DOBRO JE ZNATI

Češnjak i luk vam uvijek propadnu? Imamo nekoliko dobrih ideja kako da ih sačuvate

Da bi luk i češnjak što dulje ostali svježi, ključno je razumjeti kako reagiraju na svjetlo, vlagu i temperaturu, tri čimbenika koji najviše utječu na njihovu trajnost.

Češnjak i luk neizostavni su u gotovo svakoj kuhinji, temelj su brojnih jela, daju dubinu, aromu i karakter svakom umaku, juhi ili pečenju. Ipak, mnogima se događa isto: nakon nekoliko tjedana, glavice počnu klijati, mekšati se ili pljesniviti, pa završe u otpadu. Razlog najčešće nije u kvaliteti namirnice, nego u načinu čuvanja.

image
Haoliang/Getty Images

Da bi luk i češnjak što dulje ostali svježi, ključno je razumjeti kako reagiraju na svjetlo, vlagu i temperaturu, tri čimbenika koji najviše utječu na njihovu trajnost.

Gdje i kako čuvati luk

Luk voli hladno, suho i prozračno mjesto, ali ne i hladnjak. Niska temperatura i vlaga u hladnjaku potiču ga da omekša i počne truliti. Idealna temperatura za čuvanje luka je od 5 do 15 °C, primjerice smočnica, podrum ili negrijana prostorija.

Najbolje ga je držati u mrežastim vrećicama, pletenim košarama ili papirnatim vrećicama s rupicama, sve što omogućuje strujanje zraka. Plastične vrećice ili zatvorene posude zadržavaju vlagu i stvaraju uvjete u kojima se brzo razvija plijesan.

Ako imate više sorti luka, imajte na umu da žuti i crveni luk traje dulje od bijelog, koji je osjetljiviji i kraće postojan.

Osim toga luk nemojte čuvati u blizini krumpira. Krumpir ispušta vlagu i etilen, plin koji ubrzava kvarenje luka (i obrnuto). Ako ih držite zajedno, oba će kraće trajati.

Kako čuvati češnjak

Češnjak zahtijeva slične uvjete kao i luk, suho, tamno i prozračno mjesto, s temperaturom između 10 i 18 °C. Glavice ne treba držati u hladnjaku jer će zbog vlage brže proklijati i izgubiti aromu.

image
Milan Krasula/Getty Images

Ako želite produžiti trajnost češnjaka, najbolji način je da ga čuvate u cijelim glavicama. Kad jednom razdvojite režnjeve, rok trajanja se skraćuje, oguljeni češnjak trajat će svega nekoliko dana, čak i ako je u hladnjaku.

Dobar trik: stavite nekoliko glavica češnjaka u glinenu ili metalnu posudu s rupicama (tzv. garlic keeper). Ovakva posuda sprječava vlagu i omogućuje cirkulaciju zraka, a češnjak ostaje suh i čvrst i do tri mjeseca.

Mogu li se luk i češnjak čuvati u hladnjaku?

U pravilu ne, osim u određenim slučajevima.

Ako ste već narezali luk ili ogulili režnjeve češnjaka, tada ih svakako stavite u hermetički zatvorenu staklenku ili posudu i držite u hladnjaku. Luk će tako trajati do tri dana, a češnjak do pet dana.

Međutim, pripazite: prerezani luk u hladnjaku lako upija mirise drugih namirnica, pa ga je najbolje dobro zatvoriti i držati odvojeno.

Zamrzavanje kao alternativa

Ako imate veće količine luka ili češnjaka koje nećete odmah upotrijebiti, možete ih zamrznuti, no uz nekoliko pravila.

Nasjeckani luk možete zamrznuti sirov, u malim porcijama (primjerice u vrećicama s zatvaračem), a koristite ga izravno iz zamrzivača za juhe, variva ili pirjanje.

image
Iurii Bukhta/Getty Images

Češnjak je najbolje zamrznuti nasjeckan i pomiješan s malo ulja. Stavite ga u male staklenke ili posudice, a po potrebi uzimajte žličicom. Time zadržava aromu, a ulje sprječava isušivanje.

Dehidriranje i ulje s aromom

Za one koji žele još dulje čuvati češnjak, možete ga osušiti. Oguljene režnjeve narežite na tanke ploške i osušite u dehidratoru, dok ne postanu lomljivi. Tako osušen češnjak može trajati mjesecima, a možete ga i samljeti u domaći češnjak u prahu.

Ako želite aromatizirano ulje, iskoristite osušene režnjeve, nikad svježe, i prelijte ih maslinovim uljem. Tako pripremljeno ulje dobit će nježnu aromu češnjaka, a može trajati nekoliko tjedana u hladnjaku.

Uz pravilno čuvanje, luk i češnjak mogu trajati i po nekoliko mjeseci, a ostati jednako aromatični i čvrsti kao prvog dana. Idući put kad se uhvatite čišćenja smočnice, posvetite im malo pažnje, vaš će umak, pečenje ili rižoto to itekako znati cijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 06:34