EVO KAKO GA NAPRAVITI KOD KUĆE

Neizostavan je dodatak jesenskim pitama i juhama, a za napitkom s ovim popularnim začinom ludi su u cijelom svijetu

Pumpkin spice mješavinu začina možete koristiti u toplim napitcima, pitama i savijačama, ali i juhama od bundeve i mrkve

Iako se cimet i muškatni oraščić doista dugo koriste u europskom slastičarstvu, koncept “pumpkin spice” mješavine doputovao je u Europu relativno nedavno i to preko oceana, potpomognut jesenskim scenama luksuznih napitaka i pita iz američkih filmova i serija. Pumpkin spice je već nekoliko godina i kod nas trend s kojim se, moramo priznati, jednostavno ne želimo boriti! Štoviše, kada se spusti temperatura i krenu prvi pravi jesenski dani, jedva čekamo ovaj miks izvući iz ormarića i spremiti si veliku šalicu vrućeg mliječnog napitka u koji dodamo svega pola žličice, ali nas zato bez iznimke preplave ugoda i toplina prepoznatljivih mirisa cimeta, anisa, muškatnog oraščića…

image
Xsandra/Getty Images

Od pripreme pravih američkih pita, preko pumpkin spice latte napitaka, kremastih juha, raznih savijača pa do vruće čokolade ili pak obične kave, ta mirisna mješavina začina ima doista široko područje primjene. U domaćim dućanima može se pronaći gotova, no zašto se ne biste malo potrudili i stvorili vlastiti blend koji će vas oduševiti svaki put kad otvorite teglicu i ubacite žličicu u slatka, ali i slana jela?

Dodatna prednost “uradi sam” pristupa u ovom slučaju je svakako činjenica da možete prilagoditi količine pojedinih začina, ovisno o tome za što mješavinu najčešće koristite, kao i vašim preferencijama. Ne treba zaboraviti da se intenzitet začina smanjuje s vremenom, što znači da kupovne mješavine mljevenih začina doista imaju rok trajanja i mogu izgubiti miris prije nego ih uspijete potrošiti. Priprema vlastite mješavine omogućuje vam da dobro dozirate koliko će vam toga uopće trebati u narednom periodu pa da ciljano pripremite količinu koju ćete doista i potrošiti.

image
Debby Lowe/Getty Images

Osnovna dva začina koji su početna točka za dobar “pumpkin spice” blend su cimet i muškatni oraščić. Tome se dodaju još i klinčići i kardamom, a nerijetko u mješavini završe začini od mljevenog đumbira, pimenta i sjemenki korijandera pa do anisa, crnog papra i muškata (ovojnica sjemenke muškatnog oraščića). Svaki od ovih začina daje svoju specifičnost mješavini i jelima u kojima se koristi: kardamom daje citrusnu notu, papar voćnost, đumbir zemljanost, a korijandar pak laganu notu naranči. Isprobajte više varijanti i blendova začina, a ovisno o tome radite li nešto za jelo što je neutralnog okusa, koristite kompleksniji miks koji će lijepo doći do izražaja u svim suptilnim notama ili ako radite nešto što je već izražajnog okusa, primijenite pak jednostavniji, ali intenzivniji spoj začina.

Sve ove začine možete spojiti u njihovom osnovnom obliku, lagano tostirati i sami samljeti, a ako nemate za to volje, poslužit će vam i već samljeveni začini. Kada ih koristite u jelima, važno je da ih spojite s nekom vrstom masnoće ili ulja koji će pomoći nositi te arome. Primjerice, kada ih ubacujete u kolač ili kekse, prvo začine pomiješajte s maslacem koji koristite. Radite li tako cheesecake, njegovu bazu od keksa pripremite tako da prvo otopite maslac i pomiješate ga sa začinima, a zatim dalje pratite recept. Ne zaboravite “pumpkin spice” mješavinu ubaciti u tijesto za kruh od banane ili muffine, kao ni u juhu ili gusti umak na bazi bundeve. Neka vam madeleini zamirišu po ovim začinima, a neće škoditi ni da ih ubacite u smjesu za debele palačinke. Ovaj miks možete dodati u bijelu kavu ili vruću čokoladu, ali i posipati njome i puding.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Koristite li već mljevene začine, započnite kombiniranje tako da u zdjelicu ubacite četiri žličice cimeta, žličicu muškatnog oraščića, trećinu žličice mljevenih klinčića i pola žličice mljevenog kardamoma. Možete dodati i žličicu mljevenog đumbira i pola žličice mljevenog korijandera. Sve dobro izmiješajte i čuvajte u zatvorenoj staklenci. Pri ubacivanju u jela, ne zaboravite dodati i mrvicu soli u mješavinu kako biste sve arome i okuse još dodatno istaknuli!

Želite li sami odraditi cijeli proces pripreme mješavine, imajte na umu da će začini biti intenzivniji jer će biti svježi pa će vam trebati i manje količine. U suhoj tavi tostirajte 3-4 štapića cimeta, četvrt žličice svježe naribanog muškatnog oraščića, četiri klinčića i osam sjemenki kardamoma dok ne počnu mirisati. Budite oprezni da vam ne izgore jer će mješavina biti gorka!

Pustite da se začini ohlade pet minuta, a zatim otvorite kardamome i izdvojite njegove sjemenke u mužar. Dodajte ostale začine i u mužaru ih gnječite dok ne dobijete prah. Za ovo možete koristiti i jaki blender ili mlinac za začine, ovisno o tome što imate na raspolaganju. Dobiveni prah pospremite u dobro zatvorenu teglicu ili posudu i koristite dva tjedna. Nakon tog će početi gubiti na intenzitetu aroma pa nemojte čekati, neka slavljenje jeseni započne!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:41