vremeplov

Zanimljiva povijest: Jeste li znali zašto su plava, ljubičasta i crvena boje BMW-ovog M odjela?

Dizajna poznatog konačnog logotipa djelo je dizajnerskog studija Italdesign na čelu s Giorgettom Giugiarom

M Odjel, ilustracija

 BMW

Postoji mnogo prepoznatljivih mitskih trkaćih boja sportskih odjela različitih proizvođača koje ljubitelji automobila i automobilističkih utrka prepoznaju u 3 ujutro. Tako je i s čuvenom kombinacijom boja BMW-ovog odjela M (Motorsport). Međutim jeste li znali kako je i zašto odabrana upravo ta kombinacija triju boja koja stoji uz M amblem?

image

M Odjel, ilustracija

BMW

Plava, ljubičasta i crvena boja savršeno su prepoznatljive i povezane sa sportskim odjelom bavarske marke još od 1972. godine.

Za podrijetlo nijansi zaslužne su tri osobe, Jochen Neerpasch (sportski direktor i član Upravnog odbora BMW Motorsport GmbH), Manfred Rennen (vanjski dizajner u BMW-u) i Wolfgang Seehaus (dizajner interijera u BMW-u). Potonji je također odgovoran za kombiniranje prepoznatljivih boja s M značkom.

Marc Thiesbürger, povjesničar motosporta i utrka iz odjela BMW Group Classic, interpretira taj izbor ovako: "Plava je boja BMW-a, nalazi se na BMW-ovoj znački i dominira zastavom Bavarske.

image

M Odjel, ilustracija

BMW

Crvena je inspirirana bojom američke naftne kompanije Texaco, jer su 1970-ih godina bili partneri BMW-a na utrkama, a ljubičasta je kombinacija obje boje, simbolizira to nekadašnje partnerstvo te ujedno predstavlja finu vizualnu tranziciju između druge dvije boje." Usto, u to doba su fotografije bile uglavnom crno-bijele pa su se različite nijanse jasno razlikovale.

image

M Odjel, ilustracija

BMW

Trobojna kombinacija logotipa BMW M debitirala je na utrkama prvi put 1973. godine na BMW-u 3.0 CSL, čiji je konačni dizajn stvorio Pierre Mendell u suradnji s BMW-ovim dizajnerom Rennerom. Zanimljiv je detalj da su tri BMW M boje korištene duže od samog slova M, budući da je prvi put "M" amblem korišten tek 1978. godine, od kada kombinacija oba elementa dolazi zajedno na svim M modelima.

Što se tiče dizajna poznatog konačnog logotipa, koji je djelo dizajnerskog studija Italdesign, na čelu s Giorgettom Giugiarom, marka ga objašnjava na sljedeći način: tri pruge temelje se na obliku slova M, a nagnuta orijentacija naglašava brzinu i dinamičnost modela BMW M Sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:29