VREMEPLOV

Zaboravljen: Sjećate li se Volkswagenovog koncepta Golfa 3 A59 Rallye?

Projekt A59 korišten je za istraživanje tehničke izvedivosti elektroničkog sustava pogona na sva četiri kotača
1993 Volkswagen Golf 3 A59 Rallye
 Volkswagen AG

Prije dvije godine širok spektar vozila privukao je tisuće posjetitelja iz raznih država na izložbu klasičnih automobila kod dvorca Dyck u Jüchenu u njemačkoj regiji Sjeverna Rajna. Tisuće automobila iz gotovo 120 godina automobilske povijesti okupljeno je na uređenom području dvorca – od klasičnih i elegantnih limuzina, prijeratnih vozila, rijetkih dragulja pa sve do sportskih i robusnih jurilica i budućih klasika.

image
1993 Volkswagen Golf 3 A59 Rallye
Volkswagen AG

No, jedan Golf treće generacije iz Volkswagen Classic postave zapanjio je sve prave znalce – redovito se moglo vidjeti skupinu posjetitelja okupljenu oko rijetkog Golfa 3 A59 Rallye iz 1993. godine.

Projekt A59 korišten je za istraživanje tehničke izvedivosti elektroničkog sustava pogona na sva četiri kotača. Prototip je 1992. naručen od strane Vokswagenovog odjela za istraživanje i razvoj tvrtke. Naime, Volkswagen Motorsport trebao je reli automobil grupe A kako bi se vratio na Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC). Koncept je implementirao Schmidt Motorsport iz Cadolzburga.

image
1993 Volkswagen Golf 3 A59 Rallye
Volkswagen AG

Njegov izgled ne ostavlja nikakvu sumnju da je riječ o pravom sportskom automobili – prošireni lukovi kotača, izvučeni pragovi, bočne zračne zavjese, kanali i otvori na poklopcu motora i ogroman spojler. Unutrašnjost je dosta slična serijskog modelu, izuzevši digitalnu instrument tablu s raznim dodatnim zaslonima i ugrađenim sustavom za gašenje požara.

Ispod poklopca motora krije se 2.0-litreni četverocilindrični turbopunjeni motor koji proizvodi 272 KS (202 kW), sposoban razviti maksimalnu brzinu od 270 km/h. Osim toga, tu je i računalom upravljani sustav pogona na sva četiri kotača, hidrauličko upravljanje, središnji i stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem primijenjen na 16-inčne sportske alu-naplatke.

image
1993 Volkswagen Golf 3 A59 Rallye
Volkswagen AG

Iako je ograničena proizvodnja A59 Rallya bila planirana, nikad se nije dogodila. Na kraju su izrađena samo dva prototipa, od kojih je samo jedan u voznom stanju, zbog čega ga se može nazvati jedinstvenim primjerkom.

image
1993 Volkswagen Golf 3 A59 Rallye
Volkswagen AG

Međutim, njegov izlazak na Classic Days kod dvorca Dyck značio je ujedno i njegov povratak, jer Golf nije dugo stajao u vrtu. ‘Golf A59 je reanimiran‘, napokon je mogao pokazati za što je sposoban na trkaćoj stazi oko dvorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:53