Poziv na oprez

Kada ste zadnji put provjerili svoje špatule? Možda u kreme i gulaše uranjate plijesan!

 Insjoy/Getty Images/istockphoto
Kucnuo je čas da malo promotrite jedan od najčešćih kuhinjskih alata te se bacite na ribanje

Premda je plijesan u kuhinji ponekad dobra stvar (bez nje ne bi bilo sireva poput gorgonzole ili roqueforta), nije rado viđen podstanar kada se sakrije unutar kuhinjskih alata koje često koristimo. Jedan od takvih je gumena špatula, predmet koji se nađe i u zdjeli s kremom za kolač, loncu u kojem kuhamo gulaš ili pak posudici u koju ribamo koricu limuna.

image
Nruedisueli/Getty Images/istockphoto

Gumene špatule su izrazito praktične jer ne grebu osjetljive površine raznih tava, lako se njima pokupi sve što se u određenoj posudi nalazi i nerijetko su svaki dan u uporabi. To ujedno znači i da ih često peremo, a zna se dogoditi i da ih ne posušimo kako spada prije nove uporabe. Samim time otvaramo mogućnost da se špatula usmrdi, kao i da u njoj krene bujati plijesan.

image
Funebre/Getty Images

Pritom su za nakupljanje plijesni osobito pogodne špatule s drvenim drškama pa prvom prilikom provjerite kakvo je stanje vašeg arsenala. Ako uočite da su vaše špatule pune crnih mrlja, možete ih očistiti deterdžentom i vrućom vodom te dobro izribati, a obavezno ih posušite prije iduće uporabe. Drvene drške najbolje je oprati ručno, dok silikonski nastavak slobodno ubacite u perilicu posuđa. Ostanete li šokirani stanjem svojih špatula, nitko vam neće zamjeriti ni ako pljesnive komade bacite u smeće!
image
Edwin Tan/Getty Images/istockphoto

Iako je nakupljanje plijesni svakako veći problem, u dvodijelne špatule zna se zavući i deterdžent iz perilice posuđa pa ako ste ikada osjetili pomalo umjetni okus kad ste pomoću špatule kušali jelo koje kuhate, to vam je dobar znak da morate promijeniti način na koji je perete. Odvojite dršku od gornjeg dijela i nakon pranja štapićem za uši dodatno posušite unutrašnjost silikona prije nego svoju špatulu sastavite ponovno.
image
Yulia Ermilova/Getty Images/istockphoto

Kada kupujete nove špatule, obratite pozornost na to da one budu izrađene iz jednog komada materijala, bilo plastike ili silikona, jer ćete tako izbjeći da se u pukotinama i prorezima zadržava voda. Sve inačice špatula koje se sastoje od dva dijela ili su pak izrezbarene, bilo da su od istog ili različitih materijala, predstavljaju plodno tlo za rast plijesni koji lako možemo izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:45