Kuhaj bolje

Češnjak može ostati svjež i do šest mjeseci, ali ne u maslinovom ulju, to može biti opasno

Američki gastro bloger, kuhar vegetarijanac poznat po jednostavnim receptima, otkrio je kako dulje sačuvati jedan od mnogima omiljenih začina, ali i čega se paziti

Cijena češnjaka već je dulje vrijeme visoka, pa stoga ne čudi što se mnogi među nama trude na razne načine da ga čim dulje sačuvaju svježim, pogotovo kad su u pitanju glavice domaćeg češnjaka. Ako vam to do sada baš i nije polazilo za rukom, možda vam pomogne ovaj savjet. Osim što je prilično jednostavan, možemo čak reći kako bismo ga se i sami sjetili da smo kao djeca malo više obraćali pažnju gdje naše bake ili mame čuvaju krumpir, luk i, primjerice, spomenuti češnjak.

image
Unsplash

Kako ističe Jerry James Stone, američki gastro bloger, kuhar vegetarijanac poznat po jednostavnim receptima i trikovima, postoji provjerena metoda čuvanja ove namirnice, koja je mnogima jedan od omiljenih začina koji dodaju u svoja jela. Kako i sam obožava kuhati s češnjakom, u videu koji je objavio još prije nekoliko godina na svojem Facebook profilu objasnio je gdje ga čuvati kako bi ostao svjež i do, pazite sad - 6 mjeseci!

"Češnjak voli hladno mjesto. Voli suho mjesto i voli mjesto sa što manje svijetla", tvrdi Jerry. Osim toga, ako ste ikad došli u napast i držali češnjak u hladnjaku pa se čudili zašto tako brzo proklije, odgovor je - smeta mu vlaga.

image
Unsplash

"Hladnjak nikako nije mjesto za skladištenje češnjaka, vlaga će ga samo još više ‘pogurati‘ da ranije proklija. Premda to nije toliko loše, dapače, može se konzumirati i proklijali izdanak češnjaka, cijela glavica će brže propasti". To se, međutim, neće dogoditi ako ga čuvate na hladnom, suhom i tamnom mjestu, kao što su smočnica, metalna kutija s poklopcem ili kuhinjski ormarić (pod uvjetom da nisu blizu izvora topline i svjetla). No, recimo da to već činimo, jer sve navedeno će mnogima među nama zvučati kao "otkrivanje tople vode", ali što učiniti da češnjak duže ostane svjež jednom kad smo "otvorili" glavicu!?

Prvo, ne držite ga u hladnjaku - brzo će proklijati. Drugo, ne čuvajte ga u plastičnoj vrećici - brzo će istrunuti. Treće, kaže Jerry, nikad ga ne potapajte u maslinovo ulje - to može biti opasno pa u najgorem slučaju čak uzrokovati botulizam. Najbolja metoda da otvoreni češnjak ostane dulje svjež je potopiti ga u ocat! Ako ga tako čuvate, ostat će svjež i to četiri mjeseca, samo vodite računa o datumu kad ste ga stavili u ocat. Kad taj period prođe, režnjeve češnjaka koji su ostali bacite, a ocat sačuvajte za dresing za salatu.

Za kraj, ako se još uvijek mučite kako brzo i lako očistiti češnjak, Jerry donosi i tri provjerena načina koja će vam olakšati tu muku. Prva dva ste vjerojatno već i sami usvojili, no treći je i nas iznenadio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:54