Na spomen cimeta u jelima mnogi pomisle na deserte: na štrudlu od jabuka, kuhano vino ili mirisne kekse. No cimet je sjajan dodatak i nekim slanim jelima. U arapskoj i indijskoj kuhinji koristi se u mesnim i povrtnim varivima, posebno se fino slaže s janjetinom, teletinom, piletinom, bundevom, a neizostavan je sastojak u aromatičnim marinadama.
Punjena muškatna tikva sa svježim začinskim biljem i cimetom
Trebat će vam:
80 g basmati riže
1 muškatna tikva (oko 750 g)
75 g maslaca
1 žlica maslinova ulja
3 žlice sitno sjeckanog peršina
1 žlica sitno nasjeckanog kopra
90 g pistacija tostiranih i grubo nasjeckanih
1 nar
200 g feta sira
2 glavice luka
2 žličice cimeta
Umak:
200 g čvrstog jogurta
2 češnja češnjaka
sitno nasjeckani listovi mente
sol
svježe mljeveni papar
Priprema:
Sve sastojke za umak stavite u manju zdjelicu, promiješajte. Držite u hladnjaku do posluživanja jela. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Posudu za pečenje obložite masnim papirom, prepolovljenu i očišćenu tikvu stavite na pleh s prerezanom stranom prema dolje i pecite dok ne omekša, 45 - 50 minuta. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju i držite je na toplom nakon kuhanja. Dok se tikva peče, pripremite sljedeću komponentu. U tavi otopite maslac, dodajte i maslinovo ulje, te dinstajte sitno nasjeckan luk s dodatkom cimeta. Pržite uz miješanje dok luk ne omekša, oko 15 minuta. Stavite tavu sa strane. Kad je tikva pečena, ostavite je da se malo ohladi te uz pomoć žlice izvadite meso tikve. Uz rub ostavite malo mesa da vam lađice mogu stajati. U manjoj zdjeli pomiješajte začine - nasjeckani peršin, kopar, pistacije, sjemenke nara i lagano izmiješajte. Stavite sa strane. Mesu tikve dodajte mlaku rižu, feta sir narezan na kockice, luk dinstan s cimetom i dvije trećine mješavine začinskog bilja. Lagano promiješajte, a zatim žlicom ravnomjerno rasporedite u lađice tikve. Pažljivo stavite pečenu tikvu na tanjur i pospite preostalom mješavinom začinskog bilja. Poslužite s umakom od jogurta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....