TKO JE ZA DOZU ZDRAVLJA?

Dajte drugu šansu kori od lubenice, evo kako je jednostavan način možete ponovno iskoristiti

 Vania Ardiles Peric/rock Your Greens/
Prepuna je vitamina i drugih hranjivih tvari, a ako pri ruci nemate dehidrator, iskoristiti možete i pećnicu

Dajte drugu šansu kori od lubenice, savjetovala nam je nedavno Vania Ardiles Perić, inače Čileanka sa zagrebačkom adresom o kojoj smo nedavno pisali i koja stoji iza brenda Rock Your Greens, a potom nam objasnila kako na prilično jednostavan način možemo iskoristiti baš svaki dio omiljenog ljetnog ploda.

"Ljeto je i trenutno uživam u plodovima koji sadrže puno vode, posebice u lubenici. Osim što je ukusna, zdrava je i sadrži oko 15 posto dnevne doze vitamina C, minerala i pomaže mi da za vrijeme vrućih dana u sebe unosim dovoljno tekućine, no baš kao i svima, često mi ostane kora pa sam pronašla način kako da je iskoristim", objasnila nam je Vania.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dodala je i kako je svi uglavnom bacamo u bio otpad ili kompost, ali kora i koštice lubenice također su prilično zdravi dijelovi ploda. Iskoristiti se mogu u smoothiejima, mogu se i ukiseliti, pretvoriti u prah i spremiti te koristiti po potrebi.

Objasnila nam je da je ona svoje kore od lubenice ubacila u dehidrator i pustila da se suše 16 do 18 sati na 40 stupnjeva, ali je dodala i kako vrijeme sušenja ovisi o veličini komada koje ubacujete u dehidrator. Jednom kada su osušene, Vania ih ubacuje u blender i melje u prah. Dodala je i kako ih potom sprema u staklenku te ubacuje u sokove i smoothieje kao još jedan hranjivi dodatak.

image
Vania Ardiles Peric/rock Your Greens/
image
Vania Ardiles Peric/Rock Your Greens/

"Prilično su neutralne i neće previše utjecati na okus pića. Također, moglo bi vas iznenaditi kako se u dehidratoru smanje. Primjerice, ja sam od dva pladnja prepuna kore dobila jako malu količinu praha, što je zbilja dobar način za rješavanje otpada. Ako nemate dehidrator, uvijek možete isprobati i sušenje kora na suncu. Kako god, nadam se da ćete uživati u dodatnoj dozi vitamina", poručila je na kraju. A nama nije preostalo ništa drugo već ovu metodu i isprobati!

image
Vania Ardiles Peric/rock Your Greens/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49