DOBRI TRIKOVI

Gdje držati limun, a gdje mrkvu i kako što dulje svježima održati začinsko bilje i salatu?

 Andreypopov/Getty Images/istockphoto
Znate li da ladica za salatu u vašem hladnjaku možda uopće nije prikladna za držanje salate?

Kada je u pitanju čuvanje hrane u hladnjaku, svatko od nas ima drugačije navike. Netko, primjerice, kečap i limun drži u hladnjaku, dok će ih drugi skladištiti u smočnici. Sitnice zbilja mogu napraviti veliku razliku pa stoga, s vremena ne vrijeme, vrijedi potražiti kakav dobar savjet od onih koji znaju više. Tako su iz The Telegrapha napravili malo istraživanje i saznali gdje je najbolje držati salatu, a gdje mlijeko i ostale namirnice za koje smo i sami bili uvjereni da ih skladištimo pravilno. Pa, odmah ćemo vam otkriti, rezultati su nas prilično iznenadili.

image
Okrasyuk/Getty Images/istockphoto

Za početak, u svom tekstu navode kako je najvažnije najprije upoznati svoj hladnjak te otkriti koje je mjesto najhladnije, a koje najtoplije. Dodaju i kako su najtoplija najčešće vrata i najviša polica, dok je najhladnije mjesto obično ladica za povrće, pa tako ona i nije najbolja opcija za čuvanje salate i drugog lisnatog povrća. Umjesto u ladicu, spremite ga u gornji dio hladnjaka kako bi svježe ostalo što dulje.

Povrće poput mrkve, ali i agrume kao što su limun i limeta, držati možete na bilo kojem mjestu u hladnjaku, ali će dobra ideja biti potopiti ih u vodu te ih čuvati na taj način. Vodu promijenite svakih nekoliko dana i ostat će svježi dulje vremena. Ipak, dobro je dodati, limeta bi stajanjem u vodi mogla izgubiti na boji pa, ako je koristite za koktele i želite da ostane zelena, imajte to na umu.

image
Gmvozd/Getty Images

Iako su vrata najčešće najtopliji dio hladnjaka, mlijeko ovdje može preživjeti neko vrijeme, no u slučaju da vrata otvarate često, bolja opcija mogla bi biti spremiti ga na neko drugo mjesto, u pozadinu jedne od polica. S druge strane, sireve vrlo lako možete ostaviti na toplijem mjestu u hladnjaku. Nakon što ste ih otvorili, samo ih dobro omotajte prozirnom folijom i ostat će svježi dulje nego u originalnom pakiranju koje nije pravilo zatvoreno.

Kada je u pitanju voće, zdjela u sredini blagovaonskog stola dobra je ideja ako ćete ga potrošiti u nekoliko dana, no želite li da ono ostane svježe dulje, najbolja je opcija odvojiti ga u različite posude. Primjerice, citruse stavite u jednu, jabuke i kruške u drugu, a banane u treću posudu ili, još bolje, voće držite u hladnjaku te ga vadite po potrebi. Dobra ideja bit će ladica za povrće, a osim voća, u njoj možete držati i meso i ribu. Dobro ih umotajte u foliju ili spremite u plastične posude i možete biti sigurni da se nalaze na dobrom mjestu.

image
Ekaterina79/Getty Images/istockphoto

Iz The Telegrapha savjetuju i da u hladnjaku držite krumpir, ali i luk, ako ne želite plakati pri rezanju, no budući da smo se i sami uvjerili da je za ove namirnice sasvim dobra opcija smočnica, ipak smo se odlučili toga i držati. Rajčice je također bolje držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržale više okusa.

Na kraju, svježe začinsko bilje dulje će ostati svježe ako ga umotate u papirnati ručnik i spremite u plastičnu vrećicu, dok će dobra ideja biti u hladnjaku držati i ulja koja ne koristite često, a lako su kvarljiva, primjerice ulje lješnjaka, badema ili drugih orašastih plodova, ulje konoplje i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:16