Ljetni favorit

Jeste li isprobali punjene paprike s ova tri sastojka? Bit će bolje od maminih!

Iako svi imamo svoj omiljeni recept, vrijedi nekad isprobati nešto novo

Svaka kuća u našoj zemlji ima svoj recept za punjene paprike, kao uostalom i za sarmu. Neki od njih su identični, mnogi pak jako slični, stanovit broj se znatno razlikuje, no svima je zajedničko da iz njih nastaju doista najbolje punjene paprike u zemlji. Barem tako kažu njihovi vlasnici. Vječitim raspravama o tome čiji je recept bolji, ide li u smjesu za punjene paprike samo svinjetina, samo junetina ili pak njihova kombinacija te treba li u smjesu stavljati rižu spremni smo dodati jedno novo pitanje: što ako najukusnije punjene paprike ipak, uz meso, sadrže neku drugu žitaricu?

Klasični recept za punjenu papriku

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

Među odličnim prijedlozima koje smo nedavno prikupljali pojavila su se tri odlična kandidata kao zamjena za rižu! Budući da su punjene paprike domaće jelo koje mnogi rade "odokativno", bez pozornog mjerenja svakog sastojka, isti princip primijenite i s ovim prijedlozima. Vodite se time da na pola kilograma mesa stavite šaku odabrane žitarice. Sve je stvar ukusa pa eksperimentirajte bez straha! Najgore što se može dogoditi jest da ćete morati još koji put skuhati punjene paprike kako biste usavršili doziranje.

HELJDA

Ako heljda može u krvavice, zašto ne bi mogla i u punjene paprike? Ustvari pseudožitarica, heljda je nekada bila glavni dodatak raznim mesnim prerađevinama i jelima, no danas se puno rjeđe javlja jer se više ne uzgaja na domaćem terenu u istim količinama kao prije pa je u dućanima uglavnom iz uvoza. U smjesu za punjenje paprika heljda ide u sirovom obliku, naravno isprana pod mlazom hladne vode, a tijekom kuhanja gotovo da i nestane odnosno stopi se s mesom, zbog čega punjenje ispadne puno kompaktnije.

image
Atlasstudio/Getty Images/istockphoto

JEČAM

Umjesto riže u svoje punjene paprike idući put ubacite ječam! Pritom bi ječam prije korištenja trebalo barem nekoliko sati ili čak preko noći namočiti jer je čvršće teksture nego riža i prirodno mu treba dulje da se skuha. Iako riža u ovom jelu pomaže da samo punjenje bude rahlije, od ječma će biti konkretnije i zasitnije.

image
Svittlana/Getty Images/istockphoto

BULGUR

Bulgur je ustvari drobljena, djelomično kuhana i sušena pšenica, a koristi se često kao prilog raznim jelima. U smjesu za punjene paprike ubacite ga suhog. Budući da je već termički obrađen stopit će se u smjesi tijekom kuhanja, kao i heljda. To ujedno znači i da će smjesa biti kompaktna i ujednačena.

image
Svetlana Monyakova/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:42