Češnjak i luk neizostavni su u gotovo svakoj kuhinji, temelj su brojnih jela, daju dubinu, aromu i karakter svakom umaku, juhi ili pečenju. Ipak, mnogima se događa isto: nakon nekoliko tjedana, glavice počnu klijati, mekšati se ili pljesniviti, pa završe u otpadu. Razlog najčešće nije u kvaliteti namirnice, nego u načinu čuvanja.
Da bi luk i češnjak što dulje ostali svježi, ključno je razumjeti kako reagiraju na svjetlo, vlagu i temperaturu, tri čimbenika koji najviše utječu na njihovu trajnost.
Gdje i kako čuvati luk
Luk voli hladno, suho i prozračno mjesto, ali ne i hladnjak. Niska temperatura i vlaga u hladnjaku potiču ga da omekša i počne truliti. Idealna temperatura za čuvanje luka je od 5 do 15 °C, primjerice smočnica, podrum ili negrijana prostorija.
Najbolje ga je držati u mrežastim vrećicama, pletenim košarama ili papirnatim vrećicama s rupicama, sve što omogućuje strujanje zraka. Plastične vrećice ili zatvorene posude zadržavaju vlagu i stvaraju uvjete u kojima se brzo razvija plijesan.
Ako imate više sorti luka, imajte na umu da žuti i crveni luk traje dulje od bijelog, koji je osjetljiviji i kraće postojan.
Osim toga luk nemojte čuvati u blizini krumpira. Krumpir ispušta vlagu i etilen, plin koji ubrzava kvarenje luka (i obrnuto). Ako ih držite zajedno, oba će kraće trajati.
Kako čuvati češnjak
Češnjak zahtijeva slične uvjete kao i luk, suho, tamno i prozračno mjesto, s temperaturom između 10 i 18 °C. Glavice ne treba držati u hladnjaku jer će zbog vlage brže proklijati i izgubiti aromu.
Ako želite produžiti trajnost češnjaka, najbolji način je da ga čuvate u cijelim glavicama. Kad jednom razdvojite režnjeve, rok trajanja se skraćuje, oguljeni češnjak trajat će svega nekoliko dana, čak i ako je u hladnjaku.
Dobar trik: stavite nekoliko glavica češnjaka u glinenu ili metalnu posudu s rupicama (tzv. garlic keeper). Ovakva posuda sprječava vlagu i omogućuje cirkulaciju zraka, a češnjak ostaje suh i čvrst i do tri mjeseca.
Mogu li se luk i češnjak čuvati u hladnjaku?
U pravilu ne, osim u određenim slučajevima.
Ako ste već narezali luk ili ogulili režnjeve češnjaka, tada ih svakako stavite u hermetički zatvorenu staklenku ili posudu i držite u hladnjaku. Luk će tako trajati do tri dana, a češnjak do pet dana.
Međutim, pripazite: prerezani luk u hladnjaku lako upija mirise drugih namirnica, pa ga je najbolje dobro zatvoriti i držati odvojeno.
Zamrzavanje kao alternativa
Ako imate veće količine luka ili češnjaka koje nećete odmah upotrijebiti, možete ih zamrznuti, no uz nekoliko pravila.
Nasjeckani luk možete zamrznuti sirov, u malim porcijama (primjerice u vrećicama s zatvaračem), a koristite ga izravno iz zamrzivača za juhe, variva ili pirjanje.
Češnjak je najbolje zamrznuti nasjeckan i pomiješan s malo ulja. Stavite ga u male staklenke ili posudice, a po potrebi uzimajte žličicom. Time zadržava aromu, a ulje sprječava isušivanje.
Dehidriranje i ulje s aromom
Za one koji žele još dulje čuvati češnjak, možete ga osušiti. Oguljene režnjeve narežite na tanke ploške i osušite u dehidratoru, dok ne postanu lomljivi. Tako osušen češnjak može trajati mjesecima, a možete ga i samljeti u domaći češnjak u prahu.
Ako želite aromatizirano ulje, iskoristite osušene režnjeve, nikad svježe, i prelijte ih maslinovim uljem. Tako pripremljeno ulje dobit će nježnu aromu češnjaka, a može trajati nekoliko tjedana u hladnjaku.
Uz pravilno čuvanje, luk i češnjak mogu trajati i po nekoliko mjeseci, a ostati jednako aromatični i čvrsti kao prvog dana. Idući put kad se uhvatite čišćenja smočnice, posvetite im malo pažnje, vaš će umak, pečenje ili rižoto to itekako znati cijeniti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....