Začinsko bilje podiže svako jelo na višu razinu, a u nekim je jelima i sastavni dio. Sušeno začinsko bilje, ipak, nema jednak učinak i okus kao ono svježe, no svježe brzo propada: izgubi boju i miris, uvene i osuši se.
Začinsko bilje se može čuvati na različite načine, uključujući sušenje, zamrzavanje ili čuvanje u ulju, no kako sačuvati svježe začinsko bilje nakon što ste ga kupili na placu, a ne potrošite ga isti dan?
Donosimo vam nekoliko savjeta!
Staklenka s vodom
Začinsko bilje kao što su peršin, korijander ili menta voli niže temperature pa ga možete čuvati u hladnjaku, u čaši ili staklenci s vodom. Tako će ostati svježi čak i do deset dana. Bosiljak, a druge strane, ne voli niske temperature pa njega možete staviti u čašu ili staklenku s vodom i čuvati na sobnoj temperaturi.
Prije toga uklonite donje listove i malo podrežite stabljike, baš kao što biste se brinuli i za cvijeće u vazi. Tako će začinsko bilje ostati svježe nekoliko dana. Naravno, ne zaboravite mijenjati vodu.
Zamotano u papirnati ručnik
Začinsko bilje možete čuvati u hladnjaku, također desetak dana, i na način da ga zamotate u papirnati ručnik. Na taj način ćete najbolje sačuvati začine kao što su majčina dušica, vlasac, origano, kopar ili ružmarin.
Začinsko bilje koje ste zamotali u papirnati ručnik možete ubaciti i u zip-vrećicu pa sve spremiti u hladnjak.
Sušenje i zamrzavanje
Ako ipak mislite da nećete stići potrošiti svježe začinsko bilje na vrijeme prije nego što propadne, unatoč ovim savjetima, sačuvajte ga sušenjem ili zamrzavanjem.
Začinsko bilje je najbolje osušiti tako da ga operete hladnom vodom i osušite papirnatim ručnikom, a zatim rasporedite ravnomjerno na tacnu ili lim koji ste prethodno obložili papirom, i pustite da se samo osuši na zraku.
Zamrzavanje bilja možete učiniti na više načina: zamrznuti ga samo u vrećici, ili pak u kockicama leda.
Ako ste se odlučili začinsko bilje zamrznuti u vrećici, samo, najbolje je to učiniti tako da ga operete, osušite kuhinjskim ručnikom i rasporedite na ravnu površinu, tako da bilje ne bude prenatrpano kako se ne bi zalijepilo. Kad se bilje na taj način zamrzne, možete ga prebaciti u vrećicu za zamrzavanje i tako čuvati u zamrzivaču te trošiti po potrebi.
Lako je začinsko bilje zamrznuti i u kalupu za kockice leda: samo ga narežite na sitno, ubacite u kalup s kockicama i zamrznite. Tako ćete svaki put prilikom kuhanja na raspolaganju imati jednu kockicu začinskog bilja koja će vam biti dovoljna.
Čuvanje u ulju
Začinsko bilje možete čuvati i u ulju, a to je najjednostavnije učiniti u omjeru od dvije velike žlice sušenog bilja na dvije šalice ulja.
Ipak, kako se ne bi razvilo previše bakterija zbog vlage, ulje sa začinskim biljem uvijek čuvajte u hladnjaku i iskoristite u periodu od nekoliko tjedana. Kao alternativu možete bilje sušiti na zraku dok se u potpunosti ne osuši i onda ga dodati u hladno prešano ulje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....