KUHAJ PAMETNIJE

Kupili ste začinsko bilje na tržnici? Evo nekoliko savjeta kako ga je najbolje čuvati da što dulje ostane svježe

Začinsko bilje se može čuvati sušenjem, zamrzavanjem ili čuvanjem u ulju, a donosimo i savjete kako čuvati svježe bilje

Začinsko bilje podiže svako jelo na višu razinu, a u nekim je jelima i sastavni dio. Sušeno začinsko bilje, ipak, nema jednak učinak i okus kao ono svježe, no svježe brzo propada: izgubi boju i miris, uvene i osuši se.

Začinsko bilje se može čuvati na različite načine, uključujući sušenje, zamrzavanje ili čuvanje u ulju, no kako sačuvati svježe začinsko bilje nakon što ste ga kupili na placu, a ne potrošite ga isti dan?

image
Hyeonyoung Yang, Unsplash/

Donosimo vam nekoliko savjeta!

Staklenka s vodom

Začinsko bilje kao što su peršin, korijander ili menta voli niže temperature pa ga možete čuvati u hladnjaku, u čaši ili staklenci s vodom. Tako će ostati svježi čak i do deset dana. Bosiljak, a druge strane, ne voli niske temperature pa njega možete staviti u čašu ili staklenku s vodom i čuvati na sobnoj temperaturi.

image
Pexels/

Prije toga uklonite donje listove i malo podrežite stabljike, baš kao što biste se brinuli i za cvijeće u vazi. Tako će začinsko bilje ostati svježe nekoliko dana. Naravno, ne zaboravite mijenjati vodu.

image
Berislava Picek/Cropix

Zamotano u papirnati ručnik

Začinsko bilje možete čuvati u hladnjaku, također desetak dana, i na način da ga zamotate u papirnati ručnik. Na taj način ćete najbolje sačuvati začine kao što su majčina dušica, vlasac, origano, kopar ili ružmarin.

Začinsko bilje koje ste zamotali u papirnati ručnik možete ubaciti i u zip-vrećicu pa sve spremiti u hladnjak.

image
Josko Supic /Cropix

Sušenje i zamrzavanje

Ako ipak mislite da nećete stići potrošiti svježe začinsko bilje na vrijeme prije nego što propadne, unatoč ovim savjetima, sačuvajte ga sušenjem ili zamrzavanjem.

image
Runda Choo, Unsplash/

Začinsko bilje je najbolje osušiti tako da ga operete hladnom vodom i osušite papirnatim ručnikom, a zatim rasporedite ravnomjerno na tacnu ili lim koji ste prethodno obložili papirom, i pustite da se samo osuši na zraku.

Zamrzavanje bilja možete učiniti na više načina: zamrznuti ga samo u vrećici, ili pak u kockicama leda.

Ako ste se odlučili začinsko bilje zamrznuti u vrećici, samo, najbolje je to učiniti tako da ga operete, osušite kuhinjskim ručnikom i rasporedite na ravnu površinu, tako da bilje ne bude prenatrpano kako se ne bi zalijepilo. Kad se bilje na taj način zamrzne, možete ga prebaciti u vrećicu za zamrzavanje i tako čuvati u zamrzivaču te trošiti po potrebi.

Lako je začinsko bilje zamrznuti i u kalupu za kockice leda: samo ga narežite na sitno, ubacite u kalup s kockicama i zamrznite. Tako ćete svaki put prilikom kuhanja na raspolaganju imati jednu kockicu začinskog bilja koja će vam biti dovoljna.

image
Ekaterina Novak, Unsplash/

Čuvanje u ulju

Začinsko bilje možete čuvati i u ulju, a to je najjednostavnije učiniti u omjeru od dvije velike žlice sušenog bilja na dvije šalice ulja.

image
Pexels/

Ipak, kako se ne bi razvilo previše bakterija zbog vlage, ulje sa začinskim biljem uvijek čuvajte u hladnjaku i iskoristite u periodu od nekoliko tjedana. Kao alternativu možete bilje sušiti na zraku dok se u potpunosti ne osuši i onda ga dodati u hladno prešano ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 22:36