Priznanje

Hrvatica Michela Magaš osvojila je prvu nagradu za EU inovatoricu godine i 100.000 eura, ali njen laboratorij za inovacije u dizajnu je u Britaniji

Michela Magaš
 Arhiva / HRT

Na svečanosti u Bruxellesu jučer su objavljena imena četiriju dobitnica Nagrade Europske unije za inovatorice 2017. godine koja se dodjeljuje iz sredstava programa Obzor 2020, a prvu nagradu od 100 tisuća eura je dobila Michela Magaš, državljanka Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.

Ona je osnovala Stromatolite, britanski laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.

Zainteresirana je za suradnju s hrvatskim inovatorima, te ju već planira sa Svenom Maričićem koji je razvio 3d printanje za medicinu, a htjela bi se povezati i s Rimac automobilima, rekla je u intervjuu za HRT.

Druga nagrada, od 50 tisuća eura, dodijeljena je Petri Wadström iz Švedske, osnivačici poduzeća Solvatten koje proizvodi prijenosne pročišćivače vode i grijače vode koji se napajaju solarnom energijom, a treća od 30 tisuća eura Claudiji Gärtner iz Njemačke, osnivačici poduzeća microfluidic ChipShop koje nudi nanotehnološke sustave kao minijaturna rješenja za bolju dijagnostiku (tzv. „laboratorij na čipu”).

Povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas izjavio je: „Dobitnice ovogodišnje Nagrade Europske unije za inovatorice zaista nadahnjuju. Europi su potrebne inovatorice poput njih, žene s velikim zamislima koje su odlučne i ne boje se riskirati kako bi uspjele. Inovacije koje su dobitnice od ideje pretvorile u gotov proizvod na tržištu iznimne su ne samo u poslovnom smislu nego i zato što će olakšati i unaprijediti živote mnogima u Europi i izvan nje.”

Kako je objavila Europska komisija, natjecanje se održava od 2011., a ovo je njegovo četvrto izdanje. Da bi se mogle natjecati sudionice su morale prije siječnja 2015. osnovati ili suosnovati poduzeće s godišnjim prometom od najmanje 100 tisuća eura te su one same ili njihova poduzeća morali prethodno dobiti javnu ili privatnu financijsku potporu za istraživanje i inovacije, neovisno o izvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:12