Primjećujem da se svi žalimo na nedostatak vremena, ili pak na to kako nam vrijeme brzo prolazi. Mene muči oboje, makar više ono drugo. Vrijeme mi tako ludo prolazi, da doslovno niti glavu ne okrenem. O toj prolaznosti razmišljam već duže vrijeme, ali jučer me je zdrmala jer je naše malo bićence navršilo godinu dana, a kao da smo jučer došli iz rodilišta. Od one male sićušne i mršave štruce dobili smo malca koji već sad ima čvrst i nepokolebljiv karakter, snažnu volju i naravno tvrdu glavu, skroz je na svog brata. A kad se sjetim da mu je brat školarac, hvala me panika, jer uskoro će srednja škola, pa fakultet, a ja ću se opet šokirati kako vrijeme brzo prolazi. Dakle, ovaj vikend smo slavili bebin roćkas (mislim da naša beba misli da se zove beba, jer ga skoro pa i ne zovemo po imenu, već ga svi zovemo beba:))), i ovo su jedni od kolačića kojima smo se sladili. Beba je prvi put okusila nešto što nije bljutavo i bio je oduševljen, odmah je prošla nervoza i dan je odmah bio ljepši. Kažu da je na mamu, za svoju dob pojeo je popriličan komad torte. Kako uvijek imam viška bjelanjaka u hladnjaku, tražila sam neki recept da ih iskoristim, i da budu u skladu sa temom :). Recept sam preuzela sa bloga La Mia Vita Dolce, jedino što sam ja izbacila med, nisam izdubila kolačiće i u šaum nisam stavila cream of tartar jer ga nemam. Kolačići su ukusni, dekorativni, sočni i ako imate viška bjelanjaka pun pogodak za iskoristiti ih.
Za 12 komada potrebno je:
185 g brašna
1 žličica praška za pecivo
125 g omekšalog maslaca
165 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica meda
2 jaja
125 ml mlijeka
Frosting od bjelanjaka i šećera
220 g šećera
60 ml vode
1/4 žličice cream of tartar
3 bjelanjka
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama. Brašno i prašak za pecivo prosijte i promiješajte. Mikserom izradite maslac, šećer, vaniliju i med dok ne dobijete kremastu i jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro promiješajte smjesu. Dodajte pola količine brašna i pola količine mlijeka i promiješajte. Zatim dodajte ostatk brašna i mlijeka, promiješajte i podijelite smjesu ravnomjerno između 12 kalupa. Pecite ih 20 do 25 minuta, probajte testerom ili čačkalicom da li su pečeni. Ako čačkalica izađe čista, kolačići su pečeni. Ostavite da se malo ohlade pa ih izvadite iz kalupa.
Za frosting bjelanjke sa prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrstu, sjajnu smjesu. U međuvremenu šećer i vodu stavite na jaku vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. Ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i kuhajte još 3 minute. Smanjite mikser i polako dodavajte smjesu od šećera u bjelanjke, miksajte dok ne dobijete ljepljivu, gustu i sjajnu smjesu.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa nastavkom promjera 3 cm, ukrasite kolačiće i na kraju ih posipajte šećerom u boji.
“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Vanilla cupcakes with meringue icing (adapted from La Mia Vita Dolce
)
Makes 12 cupcakes
185 g all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
125 g butter, softened
165 g sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon honey
2 eggs
125 ml milk
Preheat oven to 160° C. Line tin with paper cases. Using a fine mesh sieve, sift flour and baking powder into a small bowl, whisk to combine, set aside. In the bowl of an electric stand mixer fitted with the paddle attachment on medium speed, beat the butter, sugar, vanilla and honey until light and creamy. Add the eggs one at a time, beating until well combined after each addition. Add the flour mixture in two additions, alternating with the milk, and beating until just combined after each. Divide batter evenly among cups. Bake, rotating tins halfway through, until a cake tester inserted in centres comes out clean, 20 to 25 minutes.Transfer tin to a wire rack to cool for 5 minutes, remove cupcakes from tin and return to wire rack to cool completely.
Meringue frosting
220 g sugar
60 ml water
¼ teaspoon cream of tartar
3 egg whites
Place the sugar, water and cream of tartar into a small-sized saucepan, set over high heat and stir until the sugar is dissolved. Bring to the boil and then reduce heat to low and simmer for 3 minutes. In the bowl of an electric stand mixer fitted with the whisk attachment on high speed, whisk the egg whites until soft peaks form. While the motor is running, gradually add the sugar mixture and whisk until thick and glossy. Transfer the meringue icing to a pastry bag fitted with 3-cm plain tip. Pipe icing onto cupcakes and sprinkle with sugar granules.
Komentari
0