Sigurno ste u bespućima interneta negdje naletjeli na šarene, oku privlačne daske na kojima su vrlo pomno poslagani naresci, voće, krekeri i orašasti plodovi. U svijetu su poznate kao charcuterie boards, ali ih Hrvati obično nazivaju platama. Međutim, charcuterie je francuski izraz koji se odnosi na pripremu i posluživanje suhomesnatih proizvoda, dok se pojam "plata" u hrvatskom jeziku koristi šire za bilo koje predjelo složeno na dasci, a može sadržavati i druge vrste hrane osim hladnih narezaka.
Plate su u Hrvatskoj gotovo kao haggis u Škotskoj, obožavana tradicija koju ne zaobilazimo ni u jednoj prilici, bilo svečanoj ili svakodnevnoj. Estetski aranžirane, razigrane, minimalističke ili prenatrpane, zapravo je svejedno jer uvijek će se sve pojesti. Što je društvo veće, to je plata bogatija. Iako u slaganju plata postoje neka pravila, ona nisu zapisana u kamenu niti ih se strogo trebate držati jer najvažnije je da su sastojci svježi, ukusni i raznovrsni.
Ipak, vizualna smo bića i prvi dojam kod mnogo toga, uključujući i hranu, vrlo često odlučuje koji nam je sljedeći korak – probati ili ne. S obzirom na to da se bliže blagdanska druženja, dobro je na umu imati nekoliko smjernica za slaganje plata kako bi prvi dojam vaših gostiju uvijek bio „wow!“.
Mora li meso biti glavno?
Prije samog slaganja plate, važno je odrediti njezinu veličinu i broj sastojaka, a to se određuje prema broju gostiju. Neko osnovno pravilo je dvije do tri vrste mesa, isto toliko sira, kruh, kiseli dodaci poput krastavaca i maslina, kruh te malo voća i orašastih plodova po izboru. No, kvaliteta je važnija od kvantitete; namirnice na plati prije svega moraju biti svježe i ukusne.
Kod nas je nerijetko meso sinonim za platu pa se prema tome i slažu, ali vi se ne morate toga držati ako ne želite. Ako gledamo objektivno, pršut, kobasice i ostali mesni naresci nisu glavne zvijezde plate, ali su svakako dio njezina glamura. Bez njih sve izgleda pomalo tužno pa ih zbog toga pomno birajte. Nemojte se zaletavati, već si dajte vremena istražiti najbolje suhomesnate proizvode. Idealan trio je primjerice široko rezana suha salama, jer izgleda rustikalno i fotogenično, domaći kulen ili pikantna kobasica za karakter te pršut, buđola ili mortadela jer daju poseban štih.
Sve ove opcije možete pronaći od ponedjeljka 24.11. u posebnoj ponudi u Lidlu, a kompletan popis namirnica pronađite u novom Lidlovom katalogu. Jer Snižendan je svaki dan. Isplati se. U Lidlu se može pronaći odličan izbor i drugih kvalitetnih trajnih kobasica i pršuta, često u sezonskim premium izdanjima koja platu momentalno dižu na višu razinu.
Koliko sira je dovoljno?
Plata bez sira je kao rođendan bez torte, zar ne? Čak i ako vam je meso u fokusu, sir se na plati mora nalaziti. Iako pravila nalažu da su minimum tri različite vrste, kombinirajte kako vam odgovara. Može ih biti i manje, a može i više.
Vodite se ovom smjernicom:
- puni, stari (tvrdi sir)
- svježi i kremasti (brie ili camembert)
- s jačim karakterom (gorgonzola, kozji)
Za bonus efekt, dodajte na platu polutvrdi sir s aromama, primjerice dimljeni ili s mediteranskim biljem. Dobra solucija je i kozji sir koji je nešto blaži, ali vrlo aromatičan i poseban. U novom Lidlovom katalogu Snižendan od 24. do 30.11. možete pronaći goudu u XXL izdanju, Milbona topljeni sir Classic, Gouda ili sa začinima, kao i piramidu kozjeg sira s medom ili smokvama iz Deluxe linije, punjeni brie sir u tri varijante te nezaobilazni klasik – Okusi zavičaja Istarski miješani sir.
Vizualni detalj
Na prvi pogled orašasti plodovi možda izgledaju kao višak na plati, ali važan su element jer podižu note okusa sireva. Prženi lješnjaci odlično idu uz zrele sireve, dok med s orasima popratno daje kontrast suhomesnatom. Osim toga, plati daju teksturalni kontrast i super su za odjeljivanje različitih „zona“.
Bademi i orasi su uvijek dobrodošli klasik, ali u priču se uklapaju i lješnjaci, brazilski orah, indijski oraščići i šarmantne pistacije. U Lidlu možete naći odlične kombinacije badema, oraha i mješavina orašastih plodova, idealne za elegantno posipanje, kao što je Alesto snack mix XXL u dvije verzije, s voćem ili brusnicama te Alesto Kalifornijske pistacije.
Dodatak s twistom
Kao što orašasti plodovi idu uz sir, tako uz meso obavezno mora ići nešto kiselo, da izbalansira slanu komponentu narezaka. To mogu biti kiseli krastavci, feferoni ili pak peperoncini, ukiseljene male paprike punjene sirom. Dobar dodatak su i kapare, a u Lidlu ih možete pronaći ukiseljene u vinskom octu. Također, na platu uvrstite i nekoliko namaza ili umaka. Sirni namazi i humus su idealni za plate jer ih većinom svi vole. Dobar izbor je Chef Select Hummus iz Lidla u XXL varijanti.
Da iznenadite društvo, poslužite neočekivan dodatak koji će sve podići na višu razinu – začinsko ulje u malim zdjelicama. U Lidlu se mogu naći ulja u kombinaciji s češnjakom, čilijem ili ljetnim tartufima. Gostima ponudite da sami „umoče” kruh prije nego što pređu na glavnu platu jer će ova mediteranska navika potaknuti raspravu i dodati ekstra šarm cijelom iskustvu.
Voće na plati: Da ili ne?
Voće na plati je, baš kao i kod orašastih plodova, stvar individualnog ukusa. Nije prijeko potrebno, ali može biti zgodan dodatak. Ipak, treba ga pametno odabrati jer nije svaka vrsta voća idealna za platu. Pod tim mislimo na voće koje se mora guliti i ima puno vode (naranče, kivi, lubenica) i ono koje brzo oksidira poput banana. Najbolje funkcioniraju grožđe, borovnice, suhe smokve, maline, jagode ili bilo koje suho voće poput brusnica, marelica i sličnog.
Malo zapostavljen, a među važnijima
Kruh je tiha pratnja svakom zalogaju, ali vrlo je važno kako ga servirate i koje su vrste u pitanju. Jer ako na plati sve izgleda wow, a kruh je „onaj bijeli iz pekare“, obično bez karaktera, gosti će zaboraviti sve ostalo. Najbolje je kombinirati više vrsta kruha: neki rustikalni od tamnog brašna, zatim mekane, aromatične focaccia ili ciabatta, idealne uz sireve te kukuruzni i jedna vrsta sa sjemenkama. Za svakog ponešto.
U Lidlu se može pronaći cijeli raspon odličnih peciva i kruha: domaći raženi miješani, domaći kruh sa sjemenkama, domaći zlatni kruh, domaća pogača, a dobra solucija je i aromatični Chef Select Baguettes u XXL pakiranju, sa začinskim biljem ili češnjakom. Kruh narežite na tanke šnite, a možete ga i tostirati pa gosti neka biraju.
Ne zaboravite slatko
I „šećer na kraju“, doslovno i figurativno. Desert nakon bogate plate nije nužan, ali je često očekivan. Birajte nešto lagano, a opet upečatljivo, kao što su tiramisu u čaši, kremasti deserti, simpatične praline ili pak knedle. Culinea knedle s punjenjem od marelice su klasik koji uvijek privlači poglede, ali i nepca.
Deserte poslužite na posebnoj dasci te između njih također možete staviti par komada voća i orašastih plodova. Gosti će sigurno tražiti repete!
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Lidlom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....