Znate onaj trenutak kada gdje god se okrenete oko sebe vidite gotovo prazne staklenke u kojima su se do neki dan nalazili krastavci, džem, namaz od lješnjaka... I iako bi ih vjerojatno odmah mahnito pobacali, mi imamo bolje riješenje.
U vremenima kada su cijene namirnica sve više, bacanje i najmanjeg ostatka postaje prava šteta. A upravo su kreativni gastro entuzijasti pokazali da se i od “ostatka” može napraviti nešto fantastično. Ovo su ideje kako iskoristiti i posljednju žlicu iz svake staklenke, pametno, ukusno i bez otpada.
Espresso s maslacem od kikirikija
Znate li da se vaša nova omiljena kava možda krije baš u praznoj staklenki kikiriki maslaca? U nju ulijte svježe pripremljeni espresso, dodajte malo zaslađivača i mlijeka po izboru. Zatvorite poklopac i snažno protresite dok napitak ne postane pjenast i kremast. Prelijte ga preko leda i uživajte u domaćem espressu s orašastom notom.
Koktel iz staklenke džema
Kad u staklenki marmelade ili džema ostane tek tanak sloj vašeg omiljenog voćnog namaza, pretvorite ga u koktel. Dodajte malo gina, votke ili ruma, iscijedite sok limuna, ubacite nekoliko kockica leda, zatvorite i snažno protresite. Džem će se otopiti i dati piću prirodnu slatkoću i voćnu svježinu.
Za dodatni efekt, nadolijte mineralnu vodu, sodu ili pjenušac i ukrasite svježim začinskim biljem.
Još jedan krastavac, molim!
Kad pojedete sve kisele krastavce, ne bacajte tekućinu! Narezane krastavce, rotkvice, mrkvu ili luk ubacite u tekućinu i ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati, još bolje preko noći. Dobit ćete novi ukusan kiselkasti prilog vašim jelima.
Novi život namaza od lješnjaka
Kad u staklenki namaza od lješnjaka ostanu samo tragovi čokoladnog namaza, zagrijte mlijeko (ne do vrenja!) i ulijte ga u staklenku. Zatvorite, dobro protresite i gledajte kako se sve pretvara u savršeno glatku, kremastu toplu čokoladu s okusom lješnjaka.
Na kraju ovi mali trikovi nisu samo zabavni, oni su i praktičan način da se smanji bacanje hrane, uštedi novac i izvuče maksimum iz svakog sastojka. Uz malo mašte, i najobičnija prazna staklenka može postati inspiracija za novi recept.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....