POPEČAK ILI UŠTIPAK?

Ako volite popečke od tikvica, ove hrskave pržene zalogaje s povrćem ćete obožavati, evo kako se rade

Napraviti ih možete od mladog luka, patlidžana, krumpira, batata...

Pakore su zalogaji nalik našim popečcima, ali još hrskavije i malo posebnijeg okusa. Popularne su u Indiji, a rade se od povrća kao što su luk, krumpir, batat i cvjetača, pa čak i patlidžan ili paneer sir, i to tako da se ribano ili nasjeckano povrće umače ili uvalja u tijesto od brašna od slanutka i začina, a zatim se prži u ulju.

image
Mtreasure/Getty Images/istockphoto

Rezultat su nevjerojatno hrskavi zalogaji koje je teško pojesti samo jedan ili dva komada pa vam odmah, prije nego s vama podijelimo recept, savjetujemo da napravite duplu porciju. Vrlo vjerojatno će se svidjeti svima za stolom i bit će idealna večera na lijene ljetne večeri, kada vam se jede nešto masno i slasno, uz čašu piva.

MOGLO BI VAS ZANIMATI: POPEČCI OD MLADOG LUKA S PIVOM

Pakoras su u Indiji česti street food, a mogu se naći i pod nazivom pikora ili pakura. Osim kao ulična hrana, često se poslužuju i u restoranima, a vrlo su jednostavne i sa pripremu kod kuće. Postoje dvije vrste pakora, jedna koja se radi tako da se povrće umače u smjesu i druga u kojoj se koristi tijesto.

image
Pexels/

KAKO NAPRAVITI PAKORE?

Trebat će vam oko 100 grama brašna od slanutka, žlica rižinog ili škrobnog brašna, prstohvat kurkume, čili u prahu, sol, a dodati možete i začine kao što su garam masala, kumin i slično. Sve suhe sastojke najprije pomiješajte, a zatim u zdjelu dodajte i povrće koje ste narezali na trakice. Dobra opcija bit će ljutika ili mladi luk, mrkva, krumpir, batat, patlidžan, pa čak i tikvica. Obložite ih mješavinom suhih sastojaka i brašna, a zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode, uz stalno miješanje. Dodajte vodu sve dok ne dobijete gustu smjesu koju možete vaditi žlicom. Pustite da stoji pet minuta. Za to vrijeme zagrijte ulje u dubokoj zdjeli i žlicom stavljajte smjesu s povrćem u ulje. Jedna žlica bit će dovoljna za jedan uštipak ili popečak, kako god ga želite nazvati. Pržite dvije, tri minute dok ne poprime zlatnu boju. Odložite na papirnati ubrus i poslužite s malo soli ili uz dobar chutney.

image
Nabeel Ahmed/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 09:25