DOBRI SAVJETI

Neka i vaša svinjska pečenka hrska pod zubima kao u najboljoj pečenjari

 Bockytandiono/Getty Images/istockphoto
Idući put kad budete pripremali komad svinjetine s kožicom, pomoću ovih korisnih koraka iz nje izvucite najbolje

Kada za nedjeljni ručak ili neko veće druženje spremate svinjsku potrbušinu, plećku ili koljenicu, bilo da to pečenje poslužujete uz neki klasični prilog ili kao dio kompleksnijeg jela kao što je ramen, sigurno se među vašim uzvanicima barem dvoje “brusi” na finu hrskavu kožicu. Naravno, nikome nije ukusna kada je gumena i žilava pa donosimo popis koraka koje vrijedi odraditi kako biste to izbjegli idući put kada se naumite počastiti obitelj i prijatelje slasnom pečenkom.

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto

Zašto svinjska kožica na pečenju nije hrskava?

Koža nije bila dovoljno suha: pazite da svinjetinu potpuno osušite papirnatim ubrusom prije utrljavanja soli i ulja jer će višak vlage spriječiti da postane hrskava.

Važno je zarezati kožu ako želite da se dobro ispeče. Za ovo će vam trebati oštar nož ili zamolite svog mesara da to učini umjesto vas.

RECEPT ZA SVINJSKU POTRBUŠINU

image
Fotoatelie/Getty Images/istockphoto

Nedovoljno soli: iskoristite dovoljno soli da prekrijete gornji sloj svinjske potrbušine jer to uzrokuje da se koža napuhne i postane hrskava. Dobro je utrljajte u kožu, uključujući i urezane brazde. Jednom kad to učinite, uklonite višak soli.

Svinjetinu svakako izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja kako bi meso postiglo sobnu temperaturu. Visoka početna temperatura neophodna je za postizanje hrskavosti.

ŠALABAHTER ZA MESNICU: SVINJETINA

image
From_my_point_of_view/Getty Images/istockphoto

Preporučujemo da uključite pećnicu otprilike 10-15 minuta prije nego što budete spremni za početak pripreme hrane, a temperatura neka bude u skladu s receptom koji koristite.

Za dodatnu hrskavost same kožice, možete namazati kožu uljem i uključiti opciju grilla u pećnici do kraja tijekom zadnjih pet minuta pečenja. Pripazite sako da vam meso ne zagori.

SPORO PEČENA SVINJSKA LOPATICA

image
Wx-bradwang/Getty Images/istockphoto

Kako biste provjerili je li svinjetina pečena, probodite nožem najdeblji dio mesa. Ako je sok bistar, vaše pečenje je gotovo.

Jednom kada izvadite meso iz pećnice, pustite da odstoji 15-ak minuta prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:45