SLATKI TRIKOVI

Ništa ne bacamo! Kako iskoristiti i posljednju kap iz staklenki, od džema i kiselih krastavaca do maslaca od kikirikija

Kažu da pravi kuhar ne baca ništa, a mi kažemo da onaj najbolji zna napraviti koktel iz ostatka marmelade!

Znate onaj trenutak kada gdje god se okrenete oko sebe vidite gotovo prazne staklenke u kojima su se do neki dan nalazili krastavci, džem, namaz od lješnjaka... I iako bi ih vjerojatno odmah mahnito pobacali, mi imamo bolje riješenje.

U vremenima kada su cijene namirnica sve više, bacanje i najmanjeg ostatka postaje prava šteta. A upravo su kreativni gastro entuzijasti pokazali da se i od “ostatka” može napraviti nešto fantastično. Ovo su ideje kako iskoristiti i posljednju žlicu iz svake staklenke, pametno, ukusno i bez otpada.

Espresso s maslacem od kikirikija

Znate li da se vaša nova omiljena kava možda krije baš u praznoj staklenki kikiriki maslaca? U nju ulijte svježe pripremljeni espresso, dodajte malo zaslađivača i mlijeka po izboru. Zatvorite poklopac i snažno protresite dok napitak ne postane pjenast i kremast. Prelijte ga preko leda i uživajte u domaćem espressu s orašastom notom.

Koktel iz staklenke džema

Kad u staklenki marmelade ili džema ostane tek tanak sloj vašeg omiljenog voćnog namaza, pretvorite ga u koktel. Dodajte malo gina, votke ili ruma, iscijedite sok limuna, ubacite nekoliko kockica leda, zatvorite i snažno protresite. Džem će se otopiti i dati piću prirodnu slatkoću i voćnu svježinu.

@larabuchar Don’t rinse out that jam jar!!! Make the best and easiest cocktail instead 😘🍓🌿 INGREDIENTS: 1 almost empty jam jar 1 shot vodka 1/2 lime Ice Sparkling water or Prosecco Fresh mint DIRECTIONS: Into an almost empty jam jar, add 1 shot of vodka, juice from 1/2 lime (any citrus works), and top with ice. Shake well until all the jam is loosened from the jar. Top with sparkling water (Prosecco is even better if you have it 🍾) and garnish with a sprig of mint. Enjoy!! #cocktail #cocktails30sec #jamjar #cocktails #mocktails #cocktailrecipe #summercocktail #happyhour #easydrinks #emptyjar #drinkrecipes #easyrecipe #easyrecipes #recipe #vodka ♬ original sound - Lara Buchar 🍒🥨🥡

Za dodatni efekt, nadolijte mineralnu vodu, sodu ili pjenušac i ukrasite svježim začinskim biljem.

Još jedan krastavac, molim!

Kad pojedete sve kisele krastavce, ne bacajte tekućinu! Narezane krastavce, rotkvice, mrkvu ili luk ubacite u tekućinu i ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati, još bolje preko noći. Dobit ćete novi ukusan kiselkasti prilog vašim jelima.

Novi život namaza od lješnjaka

Kad u staklenki namaza od lješnjaka ostanu samo tragovi čokoladnog namaza, zagrijte mlijeko (ne do vrenja!) i ulijte ga u staklenku. Zatvorite, dobro protresite i gledajte kako se sve pretvara u savršeno glatku, kremastu toplu čokoladu s okusom lješnjaka.

@sweetfixbaker Cozy season tip you didn’t know you needed…” Add warm milk to your almost-empty Nutella jar, shake it up, and you’ve got rich hot chocolate in seconds. 💾 Save this for your next fall movie night. #hotchocolate #easydessert ♬ 053117 - Kalou

Na kraju ovi mali trikovi nisu samo zabavni, oni su i praktičan način da se smanji bacanje hrane, uštedi novac i izvuče maksimum iz svakog sastojka. Uz malo mašte, i najobičnija prazna staklenka može postati inspiracija za novi recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 18:14