OD SVIJEĆA DO LED TEHNOLOGIJE

VIDEO: Vozili smo kultne Opelove modele Kadett GSi, Calibru 4X4 i ostale te se uvjerili koliko su svjetla napredovala u posljednjih 120 godina!

 
 Fran Kurelac

Kada nas je Opel pozvao na prezentaciju "120 Years of Light", nismo ni slutili da ćemo testnim centrom provozati neke od najbitnijih Opelovih modela u povijesti ove 120 godina stare marke. Između ostalog, isprobali smo i kultni Opel GT iz 1968. godine, Monzu, sportski Kadett GSi, Calibru 4X4 Turbo...Pritom je, osim uživanja za upravljačem ovih modela koji su naravno u vlasništvu Opela i samim time u mint stanju, naglasak stavljen na razvoj i inovativnu tehnologiju svjetala. Naime, od Lutzmanna do Astre, Opel je uvijek demokratizirao inovativne tehnologije svjetala, a kako to izgleda u praksi i koliko je tehnologija napredovala uvjerili smo se na testnom centru Opela u Dudenhofenu. Pogledajte kako izgledaju Kadett, Admiral, GT, Calibra i ostatak u akciji:

Krenimo redom - prije 120 godina ispred automobila nosile su se svjetiljke. Glavna namjera pritom nije bila da se osvijetli cesta, nego da automobili budu vidljivi drugim sudionicima. Krajem 19. stoljeća Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann” otišao je korak dalje: osvijetlio je okoliš kućanskim svijećama, ali nitko ih više nije morao nositi. Svijeća je sad bila smještena na osovini iznad koje se nalazilo „prednje svjetlo“ u obliku staklene kutije sa zrcalom.

1899 Opel Patentmotorwagen System Lutzmann - 1929 Opel 4/20 PS Luxus-Zweisitzer - 1938 Opel Kapitän - 1998 Opel Omega Caravan - 2019 Opel Astra with IntelliLux LED Matrix-Licht
Opel

I dok su u počecima svjetla uglavnom bila okrugla, Opel Kapitän iz 1938. bio je jedan od prvih automobila koji je dobio svjetla šesterokutnog oblika integrirana u odbojnik.

Fran Kurelac

Ipak, kao što možete vidjeti s videa, osvjetljenje u to doba i dalje nije bilo na nekoj zavidnoj razini. Nakon Kapitäna, uskačemo u GT iz 1986. godine.

Fran Kurelac

Ovaj legendarni sportski automobil namijenjen svima bio je i prvi njemački automobil sa skočnim zakretnim prednjim svjetlima. Prednja svjetla su se izvlačila preko poluge na središnjoj konzoli. Halogeni reflektori na rešetci ispod odbojnika funkcionirali su kao parkirna svjetla. Iako možda nisu donijeli inovacije u klasu po pitanju osvjetljenja, modeli poput Monze, Kadetta GSi i Calibre 4X4 Turbo ostali su zapamćeni među ljubiteljima sportskih modela, a u vožnji smo se još jednom uvjerili zašto imaju takve statuse.

Fran Kurelac

Sljedeća na redu bila je Opel Omega B - prvi model koji je standardno od 1998. nudio ksenonska prednja svjetla. Ona duguju svoj naziv prirodnom plinu kojim su punjena tijela žaruljica. U usporedbi s halogenim prednjim svjetlima koja su se u to doba široko koristila, trostruko jači intenzitet svjetla davao im je veći domet, ali je i bolje osvjetljavao cestu, što se odlično može vidjeti na videu. A bila su i puno učinkovitija: potrošnja energije bila je za trećinu manja, isijavanje topline manje 40 %, a razdoblja između servisiranja duža.

U Opelu ističu kako su oni pioniri u tehnologijama svjetala koje su bile cjenovno dostupne širokoj publici kupaca, pa je tako prvi 2003. godine u klasu srednje velikih vozila donio dinamička zakretna svjetla i svjetlo u zavojima pod kutom od 90 stupnjeva s AFL-om (Adaptive Forward Lighting - prilagodljiva prednja svjetla) modela Opel Signum. Godine 2004. Opel Astra bila je prvi kompaktni model sa zakretnim svjetlima. Sljedeća generacija svjetala AFL+ utemeljena na snažnim biksenonskim žaruljama premijerno je predstavljena 2008. predstavljanjem prve Insignije i postavila je nov standard u automobilskoj industriji.

Ipak, danas svi govore o LED tehnologiji, a Opel je revolucionarna svjetla IntelliLux LED Matrix predstavio 2015. godine s aktualnom generacijom Opel Astre. Značajka koja je dotad bila rezervirana za luksuzna vozila tako je premijerno ušla u kompaktnu klasu. Prednja svjetla sastoje se od ukupno 16 LED elemenata (po osam sa svake strane) koji automatski i stalno prilagođavaju duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa svim prometnim situacijama i jednostavno „izrezuju“ automobile koji dolaze u susret kao i one ispred. Kako bi to rekao ambasador Opelove robne marke Jürgen Klopp: „Osvijetljenost je kao na nogometnom stadionu, ali nitko nije zaslijepljen.“

2019 Opel Astra with IntelliLux LED matrix light
Opel

1938 Opel Kapitän / 1938 Opel Super Six
Opel

Godine 2017. ponovno unaprijeđena tehnologija svjetala predstavljena je s novom generacijom Insignije. Opelov model s vrha ponude sada ima ukupno 32 LED elementa. Zahvaljujući većem broju LED elemenata razne se funkcije osvjetljavanja sada još preciznije prilagođavaju trenutačnoj prometnoj situaciji, a prijelazi između različitih načina još su glađi. U to smo se uvjerili u vožnji novom Insignijom nazad do hotela čime je završila naša avantura sa Opelima. Kada redom uđete spomenute modele brzo dobivate na uvid koliko je tehnologija napredovala i koliko je današnje automobile jednostavnije i sigurnije za voziti. Bitna stavka pritom su svakako svjetla koja "glavu čuvaju", i kao takva predstavljaju jedan od ključnih elemenata automobila.

1938 Opel Kapitän / 1938 Opel Super Six
Opel

2019 Opel Astra with IntelliLux LED matrix light
Opel

Na samom kraju prezentacije u Opelu su nam najavili još jednu novost vezanu uz nadolazeću Corsu koja će biti prikazana krajem godine. Naime, s Corsom će Opel uvesti Matrix LED tehnologiju u segment malih automobila, a o čemu više možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:16