Možda vas iznenadi

Blender vam više ne radi dobro? Možda ste u njega prečesto stavili neku od ovih namirnica

Premda mnogi misle da u blender možemo staviti sve što je meko i odgovarajuće veličine, to baš i nije tako...

Kupili ste blender, s osmjehom ga raspakirali, oprali i počeli koristiti. U njemu ste radili smoothieje, umake od skuhanog povrća, krem juhe, usitnjavali orašaste plodove, sjeckali peršin... I sad, nakon kratkog vremena, više ne radi kako je to bilo na početku i kako biste priželjkivali? Premda o tome ne razmišljamo, doista postoje namirnice koje ne smiju u blender jer mu tupe oštrice i opterećuju motor. Dogodi se onda, nakon učestalog korištenja, da to moćno kuhinjsko pomagalo, više ne radi kao što je radilo kad je bilo novo. Ako se to i vama događa ili se nekad dogodilo pa niste bili svjesni što radite krivo, možda vam pomogne popis namirnica koje ne bi smjele u blender. Pobrojao ih je portal realsimple.com, a one su:

image

Svježe voće može u blender, no sa sušenim voćem budite jako oprezni

Cream_ph/Getty Images

Vruća tekućina i vruće namirnice

Iako u mnogim receptima piše kako za pripremu umaka ili krem juhe skuhane namirnice treba ubaciti u blender, dva puta razmislite prije nego što to učinite. Naime, nije krivo ako to napravite kad se te namirnice ohlade, ali vruće ih staviti na oštrice blendera, samo znači da će brzo otupjeti, slično kao i s pranjem noževa u vrućoj vodi.

Zrna kave

Tehnički biste mogli koristiti blender kao mlinac za kavu, ali to nije baš mudro, a evo i zašto. Prvo, kad već govorimo o "zdravlju" ovog kuhinjskog aparata, tvrda zrna kave također će s vremenom otupjeti oštrice blendera. A drugo, kava vam nikad neće biti onako fino samljevena kao što to čini mlinac za kavu. Dakle, puno je bolje uložiti u mlinac, nego uskoro baciti blender ili skupo platiti njegov servis.

image

Sirove bademe, baš kao i orahe, lješnjake, indijske oraščiće, pistaciju i druge orašaste plodove ne bi trebalo ositnjavati u ovom aparatu

Dnbstock/Getty Images

Suho voće

Svježe voće i blender se vole, ali sa suhim voćem je to neka druga priča, jer mu je koža suha, a tekstura žilava i ljepljiva. To znači da će se vrlo vjerojatno primiti za oštrice noža u blenderu što, ako ga predugo pustite da radi, može dovesti i do pregrijavanja aparata. Stoga, ako u receptu piše da u umaku koristite suhe šljive, smokve ili, primjerice, datulje, stavite ih kuhati kad i sve druge sastojke da se raskuhaju.

Kuhani krumpir

Ovo će za neke biti iznenađenje, ali staviti kuhani krumpir u blender, ma kako sitno bio narezan i dugo kuhan, veliko je ne! U vrlo kratkom vremenu, škrob i tekućina stvorit će teksturu poput gume koja će se priljubiti uz stijenke oštrica i opteretiti motor blendera. Vjerujte, za pripremu savršeno svilenkastog i glatkog pire-krumpira, uvijek koristite gnječilicu uz dovoljnu količinu maslaca i/ili kiselog vrhnja i mlijeka.

image

Ako ih mislite koristiti u blenderu, toplu tekućinu i namirnice prvo biste trebali ohladiti

Gmvozd/Getty Images

Bademi (i drugi orašasti plodovi)

Ako ste i vi jedni od onih koji sami pripremaju bademovo mlijeko, ali u njih stavljaju cijele orašaste plodove, pripazite. Cijeli orašasti plodovi mogu nepovratno oštetiti vaš blender. Zato, kad radite biljna mlijeka, radite ih od nule. Ključno je namočiti orašaste plodove u vodi kako bi omekšali prije blendanja. Ako trebate sitno mljevene orašaste plodove poput badema, oraha ili indijskih oraščića za salate ili deserte, bolje je (i jeftinije) da ih grubo nasjeckate nožem.

Led

Prije nego viknete da je to pravilo kod pripreme smoothieja, pričekajte. Naime, slično kao i kod zrna kave, led se ne smije stavljati u blender jer bi mogao oštetiti aparat i otupiti oštrice. No, to vrijedi kad ga usitnjavate samog! Čemu uopće, kad nećete dobiti lijepo usitnjen led kao u barovima?! Za izradu smoothieja i kašica vrijedi iznimka, jer će ostali, prije svega tekući sastojci, pomoći blenderu u razbijanju leda. Ipak, i tu budite oprezni da ne preopteretite blender s velikim količinama leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:52