Za dobre, hrskave na rubovima, sočne u sredini, ne previše masne, ali uvijek slasne popečke od tikvica trebat će vam tek nekoliko sastojaka, koja minuta koncentracije i pažnja pri prženju. Možda nikada nećete uspjeti dobiti okus i teksture kakve je uvijek dobila vaša baka ili mama, kada bi vam u djetinjstvu pripremala ovu poslasticu na vruće ljetne dane, od domaćih tikvica iz vrta, ali tom ćete se iskustvu opasno približiti. Kako? U nastavku donosimo nekoliko dobrih savjeta uz koje će popečci od tikvica uvijek ispasti kako treba.
PRVI KORAK
Kod pripreme popečaka od tikvica najvažnije će biti naribati ih, a zatim pustiti da otpuste višak tekućine. Posolite ih, ostavite da stoje 10 do 20 minuta u cjedilu, a zatim ih rukama dodatno istinite. Na taj ćete način spriječiti da vaši popečci ispadnu mekani i gnjecavi.
KLJUČNI SASTOJCI
Osim tikvica, za popečke će vam trebati još i jaja, malo brašna, sol, a posebnu teksturu postići ćete i dodatkom malo praška za pecivo. Pomoći će vam da popečci budu laganiji i prozračniji, a ne teški i zbijeni.
Koristiti možete obično glatko bijelo brašno, ali dobra opcija bit će i kombinacija bijelog i kukuruznog za malo zabavniju teksturu ili slanutkovo brašno za bezglutensku varijantu.
Također, tikvice najprije pomiješajte s jajima, količinu kojih ćete prilagoditi veličini ploda. Na jednu srednju tikvicu bit će vam dovoljno jedno jaje. Kada ste gotovi s ovim korakom, dodajte brašno, ali nemojte pretjerivati. Na jedno jaje, bit će vam dovoljno tek nekoliko žlica brašna. Smjesa neka bude gusta poput one za američke palačinke, još uvijek polutekuća i nikako kruta. Nemojte je previše miješati kako ne biste dobili gumenaste popečke.
A ŠTO JE S DODACIMA?
U smjesu od tikvica uvijek možete dodati začinsko bilje po želji i, naravno, sol i papar. Posebno dobra opcija su svježi kopar i peršin, pa čak i menta. Osim toga, u zdjelu možete ubaciti i sitno ribani aromatičan sir po želji ili namrviti feta sir, dodati protisnuti češnjak, mladi luk i pahuljice čilija. Odlična ideja može biti i dodatak ribanog mladog krumpira ili blago pirjanog luka, koji će popečcima dati posebno dobar šmek.
NA REDU JE PEČENJE
Najhrskavije i najslasnije popečke dobit ćete prženjem u ulju. Nema potrebe za pretjerivanjem, dovoljno će vam biti ulja toliko da pokrije dno tave, ali ćete ga sa svakom novom turom morati dodati još malo. Uvijek pričekajte da se ulje dobro zagrije i kada smjesu žlicom dodajete na tavu, oko popečka trebali bi se odmah početi stvarati mjehurići. Pecite ih sa svake strane oko dvije do tri minute i pripazite da ih ne okrećete prerano. Neka poprime lijepu, zlatnu boju.
PAPIRNATI UBRUS PA NA TANJUR - UZ PRILOGE, NARAVNO
Na kraju, popečke prebacite na papirnati ubrus, a kada su još vrući, poslužite gladnima za stolom. Dok se popečci peku, možete pripremiti i priloge po želji. Riža, heljda i proso ili tek kakva fina, kremasta salata od krastavaca uvijek su dobra ideja, ali mi popečke najviše volimo uz dobar umak, i to onaj na bazi grčkog jogurta.
Sve što vam za pripremu treba je, dakle, grčki jogurt, malo kopra, sol, papar, maslinovo ulje, protisnuti češnjak i limunov sok, a može i korica. Sve zajedno pomiješajte, ohladite i poslužite uz tople popečke. I to je to, imate idealnu večere nakon dana provedenog na plaži ili brzinski ljetni ručak u kojem se uživa s nogu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....