OBOŽAVAMO OVO!

Ovaj petak na tržnici smo potrošili 7 eura i napravili odličan ručak za tročlanu obitelj, evo detaljnih uputa

Uz malo pažnje i planiranja, s tržnice smo ponijeli sve što nam treba za dobar ručak, i to za manje od 10 eura

Petak je, dan kad u mnogim kućanstvima tradicionalno stol zauzima riba. Želja za mirisom mora, svježina proizvoda i lagani mediteranski ugođaj uvijek nas natjeraju na tržnicu, srce svakog grada. Ovaj put smo se odlučili za kratku, ali opuštenu šetnju po zagrebačkoj tržnici Trešnjevka, s jasnim ciljem - pronaći kvalitetne domaće proizvode i od njih pripremiti ukusan, jednostavan ručak za tročlanu obitelj, a da pritom ne potrošimo više od deset eura.

image
/Privatna Arhiva

Šetajući među štandovima odmah smo primijetili domaću blitvu sa čvrstim, sočnim listovima. Odlučili smo kupiti dva svežnja, po cijeni od jednog eura po komadu, znajući da će ona biti savršena kao prilog uz ribu, ali i kao osnova za dodatna jela ako bude potrebno.

U susjednoj kućici, miris mora bio je gotovo opipljiv. Srdele, kilogram po cijeni od 5 eura, izgledale su savršeno, svježe, sjajne i spremne za brzu pripremu.

image
/Privatna Arhiva

Nakon kratkog obilaska tržnice, imali smo sve što nam treba. Svježa, domaća blitva i riba koja miriše na more, po cijeni koja je više nego pristupačna, obećavali su odličan ručak. I u nastavku vam donosimo upravo recept za jednu takvu, skromnu, a zapravo okusima baš bogato gozbu.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Srdele na gradele (i verzija na tavi)

Trebat će vam:

1 kg srdela

krupna morska sol

Priprema:

Očistite srdele i odstranite glavu. Naložite vatru i kada je žar spreman stavite peći srdele koje posolite krupnom solju. Na jakom žaru pecite srdele 3 do 4 minute (mi smo ovaj put koristili manje srdele). Prelijte ih maslinovom uljem, dodajte papar i sol, a za one koji vole intenzivniji okus i tršćanskim umakom.

Ako nemate mogućnost pečenja na gradele ili želite bržu verziju, srdele možete pripremiti i u običnoj tavi. Zagrijte veću tavu na srednje jakoj vatri, dodajte malo maslinovog ulja i kada je vruće, stavite očišćene i posoljene srdele. Pecite ih oko 2 do 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i hrskavu kožicu.

image
/Privatna Arhiva

Blitva na dalmatinski

Trebat će vam:

70 dkg blitve (2 svežnja)

pola kilograma krumpira

maslinovo ulje

tršćanski umak (češnjak, peršin, maslinovo ulje)

Priprema:

Zakuhajte vodu i posolite je. Kada voda proključa, stavite kuhati krumpir. Kad je krumpir napola kuhan, dodajte blitvu. Kada je krumpir potpuno kuhan, blitva je također gotova. Dobro ocijedite krumpir i blitvu, posolite, popaprite i dodajte maslinovo ulje. Po želji začinite i tršćanskim umakom ili sitno nasjeckanim češnjakom.

Savjet: Poslužite s kriškama limuna i iscijedite limun preko ribe za dodatni okus.

image
/Privatna Arhiva

image
/Privatna Arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:32