Jamstvo kvalitete

Koliko zapravo znamo o mesu iz trgovina? Većina hrvatskih građana najviše pazi na istu oznaku!

Crvene i plave MHF naljepnice na mesnim proizvodima postale su sve primjećenije. Te naljepnice označavaju podrijetlo, uzgoj i preradu mesa u Hrvatskoj

Nakon užurbanog radnog dana nema ljepšeg osjećaja od večere s našim omiljenima. Budući da su takvi trenutci rijetki, uvijek se trudimo da baš za tim stolom bude najbolja hrana s neupitnom kvalitetom, bilo da je riječ o voću i povrću ili mesnim proizvodima.

Odlasci u trgovinu zbog toga su postali prava sportska aktivnost. Nije lako balansirati recenzije na internetu, razgovor s poznanicima i proučavanje deklaracija na licu mjesta. Rok valjanosti, sastav, ali i zemlja podrijetla ovdje igraju presudnu ulogu.

Istraživanja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pokazala su da gotovo 60 posto hrvatskih građana kao najvažnije prilikom kupovine ističe podrijetlo hrane. Znati sve o hrani koju jedemo postalo je izazovno jer je posljednjih nekoliko godina hrvatsko tržište obilježila hiperprodukcija naljepnica.

Tomu je doskočila Hrvatska poljoprivredna agencija kada je još 2011. godine uvela Oznaku Meso hrvatskih farmi kao onu koja garantira podrijetlo i visoku kvalitetu. Crvene i plave MHF naljepnice na mesnim proizvodima postale su sve primjećenije. Te naljepnice označavaju podrijetlo, uzgoj i preradu mesa u Hrvatskoj.

Cilj je jasno i nedvosmisleno informiranje potrošača o podrijetlu, i samim time i utvrđivanju kvalitete svježeg domaćeg mesa proizvedenog na hrvatskim farmama. Tako potiču kupovinu domaćeg i provjerenog proizvoda te jačaju poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Ova se oznaka koristi u većini zemalja Europske unije i tako održava standard u kvaliteti mesa.

Crvene i plave naljepnice

Znak na pakiranju mesa u crvenoj boji potvrđuje cjelokupno hrvatsko podrijetlo mesa i mesnih proizvoda, odnosno životinje su rođene, uzgojene i zaklane te je meso prerađeno u Republici Hrvatskoj. Znak u plavoj boji jamči da su životinje uzgojene, a meso prerađeno u Republici Hrvatskoj.

Među proizvođačima koji koriste oznake našao se i PIK Vrbovec. Njihovo svježe pakirano meso dolazi s više od 100 farmi diljem Hrvatske, pri čemu se iznimno pazi na higijenski standarde te se koristi svjetska tehnologija. Osim što je najveći nositelj oznake Meso hrvatskih farmi na hrvatskom tržištu crvenog mesa, društveno je odgovorna kompanija koja potiče razvoj hrvatskog sela i domaćeg gospodarstva.

Kvalitetna priprema mesa

Od pakiranja domaće svinjetine koja spadaju u svježe meso, PIK Vrbovec ima raznolik asortiman. Veličina pakiranja varira od vrste mesa, a rok za upotrebu je šest dana.

PIK tako nudi odreske od svinjske slabine i leđa s kosti koji se još nazivaju i kotleti ili krmenadle. Ovaj je proizvod idealan za pripremu najpoznatijih odrezaka – samoborskih kotleta. No, ako ste ipak raspoloženi za eksperimentiranje, preporučujemo vam da dane u kojima odbrojavate do godišnjeg odmora provedete u mediteranskom stilu. Isprobajte caprese sendviče s kotletima, rajčicom, bosiljkom i mozzarellom. Komade kotleta je potrebno začiniti spomenutim sastojcima i staviti ih da se peku i nakon toga uživati.

Odresci od svinjske slabine i leđa odvojeni od kosti nazivaju se još i kare, njih je dobro prije pripreme marinirati kako bi bili sočniji. Mi vam predlažemo da vaša marinada bude mješavina meda, soja umaka i češnjaka. Na kraju, okus ovog jela dodatno obogatite limunovim sokom. Tako ćete si u trenutku osvježiti dan, a najbolje je što za pripremu ne trebate veliko kulinarsko iskustvo.

Sljedeća vrsta mesa koju obožavamo pripremati na roštilju je carsko meso. Dio je svinjske potrbušine, nastavlja se na rebra i više je prožeto masnoćom. Može se koristiti za sušenje primjerice, za špek ili pripremati u pećnici u komadu. U PIK-ovom pakiranju su tanko narezani i idealni za roštilj. Ako ne posjedujete roštilj, ili vam se ne da paliti vatra, savjetujemo vam da pripremite carsko meso u pećnici, no ovoga puta eksperimentirajte s povrćem, marinadom, dodajte mediteranske začine i pripazite da kožica bude hrskava. I ne zaboravite da je brusnica odličan dodatak uz ovakvu vrstu mesa!

Svinjeće gulaš kocke proizvode se od mesa svinjske lopatice koja ima manji udio masnoće. Savršene su za one koji žele uštedjeti vrijeme, unaprijed su narezane na idealne komadiće i spremne za dinstanje i pripremu ukusnih gulaša. Mnogi kažu da je veliki plus kod pripremanja gulaša taj što uz kuhanje njega možete obavljati sve ostale poslove. Namirnice odmah dodate u lonac i pustite da se jelo kuha, a uz narezane PIK-ove kocke imate još manje posla.

image

Gulaš

Shutterstock

Sljedeći u nizu je svinjski but koji se sastoji od nekoliko dijelova povezanih opnama što drže but u komadu. But se može sušiti, peći u komadu, koristiti za razna punjenja, a odresci bez kosti se mogu pržiti na naglo ili pohati te poslužiti uz priloge po želji. Buritto od svinjskog buta definitivno zvuči kao prava opcija za sve one koji uživaju u povrću. Ovoga puta, osim rajčice, krastavaca i paprike, dodajte i tikvice, a za dodatno osvježenje u umak dodajte limunov sok i bosiljak.

Za ljubitelje klasika tu su odresci od svinjećeg vrata s kostima! Idealno su prošarani masnoćom i sočni, a prije nego li ih stavite na vatru, pripazite na njihovu pripremu. Najpoznatiji recept za umak je onaj s kravljim sirom, domaćim kiselim mlijekom, mljevenom ljutom paprikom, soli i paprom.

image

Buritto

/Shutterstock

Otkošteni svinjski vrat može se pripremati u pećnici u komadu, no zbog svog sočnog tkiva najčešće se koristi u obliku odrezaka koje možete peći na tavi ili koristiti za pripremu ražnjića za roštilj. Svježe krastavce, papriku, luk, rotkvice, rajčicu i tikvice nasjeckajte na komade i krenite ih nizati na štapiće.

image

Ražnjići

/Shutterstock

Što boja govori o kvaliteti mesa?

Često se zna dogoditi da meso nakon nekoliko dana čuvanja u frižideru ili zamrzivaču promijeni boju, a rok valjanosti još nije prošao. Promjene u boji svježeg mesa ne znači da se ono pokvarilo, već se radi o standardnim promjenama. No, istina je da nisu sve promjene normalne. Kada je kvarenje u pitanju može doći do promjene boje, meso će ili izblijediti ili potamniti, ali je važno naglasiti da ono što razlikuje valjano meso od pokvarenog je miris i tekstura. Pokvareno je uvijek neugodnog mirisa te ljepljivo na dodir i sluzavo.

Protein mioglobin odgovoran je za crvenu boju mesa, ali na boju utječu i vrsta životinje, njena dob, spol, prehrana te koliko je životinja bila aktivna. Meso starijih životinja većinom je tamnije jer je razina mioglobina veća, također, uvježbani mišići imaju tamniju boju.

Boja mesa ovisi i o načinu na koji se ono čuva kod kuće ili u trgovinama. Meso može potamniti ili poblijediti u zamrzivaču i to ne utječe na njegovu ispravnost. Kako biste bili sigurni da je sve u redu, najbolje ga je čuvati u vrećicama za zamrzavanje uz istiskivanje što više zraka iz njih.

Zašto je dobro crveno meso i kako ga pripremiti?

Crveno meso poznato je po tome da je izvrstan izvor visokih proteina, no manje je poznato da u svom sastavu ima mnoštvo spojeva koji pozitivno utječu na imunitet, metabolizam pa čak i raspoloženje.

Bogato je željezom koje doprinosi stvaranju energije, poboljšava imunološki sustav, uravnotežuje metabolizam te smanjuje umor i iscrpljenost. Cink ljudskom tijelu pomaže u borbi protiv stresa. Bogato je i vitaminom B12 koji doprinosi nizu metaboličkih funkcija, a ponajviše normalnoj funkciji živčanog i imunološkog sustava.

Sadrži i esencijalne aminokiseline, u što je uključen i lecitin koji stimulira sintezu mišićnog proteina i utječe na oporavak i rast mišića. Jedan od benefita je i taj da svojom sporijom razgradnjom pruža dugoročniji osjećaj sitosti i održava razinu šećera u krvi.

Jedna od omiljenih namirnica u kuhinji kad govorimo o kategoriji crvenog mesa zasigurno je mljeveno.

PIK Vrbovec ima širok asortiman visokokvalitetnog mljevenog mesa. Njegova mljevena svinjetina omiljena je namirnica za svaku sarmu, punjenu papriku ili pak domaće faširance, pite ili rolade. Mljevena junetina je, pak, namijenjena onima koji vole intenzivnije i izraženije okuse. Dostupna je i u light pakiranju gdje sadrži manje masnoće u odnosu na redovni proizvod. Miješano mljeveno meso proizvedeno je od kombinacije svinjećeg i junećeg mesa u podjednakom omjeru, a dolazi i u light pakiranju, odnosno s 50 posto manje masnoće.

Da ne ostanemo samo na riječima, izdvojili smo tri recepta za pripremanje PIK mljevenog mesa:

Lazanje bolonjez

Klasik svih klasika kojeg obožavaju i mali i veliki definitivno su lazanje.

Najbolja stvar kod njih što su jednostavne za pripremu te se skoro ni neće razlikovati od onih u restoranu. U svojoj pripremi možete dodavati i razno povrće i začine, ovisno o vašoj preferenciji.

image

Lazanje

/Shutterstock
Za tijesto će vam biti potrebno 300 g oštrog brašna, 3 jaja, sol, maslinovo ulje i 2 žlice mlijeka. Za umak bolonjez potrebno je PIK mljeveno meso, 50 m ulja, 1 glavica luka, 2 češnjaka, 600 g mljevene junetine, 500 g pasirane rajčice, origano, bosiljak, sol i papar. Za bešamel umak potrebno je 50 g maslaca, 50 g glatkog brašna, 600 ml mlijeka, sol, pola žlice muškatnog oraščića i 100 g ribanog sira.

1. korak: bolonjez umak

Nakon što ste nasjeckali povrće, ubacite na ga ulje i dinstajte, pripazite da ne zagori. Nakon što smatrate da je dovoljno dinstano dodajte meso i pustite da se zapeče sa svih strana. Pažljivo ga miješajte i polijte vinom, rajčicom, vodom i začinima. Ova bi se mješavina trebala kuhati oko 45 minuta na laganoj vatri.

2. korak: bešamel umak

Rastopite maslac na tavici, dodajte brašno i pržite ga nekoliko minuta. Nakon toga dodajte zagrijano mlijeko i miješajte pjenjačom kako ne bi bilo eventualnih grudica. Kada sve zakuha skinite s vatre.

3. korak: slaganje i pečenje

U vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 25 cm x 40 cm stavite malo bešamela. Na umak složite listove za lazanje i zalijte ga ponovo bešamelom, ali ovaj puta i bolonjez umakom. Na zalivene listove dodajte nove listove i postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke Na vrhu treba biti samo bešamel, a možete dodati i ribani sir ili parmezan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 45 minuta.

Talijanske polpete u umaku od rajčice

Polpete su poznato talijansko jelo, neki ih poslužuju s tjesteninom, a neki samostalno. Ono što je zajedničko svim polpetama je njihov oblik koji podsjeća na loptice te prepoznatljivi aromatičan okus začinskog bilja.

Za ovo vam je jelo potrebno 450 g PIK miješano mljevenog mesa, 2 šnite kruha, 1 jaje, 20 g soli, 10 g papra, 30 g peršina, 2 luka, 50 ml ulja, 240 g sjeckanje rajčice, 30 g češnjaka, 30 g bosiljka, 100 g ribanog sira i 50 g šećera.

image

Talijanske polpete

Shutterstock

1. korak: napravite okruglice

U posudu stavite meso pa dodajte kruh koji ste namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodajte sol, papar i sjeckani peršin. Za to vrijeme sitno sjeckani luk prepržite na ulju i dodajte ga u smjesu, nemojte stavljati sav luk u smjesu jer će vam kasnije još trebati. Oblikujte smjesu u okruglice i pržite na tavici. Pripazite da na tavici bude minimalno ulja.

2. korak: skuhajte umak

U ostatak sitno sjeckanog luka dodajte češnjak rezan na listiće o sve začinite sa šećerom, soli i paprom. U sve to dodajte rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao dodajte i svježi bosiljak.

3. korak: serviranje

Umak izlijte u vatrostalnu posudu te posložite prepečene polpete. Na svaku polpetu stavite malo ribanog sira te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C. Polpete izvadite kada se sir rastopi i poprimi zlatno žutu boju. Servirajte okruglice uz prilog po izboru ili samostalno.

Kaneloni s mesom

Ako želite isprobati nešto novo sa sličnom pripremom kao i prethodna dva jela – onda je ovo za vas. Ovim receptom dobivate kanelone punjene bogatim raguom te prelivene kremastim bešamel umakom i parmezanom.

Za ovo će vam jelo biti potrebno PIK mljeveno meso po vlastitom izboru, kaneloni, 10 g parmezana, 2 žlice maslinovog ulja, 1 luk, 2 češnja češnjaka,1 štapić celera listaša,100 m crnog vina, 1 list lovora, 800 g rajčice iz konzerve, 75 ml punomasnog mlijeka, sol, svježe mljeveni papar. Za bešamel umak će biti potrebno 50 g maslaca, 50 g glatkog brašna, 600 ml mlijeka, sol, pola žlice muškatnog oraščića i 100 g ribanog sira.

image

Kaneloni

Shutterstock

1. korak: pripremanje nadjeva

Dodajte dvije trećine maslinovog ulja u veliku tavu i pržite mljeveno meso. Mesu dodajte preostalo ulje s lukom, češnjakom, celerom i prstohvatom soli. Pirjajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Nakon toga, dodajte u tavu vino i lovorov list i kuhajte dok se vino ne reducira. Dodajte rajčice i mlijeko te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri sat vremena.

2. korak: priprema bešamela

Rastopite maslac na tavici, dodajte brašno i pržite ga nekoliko minuta. Nakon toga dodajte zagrijano mlijeko i miješajte pjenjačom kako ne bi bilo eventualnih grudica. Kada sve zakuha skinite s vatre.

3. korak: nadjenite kanelone

Kada je spreman, ragu bi trebao imati gustu baršunastu teksturu. Da bi napunili kanelone, trebat će vam vrećica za punjenje s relativno širokim otvorom. Napunite sve kanelone nadjevom pa žlicom stavite ostatak ragua u posudu oko rubova tjestenine. Zatim prelijte bešamel umakom i prekrijte naribanim parmezanom. Sve zajedno pecite oko 40 minuta u pećnici temperature 180 stupnjeva.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke PIK Vrbovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:06