SAVRŠEN POKLON

Ovaj kuhinjski gadget napravio je pravu revoluciju! Znamo gdje ga možete brzo i jednostavno kupiti

 Krblokhin/Getty Images/istockphoto
Ako postoji jedan gadget u koji biste trebali uložiti odmah, to je dehidrator hrane!

Sigurno ste se pitali kako nastaju tajni sastojci koje koriste u ponajboljim restoranima visoke kuhinje. Amaterski kućni chefovi nebrojeno su puta susreli s terminom dehidriranih namirnica iščitavajući knjige najboljih svjetskih chefova. Ako postoji jedan gadget u koji biste trebali uložiti odmah, to je dehidrator hrane. Najbolja vijest je da on više nije rezerviran samo za profesionalce već si ga mogu priuštiti šmekeri i bonkulovići koji rado eksperimentiraju u kuhinji.

image
Krblokhin/Getty Images/istockphoto

Ostatke povrća u tren oka možete pretvoriti u povrtni temeljac u prahu. Kožice rajčice koje ste uklonili da biste napravili šalšu za tjesteninu osušite i dodajte kao ukras na salatu s rajčicama i mozzarellom. Svježa tjestenina može se sušiti u dehidratoru, a ujedno možete imati kontinuiranu opskrbu domaćim jogurtom.

Gdje nabaviti taj svestrani gadget? Naravno, u bespućima interneta pronaći ćete mali milijun adresa na kojima ga možete kupiti ipak bitna je kvaliteta. Dobra vijest je da se METRO odlučio otvoriti i za fizičke osobe. Tako je profesionalna oprema za chefove postala dostupnija amaterskim chefovima koji vole čarobirati u kuhinji. Članovi Foodie Cluba mogu tako nabaviti profesionalnu kulinarsku opremu i široki asortiman proizvoda namijenjenih profesionalnim kuharima. Osim pristupa specifičnom asortimanu za chefove, za članove Foodie Cluba METRO je osigurao i redovite popuste, loyalty akcije, prilike za učenje od profesionalnih hrvatskih chefova i gastro influencera te inspirativne recepte i ideje.

image
Nellisyr/Getty Images/istockphoto

Osim što može sačuvati hranu i unijeti potpuno novu razinu ukusa u svoja jela, podrazumijeva se da dehidracija ide ruku pod ruku sa smanjenjem otpada hrane u kuhinji. Dehidracija hrane može u potpunosti promijeniti teksturu, okus i izgled namirnice i pred vama se otvara zaigrani i maštoviti svijet gastronomije. Zamislite samo da maline koje se pokupili iz bakinog vrta stavite u dehidrator i za čas dobijete prah intenzivnog okusa maline koji ćete umiješati u svilenkasti čokoladni ganache. Ili primjerice dobijete lijepu pošiljku mirisne kadulje kojoj nakon što je tretirana u dehidratoru vi uspijevate sačuvati sve njezine arome.

A sad malo o povijesti. Dehidracija ili sušenje hrane dugo se koristilo u proizvodnji špageta i drugih škrobnih proizvoda, a sama tehnika posebno je bila važna tijekom razdoblja Drugog svjetskog rata kako bi se sačuvale namirnice poput voća, povrća, mlijeka, juha ali i mesa. Gubitak sadržaja vlage nastao sušenjem dovodi do povećane koncentracije hranjivih sastojaka u preostaloj masi hrane zato su okusi i mirisi dehidrirane hrane toliko moćni. Proteini, masti i ugljikohidrati u sušenoj hrani prisutni su u većim količinama po jedinici težine nego u njihovim svježim kolegama, a hranjiva vrijednost većine rekonstituirane ili rehidrirane hrane usporediva je s vrijednošću svježih proizvoda.

image
Fydorov/Getty Images/istockphoto
image
Chamillewhite/Getty Images/istockphoto

Još uvijek se niste uvjerili u svestranost ovog genijalnog kuhinjskog gadgeta? Donosimo nekoliko primjera što još možete vrlo jednostavno napraviti u vlastitoj kuhinji.

image
Marketlan/Getty Images/istockphoto

Prozračni i hrskavi listovi riže sjajno su iznenađenje na primjerice tortici tartarskog bifteka. Okusom vrlo neutralan čips sjajno će se složiti s moćnim namazom. Jednostavno možete napraviti jestive boje, listiće koji su koncentrirani okusom, nadograditi prezentaciju svojih jela da nalikuju onima u Michelinovim restoranima, a ujedno je i vrlo zdravo jer se čuvaju svi nutrijenti u samoj namirnici. Nama se ovo čini kao savršen novogodišnji poklon i da nas netko pita dehidrator hrane definitivno bi bio na vrhu naše liste. Sad znamo da ga možemo i brzo i jednostavno kupiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:53