Priprema savršenog komada mesa ne počinje tek u trenutku kada ga stavimo u pećnicu ili na tavu, ona kreće puno ranije, već kod izbora mesa i načina njegove pripreme prije samog kuhanja.
Marinada, prvi korak do sočnosti
Za početak, meso je najbolje začiniti nekoliko sati prije termičke obrade. To vrijedi osobito kod pripreme pečenki - sol, papar, češnjak, grančice ružmarina i maslinovo ulje mogu napraviti veliku razliku ako imaju vremena prodrijeti u vlakna. Marinada ne samo da poboljšava okus, već i omekšava meso, čineći ga sočnijim i mekšim.
8 MARINADA UZ KOJE ĆE SVAKI KOMAD PILETINE BITI SOČAN I UKUSAN
Ako želite dodatno omekšati tvrđe komade, posegnite za prirodnim rješenjima. Voće poput jabuke ili kruške isto tako pomažu kod omekšavanja mesa. Dovoljno je nekoliko tankih kriški preko komada mesa tijekom pečenja kako bi rezultat bio znatno mekši. I limunov sok je odličan saveznik, pola sata mariniranja već donosi rezultate. Kod octa budite oprezni, treba više vremena, pa meso ostavite preko noći u marinadi.
Temperatura i vrijeme su ključ
Kod pečenja u pećnici najvažnije je unaprijed dobro zagrijati pećnicu, idealno na 200 °C. Ako stavite meso u nedovoljno zagrijanu pećnicu, ono će se isušiti, izgubiti teksturu i okus. Još jedan čest propust je prečesto otvaranje pećnice. Time gubite temperaturu, produljujete vrijeme pečenja i riskirate suho meso.
RECEPT ZA SPORO PEČENO MESO KOJE UVIJEK ISPADNE SOČNO
Za lijepu, zlatno-smeđu i hrskavu koricu, odličan trik je da meso prije pečenja prelijete vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga toplim temeljcem ili vodom, tako ćete sačuvati sočnost bez narušavanja korice.
Tava i odresci, manje je više
Kod pečenja mesa na tavi vrijedi jedno zlatno pravilo: nemojte ga dirati prije vremena. Odrezak se treba peći bez pomicanja sve dok se ne razvije korica. Kad je s jedne strane gotov, okrenite ga samo jednom. Dodavanje kockice maslaca pred kraj pečenja daje mesu dodatnu aromu i masnoću koja pojačava doživljaj.
Nakon pečenja, meso nikad nemojte odmah rezati. Ostavite ga da odmori tri do pet minuta pod folijom, to omogućuje sokovima da se ravnomjerno rasporede i meso ostaje mekano i sočno.
Piletina
Piletina zahtijeva nešto drukčiji pristup. Kod pilećih bataka preporučuje se zarezivanje prije pečenja, kako bi začini i maslinovo ulje uz limunov sok prodrli dublje u meso. Ako želite hrskavu kožicu, na pola pečenja lagano je premažite vodom. Pečete li cijelo pile, zanimljiv trik za bolji okus je premaz od senfa, jogurta i malo hrena.
PILETINA S KRUMPIROM IZ PEĆNICE
Još jednostavniji trik: dno lima za pečenje pospite s dvije šake krupne morske soli, pile će se ravnomjerno ispeći, a kožica će biti savršeno hrskava.
Uz meso, posebno piletinu, sjajno idu blanširano povrće ili riža. Ako radite meso s umakom, riža kuhana u temeljcu s dodatkom koromača odličan je izbor koji će nadopuniti okus jela bez da ga preuzme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....