U četvrtak, 11.9. počeo je novi street festival - Aftertaste, koji će trajati sve do 21. rujna na Kvaternikovom trgu. Festival koji spaja dobra vina, koktele i pivo, hranu i glazbu, prvog dana nije zaustavila ni kiša stoga smo odlučili vidjeti što se sve nudi.
Saša Špiranec, vinski stručnjak i dugogodišnji suradnik Dobre hrane koji je zaslužan za odabir vina na kućicama proveo nas je kroz sam koncept te otkrio što možemo pronaći na vinskim kućicama.
Prvi kućica je SAFE BET BY VINART sa selekcijom hrvatskih najpopularnijih i najtraženijih mirnih vina, poput Štampar Sauvignona ili Muškata žutog, Cattunar Muškata ruža, Fakin Malvazije, Malvazije i Caldierosso vinarije Benvenuti.
Cijene su iznimno popularne u rasponu od 15 do 25 eura za butelju.
"Safe bet je zaista sigurna oklada jer paše uz svu hranu koja se ovdje nudi, bilo da se radi o mesnoj, ribljoj ili pak slanim jelima", navodi Špiranec.
Za one koje žele isprobati vrijedna vina i perjanice vinarija, tu se nalazi kućica VINSKI TREZOR by SAŠA ŠPIRANEC, gdje se nudi izbor najprestižnijih vina na tržištu po cijenama pristupačnim za svačiji džep. Tako da već danas možete probati čašu Benvenuti St.Elisabeta, Fakin La prima, Miloš Stalagmit, Ego Pošip (Decanter zlato), Grgić plavac i pošip i Korta Katarina. Cijene se kreću od 25 do 79 eura.
BUBBLE BAR pak nudi selekciju odabranih pjenušaca, šampanjaca i prosecca. Na kućici će se tako točiti Moet Chandon, Prosecco Villa Sandi Millesimato, Štampar Urban white, Canard Duchene Leonie Brut i Canard Duchene Charles VII Blanc de Blancs, Royal Hill, a cijene se kreću od 10 do 70 eura. Osim vina, posjetitelji će moći uživati i u pivu, i to na dvije kućice. Na jednoj će se nuditi pivo međimurske craft pivovare Lepi dečki, a na drugom pivo Peti Element i Erdinger.
"Ideja iza svega je dobra atomsfera i druženje - ukratko filozofija dobrog življenja", kazao nam je vinski stručnjak.
Zanimljivo je kako su kućice strateški postavljene na način da se Vinski trezor nalazi tik do kućice sa sirom - Cheese bar by President , s obzirom da vrhunsko vino ne zahtjeva tešku hranu već onu koju ćete čoknuti s nogu kako bi uživali u kombinaciji okusa. Do Petrusa, koji nudi jela kao što su tuna, soparnik, srdele (a za vikend i male praščiće), kućica je s pjenušcima dok je Safe bet tu da se kombinira s čim god poželite.
Kućica Jellyfish in spice kao i Mrav Burger među prvima su počeli nuditi spremati jela, unatoč vremenu koje nam na prvi trenutak nije bilo pretjerano naklonjeno, a mnogima će možda biti zanimljivo da je Mrav kreirao poseban burger "Aftertaste" samo za ovaj event zbog kojega se u večernjim satima stvorio popriličan red.
Jedna od najzanimljivijih kućica nama je bila ona Petrus by Tin Miletić, ispred koje se već u ranim popodnevnim satima ložila vatra u OFYR roštilju na kojemu se dovršavao soparnik koji možete probati za 5 eura te pekle srdele na ražnjiću koje uz domaći kruh možete kupiti za 10 eura.
Tu je još i jadranska plavorepa tuna pečena na OFYR-u, čija je cijena uz salatu i domaći kruh 15 eura.
Posebno gostovanje tvoraca hit krumpira SPUD BUD, o kojima smo ranije pisali, najavljeno je za zadnji vikend festivala, a do tada možemo uživati u poznatim festivalskim imenima i odličnom odabiru pića i hrane.
Iza Aftertastea stoji iskusna ekipa iz VINARTa, poznata zagrebačkoj publici po organizaciji Vinskog grada, a ugostiteljima i trgovcima po renomiranom vinskom sajmu VINART BIZ u Laubi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....