Iz leda u tanjur

Kako na siguran i učinkovit način odlediti hranu za vaš idući ručak ili večeru

 istockphoto
Napunili ste zamrzivač ukusnim jelima? Došao je trenutak i da se počastite sa svojim specijalitetima!

Već je puno redaka ispisano o tome koliko je važno pametno pripremati hranu, slagati gotove obroke u porcije pa ih zamrzavati. Kada dođe trenutak da ih izvučete iz leda, znate li na koje načine svoju hranu sve možete odlediti? Sve naravno ovisi o vrsti hrane! Kada je riječ o otapanju, zapravo se radi o postepenom dizanju temperature smrznutog sastojka toliko da više nije zamrznut, ali nije ni prešao u zonu iz 4°C kada se počinju razvijati bakterije. Postoji nekoliko metoda i postupaka koje treba slijediti ili pak izbjegavati!

Sporo otapanje u hladnjaku

Najveću kontrolu po pitanju otapanja hrane imate ako jelo ili namirnicu izvadite iz zamrzivača i stavite u hladnjak te pustite da se postepeno zagrijava. Negativna strana ovog postupka jest što najduže traje pa nekad prođe i duže od 24 sata da se veći komadi otope. Upravo je zato ključno raspoređivati hranu u porcije, obrađivati meso tako da iz zamrzivača možete izvaditi točno onoliko koliko vam treba. U ovakvim slučajevima dobro planiranje će vam biti od velike pomoći kako biste na vrijeme prebacili hranu u odjeljak s višom temperaturom i održali je sigurnom.

image
istockphoto

Otapanje na sobnoj temperaturi

Pokušajte izbjegavati ostavljanje hrane da se otapa na sobnoj temperaturi jer će većini hrane trebati više sati da se otopi, a kako se diže temperatura iznad 4 stupnja, tako se povećava šansa da se razviju neželjene bakterije i počnu se umnožavati bez vaše kontrole.

Otapanje u hladnoj vodi

U slučaju da ste zaboravili na vrijeme staviti hranu u hladnjak da se polako otapa pa morate brzo reagirati, najbolje je zapakiranu namirnicu staviti u veliku zdjelu ili začepljeni sudoper i potopiti je u hladnu vodu. Svakih pola sata zamijenite vodu (ili je iskoristite za pranje posuđa kasnije) sve dok se hrana ne otopi. Suzdržite se od puštanja tople vode po hrani kako biste ubrzali proces jer ćete time zagrijati vanjski dio hrane na nepoželjno visoku temperaturu na kojoj se bakterije množe, a pritom ćete narušiti teksturu hrane.

Brzinsko otapanje u mikrovalnoj pećnici

Kada je zaista frka i ne stignete se posvetiti otapanju svojih namirnica pomoću vode i vremena, stavite hranu u posudu i u svoju mikrovalnu pećnicu na nižu temperaturu pa počnite sa zagrijavanjem u etapama od po tri minute, uz okretanje ili miješanje. Ovisno o veličini posude i količini hrane koju otapate i podgrijavate, trebat će vam do 15 minuta da to obavite pomoću mikrovalne pećnice. No, potrudite se svakako da pripremite i pojedete tu hranu koju ste otapali unutar šest sati.

Kuhanje sa smrznutom hranom

U pojedinim slučajevima nema potrebe za prethodnim otapanjem hrane nego je puno lakše pripremati je još smrznutu. U tu kategoriju spada gotova hrana koju planirate odmah i pojesti poput smrznutih lazanja, pite od jabuka ili tortilja, odnosno jela koja su sirova, ali su složena pa nema potrebe za dodatnom obradom namirnica prije kuhanja. Većinu jela koje se treba tek ispeći, a u pećnicu idu izravno iz zamrzivača, bit će potrebno peći duže nego što bi im trebalo da budu gotova da su sobne temperature ili umjereno hladna. Tako bi se, primjerice, lazanje pekle od dva i pol do tri sata.

image
istockphoto

Iako je mikrovalna pećnica na lošem glasu, cijeli se jedan segment industrije hrane bazira na pripremi smrznute hrane u mikrovalnoj pećnici. Ako se želite okušati u tome, svakako izbjegavajte korištenje najviše moguće jačine same mikrovalne i umjesto toga pripremajte na nižoj temperaturi hranu, ali duže vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:49