PRIČE IZ SMOČNICE

Gdje držite otvoreno brašno? Znate li da ga možete i zamrznuti pa će trajati još duže?

 Olga Kudriavtseva/Unsplash/
Nekoliko dobrih savjeta kada je u pitanju skladištenje brašna, od klasičnog bijelog do brašna od orašastih plodova

Veliki smo ljubitelji domaćeg kruha i kolača i na policama u smočnici uvijek imamo nekoliko vrećica različitih vrsta brašna. No, ono čega se uvijek držimo jest kupovina manjih količina i pravilno skladištenje kako bi nam što dulje potrajalo. Nedavno smo na portalu Food52 naišli na odlične savjete koje se tiču upravo spremanja brašna pa smo ih odlučili podijeliti s vama i možda vam pomoći u borbi protiv moljaca te neželjenih mirisa i okusa.

image
Hamide Jafari/UNSPLASH

Za početak, klasično bijelo brašno, glatko ili oštro različitih tipova, uvijek je dobro prebaciti u plastičnu ili staklenu posudu koja se može čvrsto zatvoriti. Na taj način sigurni ste da moljci ne mogu doći do vašeg brašna te da se u njemu neće nakupljati vlaga.

U slučaju integralnih brašna, veliku ulogu igraju temperatura i vlaga zraka. Takvo brašno spremajte u dobro zatvorene posude ili plastične vrećice sa zip zatvaračem i potrošite u roku nekoliko mjeseci kako ne bi užeglo, a možete ga i zamrznuti pa koristiti čak i nakon isteka roka. Isti je postupak i kada je u pitanju skladištenje raženog brašna.

image
Kristiana Pinne/Unsplash/

Bezglutenska brašna, pak, na hladnom i suhom mjestu možete držati mjesecima bez da ćete na njima uočiti ikakve promjene. Ako ih držite na sobnoj temperaturi, prebacite ih u posude s čvrstim zatvaračem i koristite po potrebi. U slučaju bezglutenskih brašna kao što je, primjerice, brašno od amarantha ili zobeno, dobra ideja bit će zamrzavanje kao što je to slučaj kod integralnih brašna. Smrznuta će izdržati i do godine dana.

Kada je u pitanju kukuruzno brašno i palenta, dobro je upamtiti kako će takva brašna najdulje ostati svježa i zadržati okus ako ih držite na što nižoj temperaturi. Hladna smočnica i dobro zatvorena staklenka ili kakva druga posuda uvijek su dobar odabir.

Na kraju, brašna orašastih plodova najdulje će izdržati u zamrzivaču. Na taj ćete način osigurati da ih ne napadnu neželjeni gosti, ali i mogućnosti da poprime neugodan, užegli okus i miris.

image
Simona Sergi/Unsplash/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:30