NAJČEŠĆA PITANJA

Koliko dugo u hladnjaku možete držati kuhana jaja i možete li smrznuti ostatke šunke

 Issaurinko/Getty Images/istockphoto
Najčešća pitanja ovih dana tiču se upravo roka trajanja uskrsnih ostataka...

Povratak na posao nakon produženog uskrsnog vikenda znači samo jedno - narednih nekoliko dana za gablec se jedu ostaci. Istražili smo zato koliko dugo, prije nego što ih ubacite u salatu ili sendvič, u hladnjaku mogu stajati kuhana jaja i možete li, kada vam ovih dana dosadi, smrznuti šunku.

Nutricionisti savjetuju da se kuhana jaja na sobnoj temperaturi ne drže dulje od dva sata, neki čak i kraće, a ako ste ipak bili mudriji, i odmah nakon kuhanja ih spremili u hladnjak, za vas imamo dobre vijesti. Jaja u hladnjaku, naime, mogu stajati do tjedan dana. Nakon kuhanja, jednostavno ih ohladite, a zatim stavite u posudu ili držač za jaja i koristite po potrebi.

image
Dulezidar/Getty Images/istockphoto

Ako želite, nakon kuhanja ih možete umočiti u kupku s ledom, koja će zaustaviti kuhanje i zbog čega ćete ih lakše očistiti od ljuske. Ako jaja poželite oguliti prije spremanja u hladnjak, obavezno ih stavite u posudu i dobro zatvorite, a u slučaju da razmišljate o smrzavanju, morat ćemo vas razočarati. Naime, stručnjaci kažu kako je to jednostavno neisplativo zato što će jaja, jednom kada ih odmrznete, postati gumena

S druge strane, ostatke šunke vrlo lako možete smrznuti. Najbolje će biti narezati je na kriške, a zatim porcionirati u količini koja će vam biti dovoljna za jedan obrok. Tako pripremljenu šunku čvrsto umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu sa zip zatvaračem. Dobra ideja bit će i datumom označiti porcije koje ste spremili kako biste točno znali koliko dugo šunka stoji u zamrzivaču. Kada je poželite odmrznuti, ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko sati i koristite po potrebi.

image
Panida Wijitpanya/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:12