MNOGI NE ZNAJU

Možda vam baš zbog ovog umak od soje više nije punog okusa kao što je bio prvog dana

 Pexels
Ako ste mislili da je nepotrebno čuvati soa sos u hladnjaku, onda se varate. Razlog nije u roku trajanja, nego u okusu

Čuvanje namirnica u hladnjaku trebalo bi ih duže održati svježima, ali to nije uvijek slučaj. Primjer tomu mogu biti listovi svježeg začinskog bilja, koje čuvate u čaši vode na pultu ili, pak, maslac koji možete ostaviti na sobnoj temperaturi. No, što je s umakom od soje? Ne kvari se kao mlijeko, niti vene kao povrće, a obično se ne pojavljuje plijesan niti pokazuje bilo kakve druge znakove kvarenja. Pored toga, u trgovinama se ne drži u hladnjaku, već na policama sobne temperature.

No, vratimo se na osnove.

Umak od soje podrijetlom je iz Kine, a prvi put se pojavljuje prije otprilike 2500 godina - kada hladnjaka nije bilo ni na vidiku. Zemlje poput Japana i Koreje dale su mu veliku prednost u distribuciji, zbog čega je danas rasprostranjen i dolazi u raznim oblicima - proizveden uz višemjesečnu fermentaciju, kemijski, uz dodatak alkohola i slično.

image
Pexels

Za većinu sojinih umaka sve počinje s dva sastojka - sojom i pšenicom. Soja se kuha i kombinira sa pšenicom, zatim se pomiješa s posebnom vrstom plijesni zvanom Aspergillus oryzae i ostavi se da odstoji nekoliko dana. Potom ide u vodu, dodaje se morska sol i bakterije (poput Lactobacillusa). Cijela stvar fermentira neko vrijeme - što je dulja fermentacija, obično je skuplji dobiveni sojin umak. U većini slučajeva procijedi se i pasterizira, a zatim puni u boce, koje možete pronaći u trgovini.

image
Pexels

Dakle, trebate li umak od soje smjestiti u hladnjak, pokraj majoneze i vrhnja, ovisi o nekoliko čimbenika. Prvo razmislite koliko brzo potrošite bocu soja umaka. Ako ga koristite svaku večer jer njime redovito začinjavate sve - od prženih kozica i šparoga do pilećih bataka, riže i tjestenine, vjerojatno ćete potrošiti zalihe umaka i brže nego se može pokvariti. I tada je potpuno svejedno hoćete li ga skladištiti u smočnici, na pultu ili u hladnjaku.

Drugi čimbenik jest sastav sojinog umaka, odnosno sadrži li on konzervanse ili ne. Skuplji umaci obično ne sadrže konzervans, za razliku od jeftinijih umaka u koje se dodaje kako bi rok trajanja bio dulji. Konzervans, kao i visok sadržaj soli u soja umaku, znače da je vrlo teško, iako ne i nemoguće, da se plijesan ili bakterije razviju u otvorenoj boci soja umaka. Stoga bi sojin umak bez konzervansa ipak bilo pametnije spremiti u hladnjak.

image
Pexels

Sve u svemu, sojin umak kupljen u trgovini vjerojatno ne trebate držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario, ali biste ga mogli držati u hladnjaku kako biste zadržali izvorni okus umaka. Inače, sojin umak ostaje na vrhuncu svježine tri do šest mjeseci nakon što ga otvorite, a nakon toga počinje gubiti jačinu i punoću okusa.

Soja sos sigurno će i najdosadniji komad mesa pretvoriti u bombu okusa, a najčešća je namirnica u pripremi woka za koji smo snimili i video recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:14