Ravno iz zamrzivača

Mitovi o zamrznutoj hrani u koje trebamo prestati vjerovati jer nemaju veze s istinom

 Stefanikolic/Istock
Sada je pravi trenutak za čišćenje zamrzivača i stvaranje prostora za zamrzavanje svježih namirnica

Možda se čini neobičnim da razgovaramo o zamrznutom povrću i voću u trenutku kada je ponuda svježih namirnica u dućanima i na tržnicama sve veća, no upravo je sada pravo vrijeme da dobro isplanirate sadržaj svog zamrzivača. Jedino tako možete na pravi način iskoristiti sezonu kvalitetnih namirnica koja nam stiže te doista iz hrane izvući maksimum. Prava bi šteta bila da bacate povrće i voće koje ste kupili u naletu uzbuđenja zbog opće raskoši koja vlada na placu, a sve zato što niste uzeli u obzir potencijale zamrzavanja i naknadnog uživanja u mladom grašku ili bobu, sočnim jagodama, kukuruzu i sličnim namirnicama. Čak i ako ne zamrzavate sami, nego kupujete unaprijed zamrznutu hranu kao što su, primjerice, grašak ili pak šumsko voće, dobro će vam doći nekoliko korisnih informacija o tome što sa zamrznutim povrćem vrijedi činiti. Postoji nekoliko učestalih zabluda koje imamo i zamki u koje upadamo kod konzumiranja zamrznutog povrća i voća, a koje je lako izbjeći.

image
Robynmac/Getty Images/istockphoto

MIT: Zamrznuto povrće treba obavezno skuhati.

Kao što nije potrebno termički obrađivati zamrznuto voće, ne treba to činiti ni s povrćem. Umjesto toga možete ga jednostavno odmrznuti i ubaciti u salatu. Samo pripazite da bude u potpunosti odmrznuto i da se njegova temperatura približi onoj sobnoj. Tako ćete uostalom iskoristiti i više nutritivnih vrijednosti samog povrća koje klasično zagrijavanje na visoku temperaturu inače postepeno uništava. Jednostavno odmrznite kukuruz i ubacite ga u salatu, a ako imate zamrznute cvjetače ili pak kelja, ubacite ih u smoothie.

image
Krblokhin/Getty Images/istockphoto

MIT: Prije kuhanja potrebno je sve odmrznuti.

Nije uvijek nužno odmrzavati povrće prije korištenja, a cijeli taj postupak često predstavlja i gubitak vremena. Budući da je zamrznuto povrće većinom usitnjeno, tijekom kuhanja će puno brže dosegnuti potrebnu unutarnju temperaturu da bude sigurno za jesti nego, primjerice, hrga zamrznutog mesa. U slučaju da ste zamrznuli začine, uvijek ih je bolje ubacivati direktno u juhe, umake i variva nego prvo odmrzavati jer tako neće izgubiti svoj oblik i strukturu. Pripazite samo kod većih količina, odnosno prilagodite vrijeme kuhanja jer će pustiti vodu i učiniti jelo vodenastijim nego što je poželjno pa to uplanirajte u kuhanje.

image
Lithiumcloud/Getty Images/istockphoto

MIT: Sve se zamrznuto povrće može ubaciti u isto vrijeme.

Glavni savjet koji vam možemo dati jest, čitajte upute! Većina proizvođača na pakiranju navede idealno vrijeme kuhanja određenog zamrznutog povrća. Također se vodite zdravim razumom. Dužina kuhanja povrća uvijek ovisi o mekoći samog povrća, kao i veličini komada pa će tako mrkvi, tikvi i sličnim namirnicama trebati ipak duže da budu gotove, za razliku od špinata ili sličnog zamrznutog povrća.

image
Stefanikolic/Getty Images

MIT: Ako je povrće zamrznuto, sigurno je manje zdravo od svježeg.

Ova zabluda daleko je od istine jer se osnovne namirnice koje kupujete u dućanima već zamrznute obrađuje jako brzo nakon branja, čime se zadržava puno više hranjivih tvari nego što je slučaj kod svježeg povrća koje ih stajanjem prirodno gubi. Budući da je zamrzavanje prirodan oblik očuvanja namirnica, nema potrebe da se dodaju razni konzervansi niti druge tvari koje inače produžuju rok trajanja hrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 13:10