Brzopotezno rješenje

Jednostavan trik kako da vam poh savršeno prianja na meso, a peciva se ravnomjerno pozlate

Sve što trebate jest sjetiti se ovog klasičnog kuhinjskog alata i iskoristiti ga u pravom trenutku

Bilo da radite slatke ili slane zalogaje, želite li lijepu zlaćanu koricu na svojem lisnatom tijestu, vrlo dobro znate da bez premaza od razmućenog jajeta ne možete. Stvar je jednostavna: sve što vam treba jest jaje i neki oblik tekućine, bilo da je riječ o mlijeku, vrhnju ili vodi, koje trebate dobro izmiješati te nanijeti kistom na što god spremate. Ili pak u dobivenu smjesu uroniti komade mesa ili povrća koje ste naumili pohati, kako bi se krušne ili panko mrvice na njih zalijepile.

I dok je spremiti taj premaz vjerojatno jedan od najjednostavnijih kulinarskih zadataka, to ne znači da svoju tehniku ne možete unaprijediti. Za najbolje rezultate važno je da namirnice u tom premazu budu dobro povezane jer ostavite li komadiće nerazmućenog jajeta u svojoj mješavini, njime premazani kroasani, kiflice ili pak peciva neće imati ujednačeni sjaj, niti će vaš poh biti ravnomjerno raspoređen po vašem zagrebačkom ili bečkom odresku, odnosno pohanim palačinkama ili siru.

image
Murziknata/Getty Images

U svojoj kuhinji sigurno imate mali kućanski aparat koji bi vam mogao u kratkom roku pomoći da pripremite premaz od jaja idealne konzistencije i glatkoće - riječ je o štapnom mikseru. No, umjesto da njime radite samo smoothije, juhe i kreme, zašto ne biste dobro izblendali jaja s tekućinom? Upravo je za ovakve, brzopotezne kuhinjske zadatke ovaj alat i osmišljen, a omogućuje postizanje najboljeg mogućeg rezultata bez puno muke.

image
Al62/Getty Images/istockphoto

Premaz od jaja, osim što daje površini pečenih slanih i slatkih jela od tijesta lijep sjaj, djeluje i kao prirodno ljepilo za razne dodatke i posipe poput sezamovih sjemenki, zrnca maka, šećera i slično, a koristi se i za zatvaranje raznih pekarskih proizvoda kod kojih se tijesto preklapa i spaja, poput raznih pita, punjenih jastučića ili tjestenine kao što su ravioli različitih oblika.

Pritom je kod nanošenja razmućenih jaja važno da premaz bude ujednačeno raspoređen po površini jer će mjesta na kojima ga ima više brže potamniti prilikom pečenja te mogu čak i zagoriti pa se potrudite da taj sloj bude tanak po cijelom komadu.

image
Grygorii Shvets/Getty Images

Radite li svoj premaz samo s bjelanjcima, pripazite da ne pretjerate s trajanjem blendanja kako ne biste dobili pjenušavi snijeg jer ta tekstura nije poželjna za ovu namjenu, odnosno neće dati željeni efekt na površini pečenog tijesta. Jednostavno i brzo rješenje, zar ne?

Ako morate izbjegavati jaja, svoj premaz možete napraviti i pomoću malo razvodnjenog grčkog ili klasičnog jogurta koji vam može služiti i za spajanje sirova tijesta i kako biste dobili sjaj i boju pečenog tijesta. U slučaju da nemate jogurta, poslužite se običnim ili biljnim mlijekom ili pak mješavinom vode i ulja. Izbjegavate li mliječne proizvode, tu vam može poslužiti voda od slanutka odnosno aquafaba, kao i kokosovo ulje, ali i samljevena chia ili lan koje ste pomiješali s vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:00