Događa se i najboljima

Nakon tuluma vam je ostalo piva? Iskoristite ga dok kuhate za još finija jela

Od marinade, smjese za pohanje i gulaša do slasnih mesnih umaka

S lijepim vremenom sve se češće družimo po dvorištima, terasama i na otvorenom uz roštilj ili peku, a žeđ nerijetko gasimo pivom, koja je uz gemišt vjerojatno najpopularnije ljetno piće većini Hrvata. Čak i kad se u veseloj ekipi popije veća količina piva, uvijek zna ostati koja zalutala limenka ili boca. Sigurno vam se dogodilo barem jednom da ste otvorili pivo uz večernji film ili utakmicu pred televizorom, ali ga niste uspjeli popiti, a žao vam je baciti ga u smeće? Zašto ga ne biste iskoristili u kuhanju?

image
Kucherav/Getty Images/istockphoto

Ubacite pivo u jela s mesom

Kada pečete piletinu ili svinjetinu u tavi i želite spremiti mesni umak, zamijenite vino, koje je klasično sredstvo za deglaziranje tave, s pivom. Djelovat će isto kao i vino, pomoći će vam da odvojite komadiće zapečenog mesa iz tave i da dobijete gusti umak, ali će mu okus biti manje kiselkast. Okus će mu ovisiti, naravno, o okusima samog piva pa će tako lager dati laganiji umak, dok će stout pivo dati robusniji i gorči umak. Kako piše portal Food& Wine, pivom možete zamijeniti i bijelo vino u rižotu, a samo jelo dobit će zemljaniji, orašasti okus. Pivo se može koristiti i u junećem gulašu umjesto temeljca pa svakako isprobajte.

image
Robert Patrick Briggs/Getty Images/istockphoto

Pivom možete marinirati, pariti namirnice, ali i podlijevati pečenje

Među kreativnijim idejama kako iskoristiti pivo, svakako je ona da se škampi, dagnje i školjke mogu pariti na pivu te tako termički obraditi. Pivo možete ubacivati u umak za mariniranje mesa, kao i njime podlijevati meso koje se dugo peče na niskim temperaturama, sve dok se meso ne počne raspadati. Upravo se pivom lagano može i glazirati komad mesa.

image
Panchof/Getty Images/istockphoto

Pivo dodajte u jela od tijesta

Mjehurići u pivu korisni su u raznim vrstama tijesta, a kada ga koristite za pohanje, kod prženja hrane uronjene u tako spremljeno tijesto dobit ćete meki i lagani poh koji nalikuje na tempuru. Jedna od učestalih receptura je riba u pivskom tijestu, no tu smjesu možete primijeniti i kod pohanja sira, različitog povrća i sličnih slanih jela. Pivo možete dodati i u smjesu za brzopotezni kruh.

image
Brazzo/Getty Images/istockphoto

Zamrznite ostatke za buduće kuhanje

Ostane li vam piva u limenci, a u tom trenutku ga ne možete nikako iskoristiti, izlijte ga u posudice za izradu leda i smrznite. Ovako pospremljeno pivo gubi svoju karbonizaciju pa vam neće biti od koristi kod izrade tijesta za pohanje, ali ga možete bez problema ubaciti u tavu za deglaziranje, u mesne gulaše i umake poput bolonjeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:19