Razbijamo mitove

7 najčešćih dilema vezanih uz roštilj i meso: kada soliti, da li pacati, kako kupiti najbolje

 Sergey Nazarov/Getty Images/istockphoto
Dosta vam je piletine i mljevenog na roštilju pa razmišljate da se napokon počastite konkretnim komadom i sad dvojite ili, još gore, raspravljate s ekipom kako meso pripremiti?! Imamo odgovore

Iako nam vrijeme baš posljednjih dana i ne ide na ruku, stigla je sezona roštilja. Možda ne na otvorenom, ali mnogi među nama igraju se idejom da zapale vatru pod starom kruškom ili nadstrešnicom u dvorištu. I sanjaju sočne, napokon konkretnije komade mesa, ispečene na vatri. A onda im se taj ružičasti balončić snova raspukne kad shvate da o tome ne znaju puno, jer su do sad pekli isključivo proizvode od mljevenog mesa, piletinu i vratinu. Ako ste i vi među njima, tada će vam sasvim sigurno dobro doći ovi savjeti. Evo kako od kupljenog komada mesa možete izvući maksimum!

Treba li biftek staviti u pac: Biftek nije potrebno pacati, ali ako baš jako želite, nije zabranjeno. Kada ga stavite na roštilj, vodite računa da je riječ o komadu mesa koji ne zahtijeva dugu termičku obradu, u protivnom ćete dobiti krti i ne baš ukusan komad mesa s roštilja. Što se tiče drugih vrsta mesa, uljite ih neposredno prije pečenja, ali nemojte uljiti i podlogu na kojoj pečete.

Koji ramstek je najbolji za roštilj: Najbolje je birati ramstek koji je prošaran finom masnoćom, jer će mu ona dati potrebnu sočnost.

Da li soliti meso prije stavljanja na roštilj: Mnogi misle kako se meso ne smije soliti prije pečenja jer pušta vodu, no soljenje ne mora nužno biti greška. U slučaju da koristimo soli i začine za koje želimo da ostave trag na mesu, poput cvijeta soli, meso je bolje soliti nakon pečenja kako bi se sačuvali svi mirisi i okusi.

Koliko dogu peći meso: Meso se ne smije prepeći jer će onda postati krto. Kad se meso peče tako da zadrži svoje sokove, uvriježen je izraz da je meso “krvavo”. Međutim, to nije baš istina. Ono nije krvavo, već ispušta vlastite sokove i treba reći kako je tako pripremljeno meso zapravo najukusnije. Poslušajte trik, ako vam zasmeta ta tekućina, zatvorite oči i jedite, vidjet ćete da se našem nepcu takvo meso itekako sviđa.

Pečemo li na vatri ili žaru: Za pečenje bifteka i ramsteka potrebna je jaka vatra! Naime, tretiranjem namirnica (kuhanje, pečenje) na temperaturi višoj od 100 stupnjeva dolazi do povezivanja šećera i bjelančevina u novu molekulu te se stvaraju nove arome, tvari i okusi te meso postaje ukusnije, pomfrit hrskaviji, a kruh ljepši.

Je li najskuplje stvarno najbolje za roštilj: I chefovi i mesari reći će da treba birati najkvalitetnije namirnice, a one, da, drže cijenu i nisu najpristupačnije. Tome možete doskočiti jedino tako da smanjite broj priloga i dobar komad mesa poslužite uz neku jednostavnu salatu. Kvalitetnije meso uvijek će opravdati cijenu svojim okusom i mirisom.

Koja je željena temperatura mesa za roštilj: Ako je meso prethodno bilo u hladnjaku obavezno ga pustite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se ono malo opustilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:07