Zlatna pravila

Kako napraviti najbolje prhko tijesto? Postoji nekoliko važnih stvari na koje trebate pripaziti

Najjednostavniji recept za prhko tijesto je - 1:2:3, odnosno šećer, zatim dva puta više maslaca i tri puta više brašna

Prhko tijesto baza je mnogih jela, kao što su slatke i slane pite i tartovi, quichevi i keksi. Ono po čemu je karakteristično je upravo prhka tekstura, koju nije teško dobiti ako se držite nekoliko važnih savjeta. Zlatno pravilo pripreme prhkog tijesta jest omjer 1:2:3, odnosno šećer, zatim dva puta više maslaca i tri puta više brašna.

ODABIR SASTOJAKA

Tri temeljna sastojka izrade prhkog tijesta su šećer, maslac i brašno (pri tome se držati zlatnog omjera). Umjesto kristal šećera, uvijek je bolje koristiti šećer u prahu. Ako ste se odlučili za izradu slanog tijesta, umjesto šećera koristiti možete i parmezan. Također, koristite ili samo oštro ili kombinaciju oštrog i glatkog brašna (u omjeru 1:1). S obzirom na to da masnoća igra veliku ulogu u dobivanju prhkog tijesta, maslac je ključan. Ako ga nemate, umjesto njega poslužit će vam maslinovo ulje ili mast.

image
Alvarez/Getty Images

HLADNOĆA KAO TAJNI SASTOJAK

Iako za izradu mnogih drugih jela hladnoća i nije najpoželjnija, za izradu prhkog tijesta ona je prijeko potrebna. Naime, najvažnije jest cijelo vrijeme maslac, i na kraju krajeva tijesto, održavati hladnim. Svjetujemo i ostale sastojke staviti na hladno prije upotrebe. Također, prije nego što počnete mijesiti tijesto, operite ruke hladnom vodom.

KAKO UMIJESITI SAVRŠENO PRHKO TIJESTO?

Pripremu prhkog tijesta započnite miješanjem brašna i šećera (ili parmezana ako radite slanu verziju), a zatim dodajte ohlađeni maslac. Savjetujemo da miješate što kraće, odnosno brzim potezima da se ne bi izgubila željena tekstura tijesta. Naime, ukoliko se tijesto počne zagrijavati i ako ga mijesite predugo, tada će se početi razvijati gluten i rastopiti maslac što će uzrokovati probleme s valjanjem. U slučaju da imate problem s povezivanjem tijesta, dodajte malo hladne vode ili žumanjak. Nakon što ste zamijesili tijesto, oblikujte ga u kugli i stavite hladnjak minimalno pola sata.

image
Gmvozd/Getty Images

TRIKOVI PRIJE I U PEĆNICI

Prije pečenja, tijesto je potrebno razvaljati. Tu si možete olakšati posao tako što ćete tijesto valjati između dva lista papira za pečenje, što će vam pomoći i pri stavljanju tijesta u kalup. Valjati možete i na pobrašnjenoj radnoj površini. I u ovom koraku pripreme tijesta pazite na temperaturu. Savjetujemo da radna površina ne bude blizu štednjaka i da nauljite ili ohladite valjak.

Također bitan korak jest i pečenje tijesta ‘na slijepo‘. Drugim riječima, tijesto je potrebno ispeći na temperaturi višoj od 200 stupnjeva pokrivenog papirom za pečenje i posutim grahoricama (ili metalnim kuglicama stvorenima upravo za ovu namjenu) ili izbockanog dna kako se ne bi napuhnulo. S obzirom na to da je tijesto samo po sebi masno, nije potrebno dodatno mastiti kalup.

image
Gmvozd/Getty Images

RECEPT ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO

U nastavku vam donosimo recept za prhko tijesto Slavice Šagolj, uz koji ne možete pogriješiti.

Sastojci:

250 g glatkog brašna

125 g hladnog maslaca

pola žličice soli

vanilin šećer

1 jaje ili žumanjak

100 g šećera

Priprema:

Suhe sastojke stavite u posudu, dodajte na listiće narezan hladan maslac, jaje ili samo žumanjak te prstima lagano umiješajte tijesto. Ne mijesite ga previše, tek toliko da se maslac pod toplinom prstiju spoji s ostalim sastojcima. U protivnom će tijesto biti žilavo, a ne prhko. Prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje sat vremena. Razvaljate u oblik kalupa, stavite nadjev i pecite.

VARIJACIJE NA TEMU

Priprema je uglavnom uvijek ista, no ono što se razlikuje jesu nadjevi i smjese koje se stavljaju na samo tijesto. Kao što smo već spomenuli, za slane verzije umjesto šećera možete staviti parmezan. Varijacije slatkih tijesta možete dobiti tako što ćete dio brašna zamijeniti kakaom ili mljevenim orašastim plodovima (mi preporučujemo mljevene bademe). Što se tiče nadjeva, izbor je stvarno velik, a razlikuje se od recepta do recepta.

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠTO S VIŠKOM TIJESTA?

Kod pripreme pita vrlo često se susrećemo s dijelom tijesta kojeg bismo trebali baciti jer je suvišan. No, i od njega možete napraviti slane ili slatke grickalice. Priprema je jednostavnija nego što se čini. Razvaljajte tijesto (možete ga posuti šećerom u prahu ako ste se odlučili za slatku verziju), narežite na prutiće i stavite u pećnicu nekoliko minuta dok ne poprime željenu boju. Gotove prutiće poslužite uz namaz ili sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 16:53