,8 sekundi.

image

Audi modeli

Audi

Audi A8

Aluminijski Audi A8 predstavio je marku kao konkurenta na tržištu luksuznih limuzina, dok je Audi TT, s dizajnom Freemana Thomasa, donio svježinu u estetiku marke, pružajući raznolikost motora i opcija pogona.

image

Audi modeli

Audi

Audi R8

Završavamo s Audijem R8, superautomobilom koji je pokazao sposobnost marke da se natječe s najbržim automobilima na tržištu, zahvaljujući svom atmosferskom V8 motoru od 4,2 litre i 430 KS, te kasnije, V10 verziji sa 525 KS.

Ovi modeli ne samo da su definirali Audi kao marku, već su ostavili neizbrisiv trag u automobilskoj industriji, predstavljajući mješavinu inovacije, performansi i dizajna koji traje i dan-danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:52