DOBRO JE ZNATI!

Orasi, ulje i kruh, ovim namirnicama nije mjesto u smočnici, a vjerojatno ih tamo čuvate

 Pexels
Kažu da se na greškama uči, pa u tom duhu, hajdemo poslušati mudrije od nas i ne ponoviti njihove gafove.

Vjerujte, nitko ne želi doživjeti da mu eksplodira boca sirupa u smočnici ili da mu se osuši fini komad kulena ili pršuta na polici. Učite od nekih od poznatih svjetskih chefova, koji su svi od reda na vlastitoj koži iskusili kako ih je ova greška skupo stajala. Naime, pogriješili su pohranivši barem jednu od ovih namirnica u svoje smočnice umjesto u hladnjak ili zamrzivač i jednom zauvijek naučili da to više neće ponoviti.

Od suhomesnatih proizvoda i javorovog sirupa do senfa i ribljeg umaka, ove sastojke prema njihovom mišljenju treba vratiti u hladnjak ili zamrzivač prije nego što bude prekasno.

image
Pexels

Sve vrste orašastih plodova

Kikiriki, orasi, pinjoli, ma da budemo iskreni, svi orašasti plodovi ne bi trebali biti pohranjeni u smočnici. Ako nisu spremljeni u hermetički zatvorenoj posudi, orašasti plodovi će užegnuti. I budimo realni, orašaste plodove obično grabimo vlažnih ili prljavih ruku, a nerijetko zaboravimo i zatvoriti posudu nakon upotrebe, a sve to znači kako će se vrlo brzo pokvariti, ističe Chef Kyu Yi, vlasnik Burnt Bellyja. Samo mala količina vlage uzrokovat će razvoj bakterija i oni će užegnuti i propasti. Stoga je najbolje mjesto za njihovo čuvanje u hladnjaku ili zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.

image
Pexels

Javorov i svi drugi sirupi

Ako je organski, javorov sirup će sasvim sigurno upljesniviti izvan hladnjaka, iskusila je Judy Joo, slavna kuharica i autorica kuharice Korean Soul Food. Isto, dodaju stručnjaci, vrijedi i za sirupe domaće proizvodnje koji ne sadrže konzervanse, a nerijetko ih pohranjujemo u već korištenim staklenim bocama koje možda nisu dovoljno dobro sterilizirane. Stoga, ako želite dugo uživati u omiljenom sirupu od mente, kadulje ili, primjerice, mirte, oslobodite mu mjesto u hladnjaku ili ga pohraniti u kalupe za zamrzavanje i čuvajte u zamrzivaču.

image
Pexels

Hladno prešana ulja

Hladno prešana ulja, kao što su suncokretovo ulje i ulje od tartufa, imaju najduži rok trajanja ako se drže u hladnjaku, a ne u smočnici, tvrdi David Lee, glavni kuhar i suosnivač Plante. Međutim, isto se pravilo odnosi i na ulje od oraha, maslinovo ulje ili, primjerice, riblje ulje, jer su sva ta ulja podložna promjeni temperature kao i utjecaju sunčevih zraka. Ovo, pak, pravilo ne vrijedi za kokosovo ulje.

Posebno oprezni trebamo biti s uljima koja u sebi imaju dodatke poput režnjeva češnjaka, čili papričica, ružmarina, papra i sl. jer takva, obogaćeno ulja, mogu biti vrlo opasna ako dođe do pojave botulizma, ističe Anne Burrell, slavna kuharica i voditeljica Food Networka Worst Cooks in America.

image
Pexels

Čokolada, da - i ona

Možda će vam zvučati čudno, jer svi smo doživjeli onaj trenutak kad smo je izvadili iz hladnjaka, otvorili i vidjeli da je pobijelila i pomislili kako je to njezin kraj, međutim chef Lee kaže kako čuvanje čokolade u hladnjaku pomaže da ostane svježa. Osnovna greška koju pritom svi radimo je da je ne zaštitimo od drugih namirnica u hladnjaku pa ona zbog slabe izolacije na sebe "navuče" sve jake mirise i arome. Stoga je sljedeći puta zaštitite tako što ćete je staviti u vrećicu sa zip zatvaračem.

image
Pexels

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi kao što su pršut, kulen i, primjerice, tvrda talijanska salama nikada se ne bi smjeli držati u smočnici, već bi se umjesto toga trebali hladiti u mesarskom papiru. Naime, ako je vjerovati Donatelli Arpaia, slavnoj kuharici i vlasnici najboljeg novog restorana u Miamiju za 2022. godinu, smočnica isušuje meso. Osim tog, dodaje, nestabilna temperatura može dovesti do kvarenja proizvoda, što u hladnjaku nije slučaj.

image
Pexels

Kruh

Iako su mnogi navikli kupovati ili peći kruh svaki dan, oni koji to čine rjeđe znaju kako nije isto čuvaju li ga u smočnici ili u hladnjaku. Ako, dakle, kruh pohranite u smočnici, postat će pljesniv - ali ako ga stavite u plastičnu vrećicu i ohladite, trajat će mnogo dulje.

image
Ollo/Getty Images/istockphoto

Senf

Ako se i vama dogodio da vam je staklenka senfa eksplodirala u ostavi, niste jedini. Dogodilo se to i iskusnom Tomu Berryju, glavnom kulinarskom direktoru grupacije COJE kada se sav presretan vratio iz Belgije s teglicom pravog senfa uzbuđen što će ga poslužiti prijateljima. Ali, buuum - i staklenka je eksplodirala.

"U trgovini su ga izvadili iz drvene bačve pa sam vjerovao da je nekako zaštićen svojim šarmom starog svijeta. Nažalost, fermentirao je, a poklopac je, zajedno s pola senfa, eksplodirao u mojoj smočnici".

Još je jedna stvar vrlo važna zašto bi senf trebalo držati u hladnjaku. Senf će, naime, izgubiti svoju ljutinu u smočnici, tvrdi chefica Joo.

image
Pexels

Riblji umak

Posljednja namirnica kojoj nije mjesto u smočnici nema puno veze s njezinim svojstvima, odnosno utjecajem vanjskih čimbenika na njezinu kvalitetu. Međutim, chef Franklin Becker podijelio je razlog zbog kojeg je bolje ne držati ga u smočnici: "Ako vam se riblji umak slučajno prolije u smočnici, nikada se nećete riješiti tog mirisa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:55