Dovoljna je žličica

Ovaj sastojak sigurno imate u smočnici, a poboljšat će okus kupovnog umaka od rajčice

Iako ga inače koristimo kod pečenja slastica, u i slanim jelima može igrati važnu ulogu

Jeste li i vi među onima koji jedva čekaju ljeto i velike, mirisne i sočne rajčice, kao i sva jela u koja se ubacuje od njih pripremljen svježi domaći umak? Dobro je poznata stvar, tko tijekom ljetnih mjeseci ne zavrne ruke i nekoliko kilograma savršeno zrelih rajčica ne pretvori u šalšu, mora se zadovoljiti kupovnim opcijama sve do idućeg ljeta i nove ture tog omiljenog voća koje raste u povrtnjacima diljem zemlje.

image
Pinkybird/Getty Images

Iako danas u ponudi dućana ima vrlo dobrih umaka od račice malih proizvođača, u našim košaricama najčešće ipak završe strane ili pak robne marke umaka kojima bi dobro došlo malo pomoći. Svi imaju svoje preferencije kada je o umaku od rajčice riječ - neki bi radije da je kiselkastiji i ima veće komadiće, drugi da je fino slatkast i ugodno gladak, treći da je dobro začinjen. Srećom, postoji jedan neočekivani sastojak koji će poboljšati njegov okus za čas neovisno o tome kakav umak volite, a to je ekstrakt vanilije!

image
Gmvozd/Getty Images

Vaniliju možete dodati bez obzira o kojem receptu se radi, i to od nekoliko kapi pa do cijele žličice. Dodajte je u svoj umak pri kraju kuhanja, kada se uostalom dodaju i drugi svježi i suhi začini. Aromatična vanilija kiselkaste će umake malo ublažiti i učiniti da budu ugodnijeg okusa. Ovisno o proizvođaču, vanilija nekada zna biti lagano slatkasta, a koliko je trebate dodati ovisi o njenom intenzitetu i o samom umaku od rajčice. Vanilija sama po sebi nema baš ugodan okus, ali djeluje poput pojačivača drugih okusa, nikad ih neće prevladati nego dodatno uravnotežiti i istaknuti.

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

Odlično će se slagati s jelima od svinjetine, a pomoći će i umaku od rajčice koji dodajete u lazanje ili mesu za bolognese. Neće smetati ni juhi od rajčice, parmigiani niti pizzama koje ćete premazati dobivenim umakom. Naravno, nema dvojbe da će svježe pripremljeni umak od sočnih ljetnih rajčica uvijek biti najbolji, no to ne znači da ostatak godine ne možete uživati u jelima kompleksnog okusa, za koje može biti zaslužno i malo vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:21