Ulov s placa

Ova namirnica podiže svako jelo i donosi sreću, sezona joj je kratka zato je iskoristite na vrijeme

 Zi3000/Getty Images/istockphoto

Donedavno zamalo zaboravljena, a danas namirnica koju rado viđamo na tanjurima omiljenih restorana, bob je mahunarka kojoj se u proljeće posebno veselimo. Volimo ga u gustim juhama i varivima, sparivati s janjetinom, dodati pitama i salatama, poslužiti na lešo ili pirjan na malo pancete, dodati azijskim kombinacijama u woku, od njega napraviti namaz ili spajati s namirnicama kao što su slasna jetrica, artičoke i osvježavajuća menta. Svestrani bob odlična je, zdrava namirnica s tisuću lica. No, prije nego što se bacite na pripremu jela s bobom, suzdržite zazubice i obratite pažnju na nekoliko pravila kojih se vrijedi držati pri kuhanju s bobom.

image
Miguel Perfectti/Getty Images/istockphoto

Iako se onaj prvi mladi bob može jesti cijeli, uključujući mahunu, na tržnicama ćete najčešće naići na već dopola očišćena zrna. Budući da upravo ta zrna često imaju čvrstu opnu, prije pripreme jela savjetuje se odstraniti je. Ako bob uzgajate u vlastitom vrtu, dobro je znati da možete iskoristiti i lišće boba te ga dodati salatama ili koristiti umjesto špinata i blitve.

image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

Važno je napomenuti da je sezona boba prilično kratka te se na tržnicama pojavljuje od svibnja do prvih ljetnih dana, a najbolje ga je iskoristiti dok je još mlad, svjež, blag i divne kremaste teksture.

image
Baianliang/Getty Images/istockphoto

U slučaju da ove godine uspijete uhvatiti vrećicu ili dvije mladog boba, ali niste sigurni da ćete ga moći potrošiti na vrijeme, uvijek ga možete zamrznuti i, po želji, koristiti ostatak godine. Naime, bob se može zamrznuti s opnom koju je potom najlakše odstraniti tako da se zamrznuti plodovi nakratko ubace u kipuću vodu, što će ih opustiti, a potom je dovoljno svako zrno pritisnuti palcem i kažiprstom i opna će vam ostati u ruci.

Na kraju, čak i ako ste dosad bježali od ove namirnice, možda će vas činjenica da se oduvijek vjeruje kako zrno boba donosi sreću natjerati da se predomislite i ovog mu proljeća ipak pružite šansu, pa čak i koje ubacite u novčanik, kako to rade Talijani. Jer, sreće nikad dosta!

Za najjednostavniji namaz od boba:

500 g boba

oko 80 ml vode

3 žlice limuna

1 režanj češnjaka

1 žličica soli

1 šaka svježe mente

malo čilija

malo papra

2 žlice maslinova ulja

Zagrijte vodu do vrenja, ubacite bob i kuhajte 5 minuta. U drugu posudu ubacite kockice leda i hladnu vodu pa kad je bob gotov, odmah ga prebacite u hladnu kupku kako bi zadržao lijepu zelenu boju. Ako je potrebno, očistite bob od opne i ubacite ga u blender. Dodajte češnjak, limunov sok, listove mente, sol, papar i čili. Miksajte dok ne dobijete lijepu kremu, a zatim polako dodajte vodu. Kada ste dobili željenu konzistenciju, dodajte maslinovo ulje. Miksajte još sekundu ili dvije pa poslužite

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:18