Otkriva ‘Hungry Mile‘

Jedini vodič za sparivanje hrane i vina koji ćete trebati: Što se jede uz graševinu, chardonnay, a što uz cabernet sauvignon

 Hungry Mile
Mile Butorac poznat je po svojih slasnim receptima, ali mnogi ne znaju da je ovaj foodbloger i veliki ljubitelj vina. Upravo nam je on spojio osam vrsta Dika vina s ukusnim jelima

Pizza tijesto, slani klipići, kuglof, Pavlova, Toffifee torta... Ovo su samo neki od slasnih recepata kojima se proslavio Mile Butorac, poznatiji kao foodbloger i influencer Hungry Mile. Rođeni Ličanin u djetinjstvu je bio jako izbirljiv što se tiče hrane, a kada je želio upisati srednju školu za kuhara, svi su mu govorili kako bi to bilo traćenje njegovih dobrih ocjena. I tako je postao terapeut koji u slobodno vrijeme kuha i slano i slatko, a potom sve to vrhunski stilizira te objavljuje na Instagramu.

Danas ga upravo na toj mreži prati gotovo 40.000 ljudi što ga čini jednim od najpraćenijih gastro influencera u Hrvatskoj. Ono što mnogi ne znaju je da je Mile i veliki ljubitelj vina koje najviše voli piti nakon večere koju je pripremio s prijateljima. Upravo zato je „gladni“ Mile bio odličan izbor kada je vinarija Enosophia redizajnirala etikete svojih Dika vina i tražila osobu koja će zajedno s njima prezentirati svoja vina u novom, modernom, šarenom i inspirativnom ruhu.

image

Mile Butorac, foodbloger i influencer kojeg na Instagramu prati više od 40.000 ljudi

Hungry Mile

Dika vina su brend slavonskih vina koji se na tržištu nalazi od 2009. godine. Osmišljena su kao vina idealna za druženje, ona u kojima se uživa kad se god pojavi prigoda za uživanje. Sada su rebrendirana, dolaze s inovativnim i upečatljivim etiketama koje predstavljaju sve ono što slavnonsko vino jest, a na police dolaze u pravom trenutku. Naime, vina postaju sve popularnija među mlađom populacijom koja „ima oko za detalje“, cijeni pristupe izvan okvira i započinje nove trendove kad je riječ o spajanju vina i hrane.

- No, ipak nam nedostaje malo vinske pismenosti, mislim da smo previše ponosni na ono što smo skuhali pa od vina jednostavno poslužimo prvo što nam dođe pod ruku. I tako nam se često dogodi da se arome vina izgube pored jakih aroma hrane ili nam je, obrnuto, vino prejako za jelo – počinje Mile.

image

Mile je spojio hranu i piće

Hungry Mile

Kako bi to sparivanje bilo što jednostavnije, s Milom smo napravili vodič za hranu i namirnice koje će najbolje odgovarati uz Dika vina. Krenimo s jednim općim pravilom za koje su mnogi zasigurno čuli.

- Da crno vino ide uz meso, a bijelo uz ribu je kod nas općeprihvaćeno kao neka generalna smjernica i staro pravilo koje možda i nije tako loše za početnike, ali tu ima puno iznimki i finesa. Kako su crna vina bogata taninima tako je za njihovo balansiranje potrebna masna hrana, a mesna jela su uglavnom jača i masnija pa se odresci, roštilji, bogati začinjeni umaci i neki gulaši dobro slažu s crnim vinima. A ako je hrana lagana i blago začinjena, poput bijelog mesa i povrća pa tako i ribe vino bi trebalo biti bijelo i lagano. No, ako krenemo dublje onda dolazimo do tih finesa i stvari na koje treba paziti jer npr. jako crno vino u kombinaciji s jako začinjenom hranom većini ljudi može izazvati neugodan osjećaj žarenja. Tako da nema ništa loše u kršenju pravila i eksperimentiranju u onome što se vama sviđa i donosi vam užitak – počinje Mile.

U nastavku ćemo spariti osam vrsta Dika vina s namirnicama i jelima, a ovo vam može poslužiti kao dobar šalabahter za svaku prigodu.

1. DIKA SAUVIGNON BLANC

Svježe vino druge berbe s aromama citrusa, bazge i mente. Sauvignon Novog svijeta za ljude drugačijih pogleda.

- Divno, mirisno vino, ne znam je li to zbog perioda u kojem se nalazimo, ali moja prva asocijacija uz Sauvignon su šparoge. Može i neki lagani rižoto od povrća i piletine, može lagana bijela riba kao i morski plodovi, a super bi bio i ceviche od kozica, škampi… - savjetuje Mile.

image

Dika Sauvignon Blanc odlično će ići uz omiljene šparoge

Hungry Mile

2. DIKA CHARDONNAY

Ovo vino je odležalo, pa je zaobljeno, ali je svježe i zrelo. Osjeti strast kada chardonnay ljubi hrast.

- Chardonnay mi je sve draža sorta jer obožavam taj njegov putrasto - orašasti okus, po meni je ovo vino pravi as iz rukava za brojna jela, ali i odlično vino za druženja jer super ide uz sve lakše plate s mekim sirevima. Kao i uz tjestenine i piletinu pripremljenu u kremastim umacima s maslacem i sirom – konstatirao je Mile.

image

Dika Sinergo Bijeli će odlično ići uz lakša jela, poput salate od piletine

Hungry Mile

3. DIKA FRANKOVKA

Lagano, prozračno i voćno vino. Kraljica u slavonskom kraju, frankovku baš svi znaju.

- Jako volim ovo vino zbog te prekrasne voćnosti, a kako ima malo više tanina definitivno bi ju spario s mesom. Može već od svinjskih ili drugih mesnih odrezaka na naglo, preko pečenja, do nekog mesnog umaka ili gulaša. A da može biti i za posebne prigode otkriti ćete kad ju sparite s patkom – pojasnio je Mile.

image

Dika Frankovka ima malo više tanina zbog čega će odlično ići uz meso

Hungry Mile

4. DIKA SINERGO BIJELI

Zabavno vino koje je zapravo miks više sorti. Tu su voćni chardonnay, aromatični sauvignon bijeli i nezaobilazna graševina. Vino je zavodljivo, slatkasto i lagano.

- S obzirom na to da je riječ o jednoj novijoj etiketi mislim da ćemo parove još otkrivati,ali ovo vino će odlično ići uz lakša jela, uz salatu s piletinom. Budući da se radi o polusuhom vinu mislim da će super ići i uz voće te lakše deserte – smatra Mile.

image

Dika Sinergo Bijeli

Hungry Mile

5. DIKA SINERGO CRNI

Ovo slavonsko vino miriše na Bordeaux. U cabernet, sauvignon i merlot dodana je frankovka, rezultat je razigrano, voćno i pitko vino.

- Bogate voćne arome će prekrasno ići uz perad poput patke ili divljač – naglašava Mile.

image

Dika Sinergo Crni ima bogate voćne arome te će odlično ići uz patku ili divljač

Hungry Mile

6. DIKA ROSE

Voćnost, svježina, prozračnost – to je Dika Rose. Nastao je od frankovke, a namijenjen je svima koji znaju uživati polako.

- Meni su jagode i rose tako draga kombinacija. A ako vam nakon njih ostane išta za spariti onda to možete uz ribu poput lososa, bogate povrtne salate i lakše, manje slatke deserte – savjetuje Mile.

image

Dika Rose uvijek će odlično ići uz jagode

Hungry Mile

7. DIKA CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon na slavonski način – mirisno, suho vino punog okusa.

- Voćan, ali opet zelen, Dika Cabernet Sauvignon bi spario s roštiljem, mesom i, definitivno, steakom – kaže Mile.

8. DIKA GRAŠEVINA

Vino posvećeno Dori Pejačević koja se u svoje vrijeme nije smjela potpisati na skladbe, a sad krasi etiketu Dika Graševine. Svježe, citrusno i pitko vino.

- Tako sam sretan što se sve više ljudi odlučuje probati graševinu mimo gemišta i daje šansu otkriti svu njenu lepršavost te svježinu. Nema jela uz koje se graševina ne može spariti, od domaćih narezaka, pečenja, ribe, povrća, tjestenine i rižota – savjetuje Mile.

image

Dika Graševina odlično se sparuje uz sve, od domaćih narezaka do rižota

Hungry Mile

On sam je dugo vremena bio ljubitelj Syraha jer mu je odgovarala njegova jačina, voćnost i pikantne note.

- No, shvatio sam da ga je zapravo dosta teško spariti s hranom i da je najbolje u onom trenutku kad nakon napornog dana dođeš kod kuće i natočiš si čašu vina. Prije sam jako bježao od Chardonnaya, a sad se pomalo zaljubljujem u njega. Tako mi je i graševina sve draža. No, da moram birati što ću biti do kraja života, to bi bio pjenušac, s njim možeš započeti, ali i završiti dan te je odličan za brojna sparivanja – otkrio je Mile.

Za kraj nam je Mile otkrio i jedan odličan recept za brzo i ukusno jelo te dodao Dika vino koje će ga odlično nadograditi:

Pašta s graškom

Potrebno:

400 g tjestenine

1 luk ili 2 ljutike

1 - 2 češnja češnjaka

150 g smrznutog graška ili mladog graška

komad maslaca

250 ml temeljca (povrtni ili pileći)

100 g špeka

pakiranje vrhnja

40 g tvrdog ribanog sira

1 limun (korica)

začina po želji: sol, papar, čili

po potrebi voda od kuhanja tjestenine i maslac

za posluživanje: listovi svježeg bosiljka, još limuna, još sira

Priprema:

  1. U puno uzavrele vode po uputama na vrećici stavite kuhati tjesteninu.
  2. Dok tjestenina kuha zagrijte lonac i dodajte komad maslaca. Na rastopljenom maslacu i laganoj vatri prepržite na komadiće izrezan špek.
  3. Preprženom špeku po želji dodajte čili i još kratko pržite. Dodajte sitno sjeckanu ljutiku ili luk i dinstajte dok ne omekša, dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko prepržite.
  4. Dodajte grašak i kratko ga okrenite u loncu, podlijte s pilećim/povrtnim temeljcem ili vodom i ostavite da kuha.
  5. Kuhajte oko 8 minuta pa svemu dolijte vrhnje.
  6. Kad se vrhnje zagrije pospite s oko 20 g ribanog sira i dobro promiješajte. Kad zavrije sklonite s vatre.
  7. Čim se tjestenina skuha odlijte lončić vode (u kojoj se kuhala) i ostavite ga sa strane. Tjesteninu procijedite i dodajte u lonac s umakom. Podlijte s onoliko vode iz lončića dok vam se sve lijepo ne poveže, ako ne služite odmah računajte da tjestenina nastavlja "piti" umak.
  8. Poslužite s puno svježeg bosiljka, dodatnim limunima i u tanjuru pospite s još sira, a sve sparite s Dika Chardonnay vinom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i vinarije Enosophia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 00:26