Treba ‘baciti oko‘

Dva nezaobilazna sastojka za kolače kojima uvijek treba gledati rok trajanja

 Pexels
O njima ovisi uspjeh našeg deserta, pa je dobro voditi računa bi li nam mogli

Svi vole kolače. Već i sam pogled na tanjur na kojemu su kolači, razlog je za slavlje. Torte su, pak, kako i sami znate, središnje mjesto na proslavama krštenja, rođendana, svadbi..., no prava su poslastica kojom se volimo počastit i svakodnevno. Iako postoji mnogo vrsta, okusa i tradicionalnih receptura, mnogi među nama barem jednom u životu požele naučiti raditi još jedan. I tada se, kako vam je poznato, treba držati strogih uputa iz recepta jer i najmanja greška može utjecati na konačan rezultat.

Kako navodi Wired, kada su kolači i torte u pitanju, s razlogom postoje neka pravila. Previše ili premalo sastojka moglo bi uništiti cijeli desert. Previše brašna, primjerice, kolač može učiniti gustim ili suhim, a premalo brašna može uzrokovati da opadne. Prema Southern Livingu, tekstura kolača može biti loša ako sastojci nisu ispravno kombinirani, jer "savršena torta ima ujednačenu teksturu i mrvicu je vlažna u sredini, lijepo je zapečena i nježna te podnosi glazuru".

image

Držite li ove sastojke u staklenkama ili limenkama, zapišite kada ste ih otvorili

Unsplash

A konačan ishod ovisi i o dva sastojka koji igraju ključnu ulogu, a popust drugih namirnica dolaze s rokom trajanja koje bismo trebali provjeriti prije nego ih upotrijebimo za izradu kolača.

Prašak za pecivo i soda bikarbona ključni su sastojci kojima moramo provjeriti rok trajanja prije nego što ih pomiješamo s drugim sastojcima za izradu deserta. Ova oba proizvoda imaju rok trajanja i ne postoji način da "prostim okom" provjerimo hoće li poslužiti u zamiješanom tijestu ili će ga upropastiti. Rok trajanja tu je puno vjerodostojniji. Prašak za pecivo je, naime, u kombinaciji s tekućinom proizvodi ugljični dioksid koji "diže" kolače. S druge, pak, strane soda bikarbona je baza koja, u kombinaciji s kiselinom, poput soka od limuna ili mlaćenice, proizvodi ugljični dioksid i daje nešto "sramežljiviji rezultat pri dizanju tijesta. Međutim, i prašak za pecivo i soda bikarbona su osjetljivi na vlagu u zraku, što s vremenom smanjuje njihovu učinkovitost. Stoga ne čudi što neki navode kako je rok trajanja praška za pecivo tri mjeseca od otvaranja, a soda bikarbone šest mjeseci. Pritom, očekivano, nije riječ o tome da se "prašak" pokvario, već s vremenom gubi svoje čudesne moći.

image

Zbog gubitka svojih svojstava, ovi vam sastojci mogu uništiti kolač ili tortu

Pexels

Možemo li prašak za pecivo i sodu testirati?

Pomiješate prašak za pecivo s kipućom vodom, ako se snažno zapjeni, možda je još uvijek dovoljno svjež da odradi dizanje tijesta. Za testiranje soda bikarbone potrebno ju je pomiješati s octom. Stavite malu žličicu sode bikarbone u malo octa. Ako se počne pjeniti, soda bi i dalje trebala biti dobra za upotrebu.

Ipak, ako želite biti sto posto sigurni da će vam se tijesto dići, jer kolač radite za posebnu prigodu za koju se greške ne opraštaju, najbolje vje kupiti novi prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:46