RECEPT SLAVICE ŠAGOLJ

Punjena muškatna tikva sa svježim začinskim biljem i cimetom koja miriše na jesen

Slavica Šagolj aromatični cimet iskoristila je u receptu za punjenu muškatnu tikvu

Na spomen cimeta u jelima mnogi pomisle na deserte: na štrudlu od jabuka, kuhano vino ili mirisne kekse. No cimet je sjajan dodatak i nekim slanim jelima. U arapskoj i indijskoj kuhinji koristi se u mesnim i povrtnim varivima, posebno se fino slaže s janjetinom, teletinom, piletinom, bundevom, a neizostavan je sastojak u aromatičnim marinadama.

image
Berislava Picek/Cropix

Punjena muškatna tikva sa svježim začinskim biljem i cimetom

Trebat će vam:

80 g basmati riže

1 muškatna tikva (oko 750 g)

75 g maslaca

1 žlica maslinova ulja

3 žlice sitno sjeckanog peršina

1 žlica sitno nasjeckanog kopra

90 g pistacija tostiranih i grubo nasjeckanih

1 nar

200 g feta sira

2 glavice luka

2 žličice cimeta

Umak:

200 g čvrstog jogurta

2 češnja češnjaka

sitno nasjeckani listovi mente

sol

svježe mljeveni papar

Priprema:

Sve sastojke za umak stavite u manju zdjelicu, promiješajte. Držite u hladnjaku do posluživanja jela. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Posudu za pečenje obložite masnim papirom, prepolovljenu i očišćenu tikvu stavite na pleh s prerezanom stranom prema dolje i pecite dok ne omekša, 45 - 50 minuta. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju i držite je na toplom nakon kuhanja. Dok se tikva peče, pripremite sljedeću komponentu. U tavi otopite maslac, dodajte i maslinovo ulje, te dinstajte sitno nasjeckan luk s dodatkom cimeta. Pržite uz miješanje dok luk ne omekša, oko 15 minuta. Stavite tavu sa strane. Kad je tikva pečena, ostavite je da se malo ohladi te uz pomoć žlice izvadite meso tikve. Uz rub ostavite malo mesa da vam lađice mogu stajati. U manjoj zdjeli pomiješajte začine - nasjeckani peršin, kopar, pistacije, sjemenke nara i lagano izmiješajte. Stavite sa strane. Mesu tikve dodajte mlaku rižu, feta sir narezan na kockice, luk dinstan s cimetom i dvije trećine mješavine začinskog bilja. Lagano promiješajte, a zatim žlicom ravnomjerno rasporedite u lađice tikve. Pažljivo stavite pečenu tikvu na tanjur i pospite preostalom mješavinom začinskog bilja. Poslužite s umakom od jogurta.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 19:50