Ukusna, ali i korisna za zdravlje

Fermentirana i ukiseljena hrana: zašto je nova velika stvar?

Posljednjih godina sve veći broj ljudi poseže za tradicionalnim metodama očuvanja hrane kao što su fermentacija i kiseljenje, baš kao što naše bake i mame rade već godinama

Ukiseljena hrana mnoge podsjeća na pripremu zimnice i tradicionalan način čuvanja hrane u domaćinstvima, no ona također donosi brojne benefit za naše zdravlje. Donosimo samo neke od razloga zašto fermentirana i ukiseljena hrana postaje sljedeća velika stvar u prehrambenim trendovima.

1. Poboljšanje probave

Fermentirana hrana puna je probiotika, korisnih bakterija koje pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore i probave. Njihovim unošenjem u organizam smanjuje se nadutost, zatvor i pomažu prilikom probavnih smetnji.

2. Jačanje imuniteta

Mikroorganizmi koji žive u probavnom sustavu direktno utječu na obrambene funkcije u našem tijelu stoga održavanje zdravlja našeg probavnog sustava može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Konzumacijom bakterija mliječne kiseline, koje pozitivno djeluju na rad crijeva i tako doprinose jačanju imuniteta.

3. Bolja apsorpcija nutrijenata

Ovakva vrsta hrane lako je probavljiva pa se nutrijenti iz namirnica apsorbiraju u organizmu u većoj mjeri. Vitamin B, biotin, folna kiselina i mnogi drugi korisni nutrijenti nalaze se upravo u mliječnim proizvodima poput kiselog vrhnja, kefira i jogurta.

4. Održivija prehrana

Sve se više ljudi osvještava o globalnom problemu bacanja hrane i štetnom utjecaju industrijalizirane proizvodnje hrane na okoliš, a upravo kiseljenjem viška prehrambenih namirnica smanjuje se otpad, ali i omogućuje da namirnice zadrže okus mjesecima.

Postoji puno vrsta fermentirane hrane, a konzumira se diljem svijeta u gotovo svakoj kulturi, pa tako i kod nas. Neke od najbolje poznatih su jogurt, kefir, kiseli kupus, kombucha, kimchi, ali također ne treba izostaviti ni svježi sir, neke vrste jabučnog octa, sirni namaz, ukiseljeno povrće, miso te kiselo vrhnje, a sve ove proizvode možete pronaći u bogatoj ponudi SPAR Hrvatska robnih marki. Za kraj, donosimo vam jednostavan recept koji će podržati zdravu probavu, a koji možete pripremiti uz SPAR namirnice.

KIMCHI FRIED RICE (pržena riža s kimchijem by Sandra Rončević)

VRIJEME PRIPREME: 30 minuta

image
/Foto: Sandra Rončević

Sastojci za 4 osobe:

200 g SPAR Natur*pur Basmati riže

1 teglica SPAR Bio kimchija (blagog ili ljutog)

200 g SPAR Natur*pur Bio edamame-a

250 g SPAR Vrtovi Hrvatske smeđih šampinjona

3 kom mladog luka

4 žlice SPAR PREMIUM umaka od soje

4 žlice sezamovog ulja

3 žlice suncokretovog ulja za prženje

I dodatno:

4 jaja

1 svježa ljuta papričica

Crni sezam

1 list nori alge

1 kom mladog luka

Klice graška

Priprema:

Basmati rižu isperite u dvije do tri vode, sve dok voda na postane bistra, potom je skuhajte prema naputku na pakiranju. Riža će upiti svu tekućinu i nije ju potrebno cijediti ni ispirati.

Nasjeckajte mladi luk i šampinjone. Ocijedite kimchi, a u ocijeđenu tekućinu umiješajte umak od soje i sezamovo ulje.

Zagrijte tavu, dodajte suncokretovo ulje pa ubacite mladi luk i šampinjone i pržite ih 4-5 minuta. Potom dodajte ocijeđeni kimchi, izmiješajte pa zapržite par minuta. Dodajte edamame, izmiješajte pa dodajte pripremljeni umak i izmiješajte. Dodajte kuhanu rižu, dobro umiješajte i dobro zapržite te na kraju još malo začinite sezamovim uljem.

U drugoj tavi na malo ulja ispecite jaja na oko pa služite vašu zdjelicu: na prženu kimchi rižu stavite po jedno pečeno jaje, pospite crnim sezamom, dodajte sjeckanu nori algu, malo nasjeckane ljute papričice i mladog luka. Po želji još dodajte izdanke graška i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 09:23