7 dobrih savjeta

Kako u restoranu dobiti brz i ukusan obrok čak i kad ste u žurbi? Ovi trikovi pomažu

Ponekad kad odemo u restoran na ručak nemamo sve vrijeme ovoga svijeta, jer pauza kod nas maksimalno traje sat vremena. Brza hrana može ponekad biti dobro rješenje, no što kad nam se jede nešto na žlicu, ukusno i kuhano, a trčimo na sastanak, u kazalište ili na autobus. Naime, nitko ne planira u restoranu "smazati" obrok u par minuta, no ponekad smo nažalost i na to primorani. Kako biste izbjegli takve situacije ili, bolje rečeno, kako biste uštedjeli dragocjeno vrijeme i na novu obavezu stigli na vrijeme, mogli bi vam pomoći ovi savjeti.

image
Unsplash

Recite konobaru u kakvoj ste situaciji

Nije jamstvo da će konobar moći utjecati na brzinu pripreme hrane, no ništa ne škodi probati, upozoriti ga da vam je vrijeme ograničeno te zamoliti da vas čim prije usluži. Pritom, naravno, ne zaboravite biti ljubazni i zahvalni, jer vam ipak izlazi u susret na uštrb drugih gostiju koje poslužuje. Konobar će vam u svakom slučaju biti najbolji saveznik u misiji da pojedete dobar obrok u kratkom vremenu.

Pripremite se za narudžbu

Proučite jelovnik restorana u koji ste se zaputili online i odmah se odlučite što biste jeli ili, ako to nije moguće, kartu zatražite čim sjednete za stol i ne komplicirajte. Budite spremni naručiti jelo pri prvom putu kad vam konobar priđe stolu. Ako imate pitanja o jelovniku, ne okolišajte, postavite ih odmah kod narudžbe jela.

Budite mudri pri odabiru jela

A gle iznenađenja, ne pripremaju se sva jela jednako dugo. To, nadamo se, i sami znate. Stoga, ako ste u žurbi ne naručujte jela koja se kuhaju duže od drugih kao što su pečena piletina, pečenja, peka ili, primjerice, čokoladni soufflé i palačinke. Odlučite se za gotova jela iz dnevne ponude, salate i tjestenine. Pitajte konobara za prijedloge o tome što bi moglo biti najbrže gotovo, a zatim naručite hranu u isto vrijeme kada naručujete i piće.

image

Iskoristite prvi dolazak konobara stolu da ga pitate sve što želite te da odmah naručite hranu i piće

Unsplash

Svaki novi zahtjev oduzima vam vrijeme

Svaki put kada nešto zatražite, konobar treba prijeći oko 200 koraka da vam to pribavi, a sat otkucava. Trebate sol? To je 200 koraka. Trebate dodatni dressing za salatu? To je još 200 koraka. Trebate slamku ili ipak želite onu pečenu lepinju, to je otprilike još par stotina koraka i sigurno nećete izaći iz restorana kad ste htjeli. Razmislite o stvarima koje trebate i tražite ih sve odjednom.

Zatražite račun uz hranu

Račun možete zatražiti već u trenutku kad vam konobar na stol donese naručena jela, pa iskoristite tu priliku da si uštedite vrijeme za naknadno plaćanje, kad ste gotovi s jelom. Naime, jednom kad imate račun, možete ga i platiti, pa nema potreba da kasnije lovite konobara između posluživanja drugih stolova, odnosno kad ima drugog posla. No, imajte na umu jednu stvar - jednom kad zatražite račun, ako želite uštedjeti vrijeme, nemojte više ništa naručivati.

image

Salate su uvijek dobar izbor ako ste u žurbi

Pexels

Plaćajte gotovinom

Danas je postalo popularno ne nositi gotovinu, odnosno većinu stvari podmiriti kartičnim plaćanjem. Međutim, ako nemate vremene i u žurbi ste, tada je gotovinsko plaćanje preporučljivo. Zašto? Jer jednostavno, kad dobijete račun, na stolu možete ostaviti novac u iznosu vašeg računa s napojnicom. Dakle, ne morate čekati da vam konobar donese POS uređaj koji baš u tom trenutku gubi signal, pa hodati s njim do šanka gdje će ga tek iz drugog ili trećeg pokušaja uspjeti naplatiti, a vi ste tad već mogli biti u taksiju za sastanak ili na putu za aerodrom.

Nagradite konobara napojnicom

Iako vam davanje napojnica nakon svega što smo naveli neće pomoći s vašim vremenskim ograničenjem, može pokazati osobi koja vas uslužuje da cijenite napor koji je uložila kako bi vam pomogla da na vrijeme stignete tamo gdje idete. Ako vam je zaista stalo da dobro jedete i ne zakasnite, nagradite konobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:15