RECENZIJA RESTORANA

ADUT RIJEČKE GASTRO SCENE: U neposrednoj blizini riječkog Korza pojeo sam stvarno dobre raviole punjene sirom, a sigurno bi se vratio na tris liganja!

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Restaurant Municipium
Trg Riječke rezolucije 5
51 000 Rijeka
051 213 000

U neposrednoj blizini riječkog Korza, a u zgradi Municipija (nekadašnjeg gradskog poglavarstva), ugodno se smjestio restoran-konoba Municipium obitelji Borovina. Klasično uređenog dopadljivog svijetlog interijera i s jednom posebno odvojenom salom, prizemni prostor ugledne palače iz XIX. stoljeća već na prvu odaje dojam ozbiljnog mjesta.

Rijeka, 201119.
Interijer Restorana Municipium i nekoliko jela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Jelovnik je pozamašan i nudi klasična hladna predjela, tjestenine i rižote, meso (poput ombola i janjećih kotleta), kao i velik izbor ribljih jela, svježu ribu i kvarnerske škampe. Naručeni tartar od tune serviran je u velikoj porciji, vrlo diskretno začinjen kako bi svježa tuna došla do izražaja. Jadranskoj tuni, ako je ispravno iskrvljena, stvarno ne trebaju začini pa pravilo “manje je više” treba poštovati baš kako to rade u Municipiumu.

Rijeka, 201119.
Interijer Restorana Municipium i nekoliko jela.
Na fotografiji: Tartarski od tune sa soja umakom.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Ravioli punjeni sirom stigli su u bogatom i gustom šugu od kvarnerskih škampa. Moćan je umak bio znalački pripremljen, a repovi škampa pravilno kuhani. Zvijezde ručka bile su jadranske lignje (svojevrsni tris), pripremljene u šporko, zatim al forno s krumpirima i frigane. Kako stvarno volim ove plemenite mekušce našeg mora, teško mi se odlučiti koji je sprav bio najuspješniji, a i zadovoljni prijatelji oko stola bili su podijeljenih mišljenja.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Frigane lignje stvarno spadaju među bolje koje se daju pojesti na cijelom priobalju jer su minuciozno pečene, nimalo masne, hrskave izvana i meke iznutra. Krumpiri i mrkva iz pećnice upili su sav sok, pa su bili i bolji od odličnih lignji.

Privatna arhiva

Na kraju, šporka padela je zasigurno izvorni način pripreme i predstavlja arhetipski gurmanluk, koji ni jedan ljubitelj morske spize ne može propustiti. Toćanje crnila i maslinova ulja vrhunska je delicija ako se radi o potpuno svježoj i dobro pripremljenoj robi, što je ovdje svakako bio slučaj.

Privatna arhiva

Radovanova malvazija bio je naš izbor s primjereno široke vinske karte. Posluga je, unatoč obimnim sigurnosnim i tehničkim pripremama za dolazak visoke gošće i njezine pratnje na domjenak te večeri, bila vrlo ljubazna i krajnje profesionalna. Što je sve pripremano za aktualnu predsjednicu države, nisam sklon otkriti, no reći ću da se radilo o vrlo bogatoj hladnoj i toploj varijanti švedskog stola. Čini mi se da je restoran Municipium jedan vredniji adut pomalo uspavane riječke gastronomske scene, kako za poslovnjake, domjenke, tako i za intimnije prigode.

KATEGORIJA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:13