StoryEditor
DOBRI SAVJETI

OSNOVNA SMJESA ZA NAJBOLJE ĆEVAPE I PLJESKAVICE: Jednom kad isprobate ovaj recept više se nikada nećete vratiti na staro!

SAVJET: želite li dodati luk i češnjak u smjesu, luk narežite na sitno, a češnjak ostavite u režnju i prokuhajte pet minuta, ocijedite i sameljite s mesom. Kao zamjenu možete staviti luk i češnjak u granulama.
Mason burgers&staff burger
 Sandro Sklepic

piše: Zoran Šimunić Šime

700 g junećeg vrata
150 g svinjske plećke
150 g bijelog junećeg loja ili janjeće maramice
1,8% soli oko 15 g
0,3% papra oko 2-2,5 g
malo tekuće masnoće za premazivanje

Po želji:

50 g luka
10 g češnjaka

image
Mason burgers&staff burger
Foto: PR
Sandro Sklepic

Zamolite mesara ili ako ćete raditi sami, prvo masnoću narežite na sitnije, a meso na manje komade, te sameljite sve zajedno dva puta. Dodajte sol, papar i rahlo i kratko zamiješajte dok ne vidite da se počne povezivati - ne smije biti umiješano u tvrdo. Neka odstoji oko 30 minuta. Pljeskavice bi trebale biti najmanje debele 1 cm, promjera oko 8-10 cm. Ćevape formirajte oko 1,5 cm promjera dužine 5-6 cm. Ako ćete raditi šiš-ćevape, onda možete na dasku posuti slatke mljevene i tucane paprike, te kad rolate šiš na ražnjić, prijeđite preko daske kako biste mu dali ljutkastu notu. Pecite na srednje jakoj vatri 3-5 minuta, povremeno okrenite i premažite masnoćom. Ćevape i šiš nešto malo dulje da sredina ne ostane crvena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2020 11:32