Tko ne voli miris svježe prženih uštipaka? Hrskavi izvana, mekani iznutra - idealni za doručak ili brzu večeru. No, jedan je problem čest: uštipci znaju upiti previše ulja i postati teški, masni i teško probavljivi. Srećom, postoji jednostavan trik iz bakinog kuhinjskog ormarića, koji će ih učiniti znatno laganijima.
DODAJTE MALO RAKIJE U TIJESTO
Da, dobro ste pročitali - rakija u tijestu nije rezervirana samo za fritule ili kroštule. Mala čašica domaće rakije (ili ruma, ako vam je draže) koju umiješate u tijesto može napraviti veliku razliku. Alkohol će pomoći da se prilikom prženja vanjski sloj tijesta brže "zatvori", čime se sprječava upijanje ulja.
TEMPERATURA ULJA JE KLJUČNA
Ulje za prženje mora biti jako dobro zagrijano - idealno bi bilo između 170 i 180 °C. Ako je ulje prehladno, tijesto će ga upiti kao spužva. Ako nemate termometar, mali komadić tijesta možete ubaciti za test: ako odmah počne cvrčati i ispliva na površinu, spremni ste za prženje. Jednako vrijedi i za drvenu kuhaču - kad zaronite dršku u ulje i oko nje se pojave mjehurići, ulje je spremno za prženje tijesta.
Sada kada smo vas opskrbili s odličnim trikovima vrijeme je i za recept koji ćete koristiti svaki put kada se zaželite izvrsnih uštipaka.
BRAŠNO JE VAŽNO!
Možda zvuči kao korak koji se lako preskoči, ali prosijavanje brašna unosi zrak u smjesu, što rezultira lakšim i mekšim tijestom. Međutim, ne pretjerujte s miješanjem! Kad dodate brašno, miješajte tijesto samo koliko treba da se sve poveže kako uštipci ne bi bili previše žilavi.
KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE UŠTIPKE
Recept za ove zlatne, pjenaste uštipke dolazi s profila Gastro kutak Jadro, gdje tradicija i domaći okusi uvijek zauzimaju glavno mjesto. U nastavku donosimo kako ih pripremiti kod kuće - jednostavno, mirisno i baš kako treba.
DOMAĆI UŠTIPCI
Trebat će vam:
½ kg brašna s mlinice
1 žličica soli
1 žličica kvasca
2½ dl vode
0,5 dl lozovače (ili rakije, ruma...)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u glatko tijesto. Ako je prerijetko, dodajte još malo brašna. Žlicom vadite uštipke i pržite ih u zagrijanoj mješavini ulja i svinjske masti. Kad uhvate boju, ocijedite ih na kuhinjskom papiru i poslužite uz sir i pršut.
Savjet više! Uštipci prijaju i uz sir i vrhnje, kao prilog mesu s roštilja ili gustom mesnom i ribljem toču. Možete ih, naravno, jesti i same, pa i s nogu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....