PIJE SE VEĆ 4 000 GODINA

ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA: Britanci popiju najviše čaja na svijetu, a Hrvati najviše vole onaj od šipka i kamilice!

Kinezi ga piju već više od 4000 godina i još im nije dosadio. U Japanu je gotovo sveti napitak i njegova je priprema prava ceremonija, svečanost, gotovo uzvišeni ritual. Samo u Velikoj Britaniji svakodnevno se popije više od 165 milijuna šalica tog napitka kojega je George Orwell proglasio „jednim od potpornih elemenata države zbog kojeg nastaju oštre diskusije oko toga kako ga treba spraviti“.  Ključno je britansko državno pitanje bilo u kojem se trenutku čaju, omiljenom napitku milijuna ljudi u svijetu, dodaje – mlijeko. Rasprava traje stoljećima, a točan je odgovor da se u šalicu najprije ulije čaj, a potom mlijeko jer se tako lakše mogu odrediti najbolji omjeri.   
 Getty Images/iStockphoto

Utjecaj čaja u svijetu kroz povijest znatno je veći nego što zamišljamo: iskru američke revolucije zapalio je čaj, prva tri američka milijunaša bili su trgovci čajem, razvoj industrijske revolucije dijelom je potaknut potrebom za masovnom proizvodnjom čaja… Poslije vode čaj je napitak koji se najviše pije, a kako u svijetu postoji više stotina vrsta, pitanje je samo koji najviše odgovara vašem nepcu.

Ove zime uživati, primjerice, možete u okusima šljive, naranče ili jabuke s cimetom, aronije i crnog ribiza.

Aroma omotači čuvaju okuse i mirise

Ovo aromatično piće smatra se jednim od najzdravijih napitaka na svijetu, a stiže u različitim pakiranjima - u vrećicama, kao suho lišće, u flašama, limenkama. Mnogima najdostupniji i najjednostavniji za pripremu je onaj u vrećicama. Čaj koji danas najčešće koristimo nastao je u Americi tridesetih godina prošlog stoljeća, a vrećicu za čaj kreirao je njujorški trgovac Thomas Sullivan koji je svojim poslovnim partnerima za probu darivao čaj u svilenim vrećicama prilagođenima jednoj čajnoj šalici.

A close up image of a rectangular teabag with a white teacup in the background.
Getty Images/iStockphoto

Pogodio je američki praktični duh pa je tako upakiran čaj ubrzo postao dominantan način pakiranja i pripreme. Kao i tada, i danas je najvažnije sačuvati sastojke čaja do njegove pripreme za što su, primjerice, u Podravka čajevima zaduženi aroma omotači koji čuvaju sastojke, okuse i mirise čajeva u filtar vrećicama.

Hrvati najviše vole kamilicu i šipak

Prosječni Britanac potroši 2,2 kilograma čaja godišnje i popije tri šalice čaja dnevno, i to bez obzira na godišnje doba, što je najviše u svijetu. Hrvati pak najviše vole čaj piti zimi, a najpopularniji okusi su šipak i kamilica. Istraživanje koje je 2015. godine provela agencija Nielsen pokazalo je kako se u godini dana na našem tržištu proda 497 tona čaja u vrijednosti 111 milijuna kuna te ga se čak 41 posto čaja kupi u supermarketima.

Cup of tea with teabag, on concrete stone background
Getty Images/iStockphoto

Za njim posežemo jer vjerujemo da čini dobro našem zdravlju, a najviše ga popijemo tijekom zimskih mjeseci. I dok Kinezi vjeruju da omekšava srce, okrepljuje duh, potiče na razmišljanje, obnavlja energiju, Hrvati vjeruju da se uz šalicu čaja brže preboli prehlada i gripa, umiruju želučane tegobe, popravlja narušeni imunitet. I nismo u krivu! Miris čaja sasvim će se sigurno širiti domovima i ovih blagdana. U društvu najbližih, u krugu prijatelja, uz ugodan razgovor i uz ukusne kolačiće, sasvim će sigurno mnogima uljepšati najljepše doba godine. Mnogo je dobrih razloga za šalicu čaja, a stručnjaci ističu kako se pozitivni učinci najbolje primijete redovnom konzumacijom na duži period.

Cup of tea with teabag on blue textured background
Getty Images/iStockphoto

Čaj je izvrstan način hidratiziranja tijela, dobar saveznik izdržljivosti tijekom vježbanja, najbolji način osvježavanja i odličan izbor kada želite trenutak za sebe ili vrijeme za opuštanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:09