Za apsolutne početnike

Nisi enolog, a ni vinar, ali voliš popiti čašu dobrog vina? Evo kako izabrati najbolje za sebe

 Melaniemaya/Getty Images/istockphoto
Ovo je mali vodič za sve one koji nemaju puno znanja o vinu, ali ih to ne priječi da uživaju u dobrim kapljicama. Ipak, teško im je naći vino koje im se sviđa, a kad ga pronađu, ne znaju reći zašto je to bolje od drugih

Mnogi među nama uživaju u ispijanju vina, a da zapravo ne znaju što im se sviđa u okusu. To su ljubitelji vina, ali ne i "ljudi od vina", koji vrlo vjerojatno nikad neće uroniti u pojedinosti o sortama grožđa i regijama u kojima se uzgajaju kako to znaju enolozi, vinari ili sommelieri. Ali ni ne moraju! Međutim, ako žele razumjeti zašto im se pojedino vino posebno sviđa u odnosu na druge i to znati izraziti riječima, tada je ovaj mali vodič kao stvoren za njih, ili možda za vas.

Dobra vijest je da tijekom uobičajenog ispijanja vina, uz samo nekoliko jednostavnih koraka, možemo izvježbati i bolje upoznati svoje nepce. Ako ne poznajete dobro vino ili tek krećete na put njegova otkrivanja, saznanje o tome što volite uštedjet će vam novac, proširiti pogled i znanje o vinu, a pružit će vam i nove uzbudljive trenutke uz omiljenu vinsku etiketu (ili onu koju ćete tek otkriti).

image

To što vam se jednom svidio rose, ne znači da će vam svaka etiketa biti dobra

Melaniemaya/Getty Images/istockphoto

Portal Food52 donosi nekoliko zgodnih savjeta kako u tome uspjeti.

1. Dajte si vremena za kušanje

Iznenađujuće je teško doista osjetiti okus onoga što pijete dok razgovarate s ljudima. Pokušajte se izboriti za trenutak samoće da otpijete gutljaj i usredotočite se na tekućinu u čaši. Namjerno obraćanje pažnje na ono što pijete je prvi korak u učenju onoga što volite.

2. Zapitajte se: "Sviđa li mi se ovo vino?"

Neki će odmah reći: "Naravno da znam što mi se sviđa kad ga kušam!", a neki će se malo paralizirati iz neznanja i ideje da odmah moraju znati je li vino koje kušaju dobro ili loše. To je krivo. Zaboravite što su vam rekli, zaboravite granice i opustite se. Sad se opet zapitajte sviđa li vam se to što kušate i probajte odgovoriti jednostavno, samo s da ili ne. Nakon toga, koraci koji slijede pomoći će vam da otkrijete zašto vam se sviđa. Ako ne znate, pomoći će vam rastavljanje nekih elemenata vina koje kušate. I zapamtite, čak i ako se vino smatra dobrim po većini standarda, ako se vama ne sviđa njegov okus, onda vam se ne sviđa. To nije neuspjeh, to je vaše nepce.

image

Uvijek odvojite trenutak, dva da biste s razmišljanjem kušali vino

Unsplash

3. Uzmite u obzir razinu slatkoće

Najveća opća kategorija u vinu - iako ništa s vinom nije univerzalno ili apsolutno - jest je li ono "slatko", "poluslatko", "polusuho" ili "suho". Prvi korak za utvrđivanje vaših preferencija jest pitati se čini li vam se vino slatko i odgovara li vam to. Odgovor na ovo pitanje može biti dobar pokazatelj trebate li idući put tražiti slađe vino ili ono koje je manje slatko.

4. Uzmite u obzir "težinu" vina

Još jedan važan čimbenik okusa vina je njegovo tijelo, koje se opisuje kao "lagano", "srednje" ili "puno" ili kao osjećaj koje vino stvara u ustima. Je li vino koje pijete više poput vode ili ima bogat i pun okus? Čak i početnik vjerojatno to može odrediti i odlučiti sviđa li mu se. Boja vina nije pouzdan pokazatelj jer neka crvena mogu biti lagana, a neka bijela mogu biti puna, ali provjera postotka alkohola dobar je trik. Više alkohola u vinu stvara više osjećaja punine u ustima. Raspon alkohola kod vina je najčešće od 10 do 16 posto alkohola po volumenu. Ne zvuči puno, ali vino s 15 posto alkohola ima proporcionalno 50 posto više alkohola od vina s 10 posto, što čini znatnu razliku u okusima.

image

Kad doznate što volite, u vinotekama pitajte preporuku za vino po vašim željama

Unsplash

5. A sad malo istražujte

Ako ste naučili da volite slatkasta ili pak suha vina, pri čemu vam je draže vino "srednjeg" ili pak "punog" tijela, možete početi gledati druge karakteristike koje idu uz taj profil okusa. Koja je kiselost vina koje pijete? Je li kiselkasto, svježe ili živahno? Govorimo, naravno, o kiselinama. I ta će vam odrednica u mnogome pomoći kod odabira etikete koja je po vašoj mjeri.

Na kraju vam samo možemo reći da uživate u ovom procesu. Ako mu se prepustite, doista može biti zabavan, ali i poučan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:59